#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Optimální přístupová cestak tumorům mostomozečkového koutu(Univerzální cesta či eklektická filozofie při volbě přístupu?)


Authors: J. Mrázek;  T. Paleček;  E. Wolný;  E. Mrázková
Authors‘ workplace: Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku FNsP Ostrava, přednosta doc. MUDr. J. Mrázek, CSc. Neurochirurgická klinika FNsP Ostrava, přednosta MUDr. T. Paleček
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, , 2001, No. 3, pp. 152-155.
Category:

Overview

S o u h r n:
Pestřejší volba přístupových cest do vnitřního zvukovodu a mostomozečkového koutuskýtá nemocnému lepší vyhlídky pokud jde o pooperační morbiditu nejen v podobě časnýchpooperačních komplikací, ale také z hlediska funkce lícního nervu a prezervace sluchu. Autořianalyzovali soubor 136 operovaných jednostranných vestibulárních schwannomů, z nichž 131 bylooperováno z retrosigmoidního přístupu, tři translabyrintálně a dva cestou middle cranial fossa.Middle cranial fossa approach je nejšetrnější operační způsob. Lze jej použít jen u malých intrakanalikulárních schwannomů s další selekcí dle ENG, BERA a NMR nálezů. Translabyrintální a retrosigmoidní cestu lze zvolit u jakékoliv velikosti tumoru. Retrosigmoidní postup bývá volen přisnaze zachovat upotřebitelný sluch, translabyrintální by mohl být použit přednostně všude tam,kde sluch zachovat nelze. Tento postup mívá obvykle oproti retrosigmoidnímu menší pooperačníkomplikace.

Klíčová slova:
vestibulární schwannom, přístupová cesta, extirpace.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#