#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přehled nejzajímavějších novinek a trendů 35. kongresu Evropské Asociace Nukleární Medicíny (EANM)


Authors: V. Laskov
Authors‘ workplace: Klinika nukleární medicíny, 3. LF a FN Královské Vinohrady, Praha 10, ČR
Published in: NuklMed 2023;12:9-17
Category: Review Article

Overview

V následujícím přehledovém článku vás provedeme současnými výhledy na radionuklidovou terapii a nahlédneme k novým výzvám týkajícím se hodnocení léčebné odpovědi, teranostiky a plánování radioterapie. Zastavíme se na již dlouho známé problematice artefaktů a nových způsobech řešení. Poté se dostaneme k nástrojům nukleární medicíny popisujícími celulární a subcelulární biologické vlastnosti, což nám umožňuje detekci heterogenity nádoru a identifikaci metabolického vykolejení typického pro dediferenciaci nádoru. Nevynecháme ani nový pohled na „klasickou” scintigrafii skeletu, např. SPECT v časné fázi scintigrafie skeletu je předmětem rostoucího zájmu a v poslední době se toto téma stalo zdrojem několika publikací. Na závěr v tomto článku podáváme přehled o nedávném vývoji kvantifikace v nukleární medicíně a diskutujeme o současném stavu techniky v této oblasti. Již byly zveřejněny praktické pokyny EANM, které lékařům, vědcům a výzkumníkům pomohou provádět vysoce kvalitní kvantitativní hodnocení distribuce radiofarmak.

 

Klíčová slova:

terapie – přehled – kvantifikace – 35. kongres EANM – novinky

Úvod

Poslední 35. kongres Evropské asociace nukleární medicíny (EANM) nabízel výjimečný vzdělávací program. V následujících odstavcích bychom rádi shrnuli z našeho pohledu nejvýznamnější nové poznatky a moderní trendy. Doufáme, že to probudí kladnou odezvu u nadšenců NM, zejména u těch, co se nemohli zúčastnit letošního kongresu osobně.

Kontroverze a specifické úvahy při léčbě pomoci 131I

Jako první bychom chtěli otevřít téma léčby otevřenými zářiči. Léčba diferencovaného karcinomu štítné žlázy (DTC) prošla v posledním desetiletí zásadní změnou paradigmatu směrem k deeskalaci léčby 131I na základě přístupu založeného na stratifikaci rizika. Nový koncept klade důraz na individualizaci léčby 131I podle rizika recidivy nádoru u pacienta s cílem maximalizovat přínos a minimalizovat morbiditu. Byly navrženy pokyny pro rozhodování o léčbě 131I a hodnocení odpovědi na léčbu 131I v kontextu stagingu, stratifikace rizika a kritérií pro hodnocení odpovědi u pacientů s DTC, a také strategie pro hodnocení a léčbu metastazujícího DTC bez jodové avidity. Podrobněji si o tom můžete přečíst v odkazech 1–3.

Terapie pomocí 177LU-DOTATATE

Radionuklidová terapie s peptidovými receptory (PRRT) je považována za slibnou léčbu neuroendokrinních nádorů (NET). 4,5 Pro výběr nejvhodnější léčby NET jsou nezbytné informace týkající se anatomické lokalizace a lokální invaze do přilehlých struktur, funkčnosti nádoru, histologického gradingu nádoru, stagingu a stavu somatostatinových receptorů (SSTR), které napomáhají rozhodovacímu procesu, jenž by měl být u pacientů s NET individualizován. 6,7 Obvykle jsou pacienti pro PRRT vybíráni na základě pozitivity na PET/CT 68Ga-DOTA-Somatostatin-Analog (SSTA). 8,9 Vyšetření pouze stavu SSTR však nemusí odrážet progresi konkrétní léze NET, což by následně mohlo vést k dřívějšímu zahájení PRRT nebo také k alternativní strategii léčby, jako je kombinace PRRT s chemoterapií. Pacienti s vysoce rizikovými NET by měli být v ideálním případě podrobně projednáni na multidisciplinárních onkotýmech. Použití PET/CT s dvěma radiofarmaky, tj. 68Ga-DOTA-SSTA a 18F-fluorodeoxyglukózy (FDG), se v posledních letech stalo předmětem sporů. 10,11 Nedávné údaje ukázaly, že po druhé sérii léčby PRRT s mediánem celkového přežití (OS – overall survival) 122 měsíců bylo OS významně vyšší ve skupině s 18F-FDG negativním nálezem oproti skupině s 18F-FDG pozitivním nálezem (145 vs. 95 měsíců). Změna 18F-FDG nálezu po PRRT může předpovídat průběh onemocnění a přežití. U pacientů s NET G3 je použití PRRT stále omezené vzhledem k předchozím předpokladům, že kvůli chybějící nebo nízké expresi SSTR a rychlému růstu nádoru nelze očekávat přínos PRRT 3. Nedávný přehledový článek uvádí slibnou míru odpovědi na PRRT (31–41 %) a míru kontroly onemocnění (69–78 %) u pacientů s NET G3 s pozitivním nálezem na SSTR zobrazovaní. Přidání 18F-FDG PET/CT do sledování pacientů léčených PRRT si zachovává klinický význam a mělo by být přijato do rutinního pracovního postupu.

