#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doporučený diagnostický a terapeutický postup pro pracoviště zajišťující diagnostiku a chirurgickou léčbu poruch dýchání ve spánku u dospělých pacientů


Authors: M. Lánský 1;  J. Plzák 2;  M. Ondrová 3;  P. Janoušek 4;  J. Kraus 5;  R. Minařík 6
Authors‘ workplace: Centrum pro poruchy spánku a biorytmů FN Hradec Králové a ORL ambulance, Hradec Králové 1;  Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole, Praha 2;  Klinika dětské otorinolaryngologie LF MU a FN Brno 3;  Klinika ušní, nosní a krční 2. LF UK a FN v Motole, Praha 4;  ORL oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov 5;  ORL oddělení KN Liberec 6
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 62, 2013, No. 1, pp. 48-49.
Category: Survey Articles

Overview

Dokument vznikl na základě potřeby vytvoření komplexní strategie diagnostiky a léčby pacientů s poruchou dýchání ve spánku nebo ronchopatií s ohledem na Doporučené postupy České společnosti pro výzkum spánku a spánkovou medicínu (ČSVSSM) – viz http://www.sleep-society.cz/doporucene-postupy/index.html.

Toto doporučení by mělo pomoci lékařům specialistům (zejména somnolog, otorinolaryngolog, stomatolog, maxilofaciální chirurg) i ostatním lékařům, kteří pečují o pacienty s poruchou dýchání ve spánku či ronchopatií, k orientaci v problematice a rozhodování o poskytování zdravotní péče o pacienty s OSAS (Obstructive Sleep Apnoe Syndrome - syndrom obstrukční spánkové apnoe) a ronchopatií.

Pracovní skupina, schválená výborem ČSVSSM a výborem chirurgické sekce ČSVSSM (www.sleep-society.cz/csvssm/pracovni-skupina-guidelines.html), bude tyto doporučené postupy průběžně revidovat a doplňovat tak, aby postupně docházelo ke sbližování národního standardu se standardy Evropské společnosti pro výzkum spánku (ESRS).

Klíčová slova:
porucha dýchání ve spánku, ronchopatie

A) Pracoviště zajišťující diagnostiku poruch spánku

  1. Centrum diagnostiky a léčby poruch spánku akreditované ČSVSSM (pracoviště, které je schopné diagnostikovat všechny základní poruchy spánku podle mezinárodní klasifikace poruch spánku ICSD-2).
  2. Spánková laboratoř s vymezenou působností akreditovaná ČSVSSM (pracoviště zajišťující diagnostiku vybraných poruch spánku).

B) Diagnostické postupy

  1. Při diagnostice OSAS a ronchopatie je vhodné zajištění kombinace klinického vyšetření specialisty z oborů otorinolaryngologie a pneumologie, v indikovaných případech stomatologie (maxilofaciální chirurgie).
  2. Syndrom obstrukční spánkové apnoe a ronchopatie musejí být prokázány celonočním monitorováním, prováděným podle doporučených postupů (viz úvod).
  3. Vzhledem k rozsahu a složitosti diferenciální diagnostiky, problematice indikování konzervativní či chirurgické léčby, potřebného přístrojového a odborného personálního zázemí, je nutné, aby tuto činnost vykonávala specializovaná pracoviště, splňující Standard péče na pracovištích zajišťujících diagnostiku a léčbu poruch spánku (http://www.sleep-society.cz/doporucene-postupy/index.html).

C) Léčebné postupy

OBSTRUKČNÍ SYNDROM SPÁNKOVÉ APNOE

Léčba aplikací CPAP je dle současných poznatků metodou první volby pro pacienty s dg. OSAS.

Chirurgická léčba OSAS je léčebnou modalitou pouze v těch případech, kdy

a) léčba metodou CPAP není indikována,

b) léčba metodou CPAP je kontraindikována (viz Doporučené postupy ČSVSSM),

c) chirurgická léčba přináší jednoznačný léčebný efekt a je jedinou léčebnou alternativou (např. nádor, vývojová vada apod.).

RONCHOPATIE

Chirurgická léčba ronchopatie je jednou z léčebných modalit.

Chirurgickou léčbu mohou provádět pouze pracoviště, která jsou k ošetření dýchacích a polykacích cest a k adekvátní pooperační péči plně oprávněna svým přístrojovým i personálním vybavením.

Adresa pro korespondenci:

MUDr. Miroslav Lánský, Ph.D.

ORL ambulance MUDr. Zdeněk Fink

Foerstrova 1656/3

500 02 Hradec Králové 2

e-mail: orlsomno@seznam.cz


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#