#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Metoda kožní termometriev diagnostice onemocnění cév z vibrací


Authors: F. Hůzl;  J. Tvrzký;  L. Smolíková
Authors‘ workplace: MHS Plzeň, ředitelka MUDr. Dagmar Turková Klinika pracovního lékařství FN Plzeň, přednosta doc. MUDr. Josef Kohout, CSc.
Published in: Pracov. Lék., , 2001, No. 3, s. 118-128.
Category:

Overview

U souboru 107 pracujících (95 exponovaných vibracím a 12 členů kontrolní skupiny) jsme sledovali stav periferních cév pomocíkožní prstové termometrie (KPT), prstové pletyzmografie (PP), manévru dynamické komprese celých prstů (MDK) a vodníhochladového testu (VCHT). Celkem 95 pracujících exponovaných vibracím jsme rozdělili na skupinu 11 nemocných s onemocněnímcév z vibrací 2. a 3. stadia a 84 pracujících bez klinických projevů nemoci. Kožní teplota byla měřena na bříšcích posledníchčlánků všech prstů obou rukou před VCHT a po VCHT.Měření kožní teploty jsme prováděli bezkontaktním přístrojem ALMEMO 2230-8 bezprostředně před provedením VCHT a poprovedení VCHT v časových intervalech 2 - 15 minut po dobu 90 minut.Zjistili jsme tyto závažné skutečnosti:- u zdravých osob a u onemocnění cév z vibrací 1. stadia se vrací kožní teplota k původní hodnotě před chlazením v době od 15do 45 minut, u zdravých je vzestup křivky rychlejší;- u onemocnění cév z vibrací 2. stadia se kožní teplota začíná vracet až po 45 minutách, výjimečně dříve, u těžších stadiíonemocnění se kožní teplota začíná vracet až za hodinu, popř. po delší době. U nemocných kožní teplota dlouho setrvává v rozmezí22 - 25 °C, což je ovlivněno teplotou místnosti;- statisticky významné rozdíly v dobách návratu krve mezi jednotlivými skupinami šetřeného souboru byly nalezeny mezi kontrolní skupinou a skupinou nemocných onemocněním cév z vibrací 2. a 3. stadia;- u akrohypotermií je vzestup termometrické křivky rovněž pomalejší než u zdravých osob, u nemocných akrocyanózou neboRaynaudovým syndromem pozorujeme zpravidla studené ruce a kožní teplotu pod 27 °C již před chlazením a značné kolísánía nepravidelnosti z průběhu termometrické křivky po chlazení;- u každého jedince mají křivky kožních teplot na všech prstech obou rukou včetně palců obdobný charakter průběhu, samozřejmě ve vztahu k míře expozice vibracím;- metoda prstové pletyzmografie velmi dobře dokladuje spazmus periferních cév. Také metoda kožní termometrie uspokojivěprokazuje spazmus periferních cév a současně též dobře vypovídá o individuální charakteristice kožních teplotních reakcí;- doporučujeme při prevenci u osob exponovaných vibracím provádět prstovou pletyzmografii jako metodu povinnou;- u diagnosticky obtížných a posudkově složitých případů doporučujeme doplnit vyšetření o kožní prstovou termometrii. Optimální je kombinace všech čtyř námi sledovaných metodik;Naše závěry ve vztahu k vyšetřovacím metodám u osob exponovaných vibracím též mohou přispět ke zkvalitnění diagnostikyonemocnění souvisejících s pracovním procesem v oblasti tak zásadní, jakou je závodní preventivní péče, a to jak při zvažovánívhodného prvotního pracovního zařazení, tak i pro průběžné sledování zdravotního stavu. Smysl a význam preventivního přístupuzdůrazňuje nejenom legislativa stávající - zákon č. 20/1966 Sb. v platném znění (zejména §§6, 35 a 40), ale i nově přijatý zákonč. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví.

Klíčová slova:
onemocnění cév z vibrací, pletyzmografické vyšetření, prstová kožní termometrie, vodní chladový test, manévr opakované dynamické komprese podle Hůzla

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#