Terapie pomocí 177LU-PSMA

Radioligandová terapie (RLT) cílená na prostatický specifický membránový antigen (PSMA) pomocí radionuklidu lutecium-177 emitujícího beta částice je slibným novým terapeutickým přístupem k léčbě metastazujícího kastračně rezistentního karcinomu prostaty (mCRPC).

Zcela nedávno provedená aktualizovaná metaanalýza zahrnující 4157 pacientů ukázala, že pacienti léčení pomocí 177Lu-PSMA-617 měli ve srovnání s kontrolními skupinami významně vyšší odpověď s poklesem PSA ≥ 50 %. Výsledky týkající se celkového přežití ukázaly prodloužení přežití po RLT s PSMA. 12 Tato metaanalýza rovněž shrnula výsledky nedávno publikovaných randomizovaných kontrolovaných studií PSMA RLT. 13–15 V prospektivní studii fáze 2 s 177Lu-PSMA u mCRPC byl medián OS 14 měsíců. OS bylo delší u pacientů s poklesem PSA ≥ 50 % než u pacientů bez tohoto poklesu (medián 20,8 vs. 10,8 měsíce (p = 0,005)). V prospektivní, multicentrické, randomizované studii fáze II (TheraP) byla dále zaznamenána významně vyšší odpověď na léčbu a nižší toxicita u pacientů, kteří dostávali 177Lu-PSMA-617 ve srovnání s kabazitaxelem. 14 177Lu-PSMA-617 léčení pacienti měli o 29 % (95% CI (konfidenční interval) 16–42 %; p < 0,0001) vyšší míru odpovědi na léčbu PSA ≥ 50 % a oddálení progrese (HR (hazard ratio) 0,63; 95% CI 0,46–0,86). Nežádoucí příhody stupně 3–4 se vyskytly u 33 %, resp. 53 % pacientů ve skupině s 177Lu-PSMA-617 a ve skupině s kabazitaxelem. 14 Vysoká míra PSA odpovědi doprovázená nízkou mírou toxicity ukazuje na vysoký potenciál PSMA RLT u mCRPC. Studie Vision, mezinárodní otevřená studie fáze 3 s 177Lu-PSMA-617 u mCRPC, ukázala, že 177Lu-PSMA-617 plus standardní léčba významně prodloužily přežití bez progrese a celkové přežití ve srovnání se samotnou standardní léčbou (medián 8,7 vs. 3,4 měsíce; 15,3 vs. 11,3 měsíce). 15 Vzhledem k těmto výsledkům schválila FDA přípravek PluvictoTM (23. března 2022) pro léčbu dospělých pacientů s PSMA pozitivním mCRPC předléčených inhibicí androgenních receptorů a chemoterapií na bázi taxanů, schválení v Evropě jsme se dočkali 13. prosince 2022. Pokud jde o budoucí perspektivy, pro pacienty, kteří neodpovídají nebo již neodpovídají na 177Lu-PSMA RLT, by mohla být terapeutickou možností PSMA RLT emitující částice alfa.

