#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Laparoskopická diagnostika a léčba organického hyperinzulinismu – naše první zkušenosti


: J. Šváb;  Škrha J.+;  R. Gürlich;  Maruna P.+;  Z. Krška;  S. Trča;  Hořejš J.++;  Bárta M.++
: +III. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze, přednosta prof. MUDr. Š. Svačina, DrSc. ;  ++Radiologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze, přednosta doc. MUDr. J. Daneš, CSc. ;  I. chirurgická klinika 1. LF UK a VFN v Praze, přednosta doc. MUDr. J. Šváb, CSc.
: Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 2, s. 70-74.
: Monothematic special - Original

Laparoskopie se užívá k diagnostice a posouzení možnosti chirurgického léčení maligního nebo zánětlivého onemocnění slinivky. Inzulinom je vzácným onemocněním s incidencí 0,1–0,4 případů na 100 000 obyvatel ročně. I. chirurgická klinika a III. interní klinika spolu s Radiologickou klinikou 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze spolupracují na problematice diagnostiky a terapie inzulinomu od roku 1971. III. interní klinika v rámci České republiky registruje posledních dvacet let 80 nemocných s inzulinomem a na I. chirurgické klinice bylo operováno 66 nemocných s tímto onemocněním. Výsledky nasvědčují, že existují problémy jak v diagnostice onemocnění, tak s pooperačními komplikacemi. Jako některá zahraniční chirurgická pracoviště, která léčí inzulinomy, zabýváme se problémem možnosti laparoskopické chirurgie. O prvních výsledcích referujeme v přehledu o možnostech i o vlastní první zkušenosti s úspěšnou laparoskopickou enukleací inzulinomu u 83leté nemocné s operačním časem 90 minut (Obr. 3, 4). Cílená drenáž operačního pole je nutná. Na obrázku 5 je patrný pod CT založený drén do séromové dutiny.

Klíčová slova:
endokrinní nádory slinivky – inzulinom – diagnostika inzulinomu – laparoskopická distální resekce slinivky – laparoskopická enukleace


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#