#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Současné trendy v hrudní chirurgii, pohled do historie, perspektiva


Authors: J. Schützner
Authors‘ workplace: III. chirurgická klinika 1. LF UK Praha, FN Motol
Published in: Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 8, s. 379-382.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Vývoj hrudní chirurgie v Československu má velmi úzký vztah k 1. lékařské fakultě UK v Praze. První česká chirurgická klinika byla založena na této Lékařské fakultě v r. 1882, jejím prvním přednostou byl prof. Vilém Weiss. Druhá chirurgická klinika v Praze vznikla v r. 1922 a jejím prvním přednostou byl Rudolf Jedlička, druhým byl docent, posléze profesor a akademik Jiří Diviš. Jiří Diviš je oprávněně považován za zakladatele československé školy hrudní chirurgie.

Zatímco v první polovině 20. století byla hlavním hrudně chirurgickým problémem plicní tuberkulóza, v druhé polovině 20. století a v současnosti je hlavní náplní operativy plicní karcinom. Co nového můžeme našim nemocným nabídnout v současnosti?

Rozvinula se metoda bronchoplastik (tzv. sleeve resekcí), podobným způsobem lze řešit i karcinomy tracheobronchiálního větvení – kariny. Rozvoj techniky přinesl staplery – šicí stroje do chirurgie. Díky nim je možné šít plicní tkáň i při těžce emfyzematózní plíci. Významným posunem plicní chirurgie kupředu bylo zavedení metody plicních transplantací do praxe 22. 12. 1997, kdy prof. Pafko s kolektivem provedl u nás první plicní transplantaci. Pokročila technika miniinvazivní hrudní chirurgie. Videotorakoskopie je nyní nedílnou součástí hrudní chirurgie. Velkým přínosem v diagnostice nádorových onemocnění plic je zavedení PET –CT vyšetření.

Kam směřuje vývoj chirurgie a hrudní chirurgie? Ukazuje se, že specializace je nutná ve vývoji všech chirurgických oborů. Plicní a mediastinální chirurgie vyžaduje při některých hraničních a technicky náročných výkonech spolupráci s kardiochirurgem. Mělo by dojít k centralizaci hrudních onemocnění do center, které mají dostatek zkušeností a zázemí k rozvoji oboru.


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#