Dekáda boje s pohybovými artefakty

Pohybové artefakty při zobrazování v nukleární medicíně jsou již několik desetiletí předmětem soustavného výzkumu a klinického úsilí. Bylo vyvinuto mnoho metodik jak pro jednofotonovou emisní výpočetní tomografii (SPECT), tak pro pozitronovou emisní tomografii (PET). 16–18 Metodiky korekce pohybu se skládají ze tří kroků: sledování pohybu, odhad pohybu a korekce pohybu. V posledním desetiletí bylo dosaženo značného pokroku v oblasti sledování pohybu (stereoskopické kamery nebo kamery s time-of-flight, laserové skenery atd.) a odhadu pohybu (model pohybu specifický pro pacienta, společná registrace PET-MR obrazu, populační model pohybu atd.). Pokud jde o krok korekce, bylo prokázáno, že vysoce přesný odhad pohybu nezaručuje nejlepší možný výsledek zobrazení, protože způsob, jakým se uplatní informace o pohybu použité pro generování snímků s korekcí pohybu (tj. před, v průběhu nebo po rekonstrukci) významně ovlivňuje celkový výkon korekce. 19,20 Náročnost výzkumného pole spočívá ve složitosti dynamické lidské anatomie spojené s cílem zlepšit kompromis mezi kvalitou obrazu, dávkou pro pacienta a délkou akvizice. Složitost implementace a s ní spojená výpočetní zátěž dosud omezovaly široké přijetí těchto metodik v klinické praxi. Vzhledem k těmto přetrvávajícím problémům se probíhající výzkum zabývá také vylepšením stávajících metodik.

Pohybové artefakty při vyšetření onkologických pacientů

Již dlouho je známo, že pohybové artefakty mají velký vliv na pozitronovou emisní tomografii a jednofotonovou výpočetní tomografii kvůli relativně dlouhému trvání skenování, což může vést k nežádoucí degradaci obrazu, snížení prostorového rozlišení, chybné kvantifikaci vychytávání radiofarmak a limitaci v detekci lézí. U běžných celotělových onkologických skenů je nejdůležitějším typem pohyb související s dýcháním, a proto se v posledních dvou desetiletích největšímu zájmu těšily techniky jeho korekce. Po letech vývoje jsou nyní pro standardní klinické prostředí stále dostupnější specializované metody pro korekci respiračních pohybů. Většina těchto metod je založena na „gatingu“ získaných emisních dat, tj. na rekonstrukci podmnožin nezpracovaných dat odpovídajících specifickým fázím dýchání, čímž se minimalizuje vliv pohybu uvnitř gantry.

Jedním ze současných trendů korekce pohybů pro celotělové skeny je takzvaný data-driven gating (DDG). 21 Na rozdíl od konvenčního gatingu určují metody DDG velikost a směr pohybu ze samotných naměřených nezpracovaných dat. První klinické studie již prokázaly úspěšné použití DDG ve větších klinických kohortách. 22,23 Moderní metody rekonstrukce obrazu s plnou korekcí pohybu umožňují zachovat všechna naměřená surová data pro rekonstrukci obrazu, zatímco prostý gating vede ke zvýšení šumu obrazu. 24 Další trend je zaměřen na překonání prostorových nesouladů mezi CT a PET obrazovými daty způsobených dýcháním, protože tyto nesoulady přinášejí dobře známé problémy s korekcí na zeslabení záření (AC). V tomto ohledu může umělá inteligence poskytnout cenné nástroje pro úspěšné zvládnutí těchto problémů. Nakonec byla diskutována otázka, jak velká korekce pohybu je u klinických PET a SPECT snímků skutečně nutná. Tato otázka je zvláště zajímavá v souvislosti s nejnovější dostupnou generací PET systémů 25, které mají mnohem větší axiální zorné pole a velmi zvýšenou citlivost, a proto se PET skenování „se zadrženým dechem“ může stát realitou.

