#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Asthma bronchiale jako symptom potravinové alergie


Authors: P. Turčáni;  J. Jančíková;  J. Skřičková
Authors‘ workplace: Klinika nemocí plicních a tuberkulózy LF MU a FN Brno, přednostka doc. MUDr. J. Skřičková, CSc.
Published in: Pracov. Lék., , 2003, No. 1, s. 23-25.
Category:

Overview

Asthma bronchiale může být jedním ze symptomů potravinové alergie. Přichází-li nemocný do kontaktu s potravinou, která u nějvyvolává potíže v rámci zaměstnání, a je-li tato potravina příčinou astmatu, jedná se o profesionální asthma bronchiale. Ze všechonemocnění astmatem je profesionální astma zastoupeno asi 2–20 % případů. V literatuře popsané noxy, které jsou jeho příčinou,dosahují počtu asi 250. Nejčastější noxou způsobující profesionální asthma bronchiale je mouka, proto onemocněním nejvíce trpípekaři a cukráři. V kazuistice popisujeme náš postup při stanovení diagnózy a její význam pro nás jako kliniky. Největším přínosemdiagnózy profesionálního astmatu je totiž možnost terapeuticky využít omezení vyvolávající noxy. Stav nemocného se tak zlepšujei bez navýšení dlouhodobě užívané medikace.

Klíčová slova:
potravinová alergie, příčiny profesionálního astmatu, vyvolávající noxy, stanovení diagnózy, terapeutické využití

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#