#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc., MBA – blahopřání k 65. narozeninám


Authors: doc. MUDr. Kneidlová Monika, CSc.
Published in: Pracov. Lék., 73, 2021, No. 1-2, s. 48.
Category: Personal news


V srpnu letošního roku oslaví pan doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc., MBA, přednosta Kliniky pracovního a cestovního lékařství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, šedesátépáté narozeniny.

Narodil se v Praze a s ní je spojen i jeho celý osobní a pracovní život. Po maturitě na gymnáziu s matematicko- fyzikálním zaměřením v roce 1975 vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze, na které promoval v roce 1981. Za mimořádné studijní výsledky během celého studia na Univerzitě Karlově mu byla udělena Cena ministra školství ČSR.

Po ukončení lékařské fakulty krátce pracoval jako sekundární lékař v Odborném léčebném ústavu tuberkulózy a respiračních nemocí na Pleši a jako vědecký aspirant v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. V letech 1982–1991 působil jako sekundární lékař, odborný a vědecký pracovník na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, resp. na Klinice nemocí z povolání této fakulty. Na tomto pracovišti vzniknul jeho zájem o pracovní lékařství a hyperbarickou medicínu. V roce 1991 přešel na 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze – nejprve zde pracoval jako odborný asistent, od roku 1997 jako docent, od roku 1996 jako pověřený vedoucí a od roku 1998 jako přednosta kliniky. Pan doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc., MBA, se věnuje přes 39 let pedagogické práci nejenom v rámci pregraduální výuky v magisterském a bakalářských studijních programech v oborech preventivní a pracovní lékařství, ale i v postgraduálním studiu jako školitel v oboru pracovní lékařství. Je autorem nebo spoluautorem 126 publikací v českých i zahraničních odborných časopisech včetně výukových textů a monografií a 46 přednášek a referátů na odborných konferencích, sympoziích a seminářích.

Kromě vedení kliniky má doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc., MBA, řadu dalších aktivit, které bych chtěla připomenout – je místopředsedou a vědeckým sekretářem Společnosti nemocí z povolání ČLS JEP, předsedou České komise pro posuzování nemocí z povolání SNzP ČLS JEP, členem výboru České společnosti hyperbarické a letecké medicíny ČLS JEP, členem akreditační komise MZ ČR pro obor pracovní lékařství, členem Pracovní skupiny MZ ČR pro ověřování podmínek vzniku nemocí z povolání, členem Poradního sboru ministra spravedlnosti pro pracovní úrazy a nemoci z povolání, vedoucím redaktorem časopisu Pracovní lékařství, členem redakční rady časopisu Fyzikálne faktory prostredia a soudním znalcem pro obor zdravotnictví.

Odborně je doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc., MBA, zaměřen především na problematiku spojenou s nepříznivým vlivem práce a pracovního prostředí na člověka, na potápění, na prevenci poruch zdraví vzniklých pobytem v zahraničí a na posuzování zdravotní způsobilosti k práci – jeho odborné a vědecko-pedagogické zájmy podtrhuje i pět složených atestací. Všechny tyto aktivity ho jistě řadí mezi přední odborníky oboru pracovní lékařství.

Doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc., MBA, má kromě odborných činností i další zájmy, které jsou zaměřené především na cestování, historii a myslivost – a i v těchto oblastech má velmi široké a hluboké znalosti.

Vážený pane docente, přeji Vám do dalších let nejenom za sebe, ale i za všechny kolegy a přátele pevné zdraví, spokojenost a pohodu do dalších aktivních let!

doc. MUDr. Monika Kneidlová, CSc.


Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#