Respirační pohyby v PET/CT a PET/MR zobrazování srdce

Řízení pohybu v PET/CT a PET/MR při vyšetření srdce je nesmírně důležité, protože zdroj pohybových artefaktů je dvojí: respirační a srdeční. Během posledního desetiletí se nabízelo několik metod možnosti korekce respiračního pohybu při snímkování srdce. 17 Nejběžnějším způsobem, jak provádět řízení respiračních pohybů při skenování PET/CT nebo PET/MR, je použití externích sledovacích zařízení, jako jsou infračervené polohové kamery nebo dýchací pásy. Stále častěji se však při řízení respiračních pohybů uplatňuje „self-gating“ (data-driven gating), který umožňuje odhadnout respirační pohyb přímo z PET dat. 26 Tím se následně snižuje potřeba externích zařízení. Při zobrazování srdce by však bylo přednostně zapotřebí jak řízení dechového, tak srdečního pohybu. Fáze pro srdeční pohyb obvykle určuje elektrokardiogram (EKG). Proto je duální srdečně-dýchací gating průkopnickou metodou pro řízení pohybů z obou orgánů, tj. jak respirační, tak srdeční signály určují fáze respiračního a srdečního pohybu pro PET data. Tato metoda zlepšuje kvalitu obrazu a kvantitativní přesnost. 27,28 Navíc se při zobrazování srdce pomocí PET/CT a PET/MR často používá několik radiofarmak, z nichž nejběžnější je 18F-FDG, které se používá pro diagnostiku srdeční sarkoidózy. V případě vyšetření perfuze myokardu se však při akvizici PET používají radiofarmaka s krátkým poločasem přeměny, jako je 82Rb. Řízení pohybu během akvizice myokardiální perfuze zlepšuje přesnost a opakovatelnost kvantifikace průtoku krve myokardem (myocardial blood flow – MBF). 29

Pohybové artefakty při vyšetření mozku

Ani pohybům hlavy se nelze vyhnout při dlouhotrvajících PET vyšetřeních, včetně dynamických PET studií. Mezi hlavní následky pohybu hlavy patří rozmazání snímku, chybná registrace mezi snímky a artefakty způsobené chybným umístěním atenuační mapy. Ty následně ovlivňují kvantifikaci standardní hodnoty akumulace (standardized uptake value – SUV) a kinetických parametrů. Vzhledem ke zvýšenému prostorovému rozlišení současných a budoucích skenerů je ještě důležitější účinně korigovat pohyb. Nejnovější přehledy jsou od Ashley Gillman 30, Andre Kyme 17 a Irene Polycarpou. 16 Metody odhadu pohybu sahají od monitorování pomocí optických kamer až po metody založené na datech o pohybu, kde se k určení polohy hlavy pomocí registrace obrazu používají PET data 31,32, MR data nebo kombinace obou.

Metody korekce pohybu sahají od převzorkování rekonstruovaných obrazů 33,34, využití informace o pohybu během rekonstrukce obrazu 35 až po korekci sinogramů na pohyb před rekonstrukcí. 36

Nakonec byly navrženy iterační metody, které kombinují odhad pohybu a rekonstrukci v jednom optimalizačním systému. 37

Prognostická role 18F-FDG PET v hematologii

Význam 18F-FDG PET/CT pro staging, prognózu a stratifikaci léčby pacientů s hematologickými malignitami je dobře znám a díky Lugano kritériím je široce používán v každodenní klinické praxi. 38,39 Standardizovaná Deauville kritéria umožnila adaptivní léčbu vedenou pomocí PET u Hodgkinova lymfomu. 40,41 Jedná se o jeden z největších úspěchů v historii PET, který dosud nebyl zopakován u solidních nádorů. Zavedení nových, dokonalejších PET skenerů a nových rekonstrukčních metod však zpochybnilo kvantifikaci PET. 42 V posledních letech se objevilo mnoho kvantitativních ukazatelů PET nad rámec standardizované hodnoty vychytávání (SUV) a zejména metabolicky aktivní objem nádoru (MTV) se ukázal jako slibný prediktivní marker v hematologii. 43,44 Jak to ovlivní/mělo by ovlivnit naše používání 18F-FDG PET pro stratifikaci pacientů? Navíc používání imunomodulační léčby v hematologii, od rituximabu přes check-point inhibitory až po adoptivní buněčnou terapii, vedlo k novým výzvám týkajícím se hodnocení odpovědi na léčbu. To vedlo k návrhu dvou dalších souborů kritérií: LYRIC 45 a RECIL. 46 Již první studie s check-point inhibitory naznačila, že vychytávání 18F-FDG nejen v lymfomu, ale i v jiných orgánech může předpovídat účinek léčby a potenciálně i vedlejší účinky, což otevírá nové možnosti 18F-FDG PET pro stratifikaci léčby v hematologii. 47

