#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Primární chirurgická intervence u pacientů s medulárním karcinomem štítné žlázy – zkušenosti za desetileté období


Authors: V. Salač 1;  J. Astl 1;  J. Betka 1;  M. Taudy 1;  P. Vlček 2
Authors‘ workplace: Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol, Praha Katedra otorinolaryngologie IPVZ, Praha ;  přednosta prof. MUDr. J. Betka, DrSc. Klinika nukleární medicíny 2. LF UK a FN Motol, Praha 1;  přednosta doc. MUDr. P. Vlček, CSc. 2
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 55, 2006, No. 1, pp. 15-22.
Category: Original Article

Overview

Souhrn:
Prezentovány jsou výsledky retrospektivního sledování souboru 33 primárně chirurgicky léčených pacientů s diagnózou medulárního karcinomu štítné žlázy (MCT) za desetileté období. Operováni byli 4 pacienti s hereditární formou onemocnění (12,1 %), ostatních 29 pacientů (87,9 %) bylo léčeno pro sporadickou formu MCT. U 3 pacientů (9,9 %) byla histologicky potvrzena smíšená forma medulárního a diferencovaného karcinomu. Pacienti s histopatologickým nálezem závažnějším než pT3N0M0, resp. pT2pN1aMO, byli indikováni k adjuvantní pooperační zevní radioterapii. Byla zjištěna lokoregionální recidiva onemocnění u stadia pT2bN0Mx po chirurgické léčbě v rozsahu totální thyreoidektomie. Z komplikací po chirurgické léčbě byla zaznamenáno trvalé jednostranné poškození zvratného nervu ve 2 případech (6,6 %) a přetrvávající pooperační hypokalcémie ve 3 případech (9,9 %). Hornerův syndrom a pooperační lymphorhea se vyskytly vždy jedenkrát (3,3 %). Vzdálená metastáza byla prokázána v odstupu 5 měsíců již u stadia pT3pN1aM0. Naopak uzlinová ani jiná recidiva onemocnění u stadia pT1N0M0 po negativní provedení chirurgické léčby nebyla zjištěna. Z referovaného souboru zemřeli pouze 2 pacienti (6,6 %), oba s primárně pokročilým nálezem, a to v odstupu 8, resp. 11 let od operace.

Autoři diskutují především nad provedeným rozsahem primární chirurgické léčby u referovaných pacientů, v souladu se současnými názory na rozsah chirurgické intervence. Vyšší rozsah operační intervence je doporučen u hereditárních forem, důraz je kladen na provádění centrální krční blokové disekce i při suspekci na mikrometastázy v této oblasti, a to vzhledem k biologickému chování MCT. Mezi hlavní negativní prognostické faktory jsou řazeny velikost primárního tumoru, přítomnost uzlinových a vzdálených metastáz, vysoká bazální a stimulovaná hladina imunokalcitoninu (iCT) a hereditární forma onemocnění. Je navržen vlastní návrh rozsahu primární chirurgické intervence ve vztahu k patologickému TNM stadiu onemocnění a klinické formě MCT.

Klíčová slova:
medulární karcinom, chirurgická léčba, krční disekce, prognostické faktory, komplikace chirurgické léčby.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)

Article was published in

Otorhinolaryngology and Phoniatrics

Issue 1

2006 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#