Porovnání vlivu různých druhů umělé výživy na pooperační komplikace po velkých chirurgických výkonech
								
									Authors:
											I. Satinský; 											M. Mitták; 											A. Foltýs; 											J. Kretek; 											J. Dostalík										
				
									Authors‘ workplace:
											Chirurgická klinika, Fakultní nemocnice s poliklinikou, Ostrava-Poruba
přednosta doc. MUDr. J. Dostalík, CSc.
																
				
									Published in:
					Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 3, s. 134-141.
					
				
									Category:
					Monothematic special - Original
					
				
							
Overview
Úvod:
 Ačkoliv současné zkušenosti preferují časné pooperační podávání enterální výživy před výživou parenterální, neexistují jednoznačné závěry svědčící o klinickém přínosu tohoto způsobu výživy u pacientů po velkých resekčních výkonech na horním zažívacím traktu.
Cíl:
 Porovnat klinický význam různých druhů umělé výživy srovnáním výskytu pooperačních komplikací.
Metody:
 Prospektivní randomizovaná kontrolovaná klinická studie. Analyzováno bylo 62 pacientů. Ve skupině I (21 pacientů) byla podávána úplná parenterální výživa, ve skupině II (20 pacientů) byla podávána standardní enterální výživa, ve skupině III (21 pacientů) byla podávána enterální výživa obohacená glutaminem, argininem a ω-3 mastnými kyselinami. Oba druhy enterální výživy byly podávány časně. Všechna tři vyživovací schémata byla isokalorická a izoproteinemická. Výsledky: Celkově bylo komplikacemi postiženo 31 pacientů (v jednotlivých skupinách 11, 11, resp. 9). Zemřeli 3 pacienti ve skupině I, 2 pacienti ve skupině II a jeden ve skupině III. Nedošlo k signifikantnímu rozdílu na hladině p < 0,05 ve výskytu jednotlivých pooperačních komplikací infekčního i neinfekčního původu.
Závěr:
 Studie neprokázala vliv různých druhů umělé výživy na klinický průběh u pacientů po velkých resekčních výkonech na horním zažívacím traktu. Ani u skupiny pacientů s enterální výživou nedošlo k významnému snížení infekčních komplikací. Optimální se jeví kombinace parenterálního a enterálního příjmu po rozsáhlých výkonech na horním gastrointestinálním traktu. Je potřeba rozsáhlejších studií s větším počtem lépe stratifikovaných pacientů k zjištění případného přínosu různých druhů umělé výživy v pooperačním období.
Klíčová slova:
 umělá výživa – velké chirurgické operace – pooperační komplikace – časná enterální výživa – imunonutrice
Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgeryArticle was published in
Perspectives in Surgery
 
					2005 Issue 3
Most read in this issue
- Implantace venózních portů – vývoj v posledních letech
- Akutní krvácení u Crohnovy choroby
- Metastáza maligního melanomu do těla žaludku
- Zánětlivé aneuryzma břišní aorty