18F-FDG u solidních tumorů

18F-FDG PET poskytuje prognostické poznatky u pacientů se solidními nádory mnoha různými způsoby, včetně kvantifikace metabolicky aktivní nádorové tkáně, neinvazivního a komplexního popisu heterogenity nádoru a identifikace metabolického vykolejení typického pro dediferenciaci nádoru.

V posledních letech se kromě SUV objevilo mnoho kvantitativních ukazatelů PET. 48 Tzv. High-order metrics znamená segmentaci a další zpracování obrazu, včetně metabolického objemu nádoru (MTV) a celkové glykolýzy lézí (TLG). Tato informace dokáže předpovědět relevantní koncové body klinického průběhu. U některých typů nádorů platí, že čím vyšší je nádorové zatížení, tím vyšší je riziko selhání léčby a kratšího přežití. V těchto situacích může kvantifikace nádorového zatížení potenciálně podpořit vývoj personalizovaných léčebných strategií.

Heterogenita nádorů ovlivňuje jejich agresivitu a podporuje rezistenci k léčbě, což představuje významnou výzvu při navrhování účinných léčebných strategií. 49 Přesné posouzení nádorové heterogenity může mít zásadní význam pro vývoj účinných léčebných postupů a je základem pro tzv. precizní medicínu. Odběr vzorků z více oblastí z každého nádorového ložiska u jednoho pacienta však vyvolává etické nebo technické otázky. V tomto scénáři představuje 18F-FDG PET zobrazení platnou alternativu k překonání této překážky, která popisuje heterogenitu nádoru komplexně, celotělově a neinvazivně. “Radiomics features” umožňují získat číselné údaje naznačující, zda je vnitřní metabolismus homogenní nebo heterogenní, a jsou tak potenciálně prediktivní nebo prognostické. 50

A nakonec, nárůst vychytávání 18F-FDG koreluje s rostoucí agresivitou, mírou proliferace a dediferenciace u mnoha typů nádorů. Integrace 18F-FDG PET zobrazení s nástroji nukleární medicíny popisujícími buněčné a subcelulární biologické vlastnosti umožňuje rozpoznat dediferenciaci nádoru. Krásnými příklady jsou (mimo jiné) karcinom štítné žlázy a neuroendokrinní nádory. Zvýšení glykolytického toku koreluje se ztrátou schopnosti akumulovat radiojód u prvního z nich 51 a se sníženou expresí somatostatinového receptoru u druhého 52. Za těchto okolností může 18F-FDG PET  předpovídát účinnost léčby a dlouhodobou prognózu.

OD 2D ve 3 fázích k 3D ve 2 fázích

Dynamickou (třífázovou) kostní scintigrafii obhajovali a propagovali před více než 20 lety McCullough a Gandsman. 53 Popsali charakteristické kinetické vaskulární profily nápomocné k rozlišení různých osteoartikulárních patologií (jako osteomyelitida, artritida, celulitida a osteoartritida).

Četné publikace, které následovaly, vyvrátily diagnostické vlastnosti, které tito autoři tvrdili. Vaskulární fáze totiž nepřináší žádný diagnostický přínos a ve srovnání s časnou a pozdní fází postrádá reprodukovatelnost. 54–56 Podle některých studií se zdá, že je možné ji ze zobrazovacího protokolu vynechat, aniž by došlo ke klinickému poškození. 57

Souběžně s tím došlo k rozvoji 3D funkční zobrazovací techniky (SPECT), následně spojené s anatomickým zobrazováním (SPECT/CT), která udělala významnou revoluci v kostní scintigrafii: kromě zvýšení reprodukovatelnosti („intra-“ a „interobserver”) ve srovnání s planárním zobrazením umožnil SPECT/CT lépe lokalizovat a charakterizovat abnormality na funkční a morfologické úrovni. 58 V několika indikacích překonává planární zobrazování. 59,60 Dosud se však tato technika používá téměř výhradně pro zobrazování v pozdní fázi. Rozšíření jejího použití na časnou fázi by mohlo přinést stejné výhody jako v pozdní fázi a zároveň zlepšit reprodukovatelnost výsledku.

