#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kouření zdravotních sester


: M. Kaletová 1;  E. Sovová 1;  M. Nakládalová 2;  I. Benušová 1;  P. Doupalová 1;  J. Lukl 1
: I. interní klinika, Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc přednosta prof. MUDr. Jan Lukl, CSc. 1;  Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc přednostka MUDr. Marie Nakládalová, Ph. D. 2
: Pracov. Lék., 57, 2005, No. 2, s. 87-90.
: Original Papers

Cíl:
Zjistit kuřácké návyky zdravotních sester fakultní nemocnice, porovnat je s výskytem kuřáckých návyků mezi zdravotními sestrami v jiných nemocnicích a s prevalencí kuřáctví mezi ženami běžné populace České republiky.

Soubor a metodika:
Soubor tvoří 1203 zdravotních sester fakultní nemocnice všech oborů kromě laboratorních, průměrného věku 33,4 ± 10,8 let. Respondenti byli vyšetřeni ve středisku závodní preventivní péče v letech 2002–2003 a vyplnili dotazník na základní rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. Prevalence kouření byla srovnána se souborem zdravotních sester v šesti nemocnicích v České republice (podle Mádlové, 1999) a s prevalencí kouření žen běžné populace 2000 (podle Cífkové, 2004).

Výsledky:
Kouří 32,3 % zdravotních sester fakultní nemocnice proti 41,7 % zdravotních sester jiných 6 nemocnic (p < 0,001) a proti 25,6 % žen běžné populace (p < 0,001). V nejnižší věkové kategorii zdravotních sester do 24 let je prevalence kouření nejvyšší (37,7 %).

Závěr:
Byla nalezena statisticky významně vyšší prevalence kouření mezi zdravotními sestrami v porovnání s běžnou populací. Varovná je vysoká prevalence kuřáctví v nejnižší věkové kategorii. Zdravotní sestry fakultní nemocnice nejsou příkladem pro pacienty. V diskusi autoři nastiňují možnosti řešení.

Klíčová slova:
kouření žen, kouření zdravotních sester, vzorové chování, klíčová úloha zdravotních sester


Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#