Rostoucí role hybridního zobrazování SPECT/CT povede k pravděpodobnému opuštění 2D zobrazování ve 3 fázích ve prospěch 3D zobrazování ve 2 fázích a otevře nové pole možností. 61,62

Technické aspekty multimodálního zobrazování

Guidelines EANM pro scintigrafii skeletu jsou dobře známé a doporučují použití planárních snímků v časných fázích k vyšetření v řadě klinických indikací. 63 S nedávným pokrokem v technologii gamakamery je však nyní možné použít v časných fázích zobrazení SPECT/CT, což nabízí potenciál lepší diagnostické jistoty a prognostické hodnoty. 61,62

Doposud bylo provedeno jen malé množství studií zaměřených na optimalizaci akvizice kostních snímků v časné fázi při použití SPECT/CT, přičemž ve většině dostupných studií se provádí akvizice SPECT až po tradičních planárních snímcích, aby bylo možné obě techniky porovnat. 62,64,65 Běžně se používá zobrazení trvající 7 až 10 minut, nicméně se ukázalo, že použití rychlého SPECT s trváním pouhých 4 minut rovněž nabízí vynikající lokalizaci osteomyelitidy

a kostní infekce. 66 Při zvažování zobrazování v pozdní fázi se ukázalo, že použití SPECT/CT na bázi CZT detektorů umožňuje zkrátit dobu zobrazování na 25–30 % času potřebného pro tradiční Angerův SPECT, aniž by byla významně ovlivněna kvalita obrazu 67 nebo SUV 68, což pravděpodobně také přispívá k potenciálu rychlého zobrazování SPECT druhé fáze.

Při jakékoli optimalizaci obrazu je třeba vzít v úvahu také rekonstrukci, protože tomografická rekonstrukce obrazu předpokládá konstantní distribuci radiofarmaka, a tak jakákoli změna v distribuci radiofarmaka v průběhu vyšetření může mít za následek artefakty v rekonstruovaných obrazech. Ayoubi a spol. 69 prokázali, že použití zkrácené doby zobrazování s menším počtem nebo zkrácených projekcí může zlepšit artefakty spojené s plněním močového měchýře, a zvažovali také použití více sekvenčních souborů dat spojených do jediné sady projekcí pro rekonstrukci. Očekává se, že použití systému 360° CZT SPECT/CT nabídne další zlepšení díky získání projekcí pokrývajících 360° v průběhu celé akvizice a umožní zkrácení doby zobrazování bez zvýšení množství šumu.

Časný SPECT skeletu

Použití metody SPECT v časné fázi scintigrafie skeletu je předmětem rostoucího zájmu a v poslední době se stala zdrojem několika publikací. 61,62,65 Na některých pracovištích se však rutinně používá již řadu let. Její zdůvodnění je jednoduché: jestliže SPECT kostí v opožděné fázi znamenal revoluci 70, proč by tomu mělo být jinak u SPECT kostí v časné fázi? Sedmiletá zkušenost s touto technikou přinesla jistější pohled na věc.

Tato technika má několik klíčových benefitů: schopnost detekovat a lokalizovat extraoseální zánět, což je užitečné pro diferenciální diagnostiku (tenosynovitida, entezitida); anatomická přesnost u složitých struktur (hlavně u tarzu a přednoží, kolena, kyčle, do jisté míry i páteře); schopnost zaměřit se detailněji na intenzivnější zánětlivý proces u složitých patologií.

A jako každá metoda má také i své limitace, mezi něž patří nízký poměr signálu a šumu v některých lokalitách v důsledku svalové a cévní fyziologické aktivity, a je nezbytné, aby lékař nukleární medicíny ovládal excelentní znalosti anatomických struktur, které jsou při SPECTu se zpožděnou fází často přehlíženy (synoviální burzy, kloubní pouzdra, vazy).

Časný SPECT skeletu u revmatologických pacientů

Scintigrafie skeletu se neomezuje na vyšetření pouze kostních struktur. Snímky v časné fázi mohou odhalit zánětlivý proces v mimokostních tkáních, i když snímky v pozdní fázi se mohou jevit jako normální. 71 SPECT/CT výrazně zvýšil diagnostický výkon scintigrafie skeletu tím, že zvýšil její citlivost 72 a lokalizační schopnost. 73 Časný (nebo “blood pool“) SPECT zlepšuje a zvětšuje diagnostickou výtěžnost. 64 Navzdory významnému přínosu scintigrafie skeletu k diagnostice kostních a kloubních patologií zůstává příčina subakutní a chronické bolesti u mnoha pacientů neodhalena, zejména v oblasti dolních končetin. 62 Vzhledem k tomu, že hlavní příčinou bolesti v těchto oblastech je tendinopatie, jeví se SPECT v časné fázi jako velmi užitečná metoda. 62,74

Zánět měkkých tkání a synovitida jsou hlavními projevy revmatologických patologií. Přidaná hodnota časného SPECT u revmatoidní artritidy jak v diagnostice 75, tak v následném sledování 76, ukázala slibné výsledky.

Kvantitativní SPECT

SPECT je důležitou součástí zobrazování v nukleární medicíně již mnoho let. Nicméně, donedávna byla interpretace snímků převážně vizuální nebo se používalo semikvantitativní vyhodnocování relativní akumulace, například při vyšetření mozku a srdce. S příchodem SPECT/CT 77 a iteračních rekonstrukčních algoritmů zahrnujících korekce na fyzikální degradaci signálu, vstoupil do hry kvantitativní SPECT. 78 Umožnilo to, aby voxely SPECT byly reprezentované ve smyslu koncentrace aktivity a SUV – což je identické s tím, co se rutinně používá u PET. 79,80

Vzhledem k tomu, že požadavky na vizuální hodnocení a kvantitativní hodnocení se mohou lišit, je třeba se na optimalizaci zobrazovacích a rekonstrukčních protokolů SPECT podívat z nového úhlu. A protože se jedná o nově vznikající technologii, která se snaží prokázat svou užitečnost, harmonizace a standardizace hrají obrovskou roli, jelikož informace z multicentrických studií a sdružené výsledky ze studií v jednotlivých centrech pomohou při validaci a zvyšovaní účinnosti kvantitativních technik SPECT. 81,82 V tomto směru na nás čekají výzvy týkající se optimalizace, validace a harmonizace. 83

Kvantitativní PET

Pozitronová emisní tomografie se stala důležitým nástrojem v onkologii, například pro diagnostiku, staging/restaging, hodnocení léčebné odpovědi, teranostiku a plánování radioterapie. PET je ze své podstaty kvantitativní technika, což znamená, že umožňuje měřit koncentraci aktivity v čase za předpokladu, že je použita řada korekcí. V hybridních systémech může připojený výpočetní tomograf poskytnout další informace o velikosti, zeslabení záření, průtoku krve a struktuře nádoru 84, zatímco připojený skener magnetické rezonance může přidat i funkční možnosti MR. 85

Nejoblíbenější měřitelnou hodnotou v PET je semikvantitativní standardizovaná hodnota vychytávání (SUV). Může být například měřena jako maximální (max), vrcholová (peak) nebo střední hodnota v objemu zájmu (mean in VOI) pokrývajícím nádor a volba, kterou hodnotu použít, je spojena s různými problémy. Dalšími kvantitativními veličinami používanými pro fluorodeoxyglukózu (18F-FDG) PET jsou například metabolicky aktivní objem nádoru (MTV) a celková glykolýza léze (TLG). MTV lze například vymezit pomocí procentuální prahové hodnoty maximální hodnoty SUV, ale na popularitě získávají pokročilejší techniky. 86 TLG lze vypočítat z průměrné hodnoty SUV a MTV.

U dynamického PET lze další kvantitativní veličiny vypočítat z křivek časové aktivity (TAC). 87 Často se používají kompartmentové modely s rychlostními parametry popisujícími výměnu mezi kompartmenty. V dynamickém PET je populární Patlakova analýza, což je grafická technika, kterou lze použít pro radifarmaka s nevratnou vazbou, jako je například 18F-FDG. Metody pro celotělové Patlakovo parametrické zobrazování byly nedávno zavedeny na některých klinických systémech.

Použití kvantitativního PET ve více centrech vyžaduje, aby kvantitativní parametry byly srovnatelné mezi pacienty a pracovišti bez ohledu na použitý systém. Pro minimalizaci rozdílů je důležitá jak standardizace (pro zavedení jednotných postupů), tak harmonizace (pro dosažení srovnatelných výsledků u různých výrobců a pracovišť). To bylo motivací pro vznik projektu EANM Research Ltd. (EARL) 18F-FDG PET/CT akreditačního programu, což je mezinárodní harmonizační program pro kvantitativní 18F-FDG PET. 88 Později byla zavedena aktualizace standardu EARL2, která využívá zvýšený výkon moderních skenerů.

Klinické využití

PET je ze své podstaty kvantitativní zobrazovací nástroj, ale pro standardní klinickou péči se často používá pouze kvalitativní interpretace. Existuje však několik indikací, u kterých je kvantitativní nebo semikvantitativní hodnocení užitečné a/nebo doporučené. Tyto indikace se týkají sledování odpovědi na léčbu, prognózy, stratifikace/diferenciace a plánování radioterapie. Díky nedávným inovacím v rekonstrukčních technikách SPECT bylo umožněno přejít od relativních/polokvantitativních měření k absolutní kvantifikaci.

Zájem o kvantitativní SPECT/CT je vyvolán rostoucím zájmem o radionuklidovou terapii a teranostiku a s tím souvisejícím nárůstem personalizovaného plánování léčby. Mnohé terapie v nukleární medicíně využívající terapeutické radionuklidy emitující záření gama umožňují zobrazování a kvantifikaci biodistribuce radiofarmak. To poskytuje možnost ověřit podání léčby a/nebo personalizovat léčbu v průběhu více cyklů podání. Kromě toho se rozvíjejí aplikace pro kvantifikaci kostních stopovacích látek pro ortopedické 89,90 a onkologické aplikace 91 a existují také možnosti v oblasti kardiologického 92 a neurologického 93 zobrazování. Další výhodou SPECT je, že jeho radiofarmaka mohou být značena různými radionuklidy, což nabízí možnost zobrazovat více fyziologických procesů najednou. Studie na systémech CZT SPECT ukazují schopnost provádět simultánní zobrazování 99mTc/123I 94, což by se například mohlo uplatnit při simultánních studiích perfuze/inervace v srdci a dostupnosti perfuze/DaT v mozku. Už jsou zveřejněny praktické pokyny EANM 95, které pomohou lékařům, vědcům a výzkumníkům provádět vysoce kvalitní kvantitativní SPECT/CT a poskytnou rámec pro další rozvoj kvantitativního SPECT/CT jako zavedené modality.

A jako vždy, byl to pouze zlomek novinek a trendů, které se objevily za posledních několik let v našem dynamicky se rozvíjejícím oboru.

viktor.laskov@fnkv.cz

NuklMed 2023;12:9–17


Sources
  1. Avram AM, Zukotynski K, Nadel HR, et al. Management of Differentiated Thyroid Cancer: The Standard of Care. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2022;63:189-195. doi:10.2967/jnumed.121.262402
  2. Tuttle RM, Ahuja S, Avram AM, et al. Controversies, Consensus, and Collaboration in the Use of 131I Therapy in Differentiated Thyroid Cancer: A Joint Statement from the American Thyroid Association, the European Association of Nuclear Medicine, the Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging, and the European Thyroid Association. Thyroid Off J Am Thyroid Assoc. 2019;29:461-470. doi:10.1089/thy.2018.0597
  3. Campennì A, Barbaro D, Guzzo M, et al. Personalized management of differentiated thyroid cancer in real life - practical guidance from a multidisciplinary panel of experts. Endocrine. 2020;70:280-291. doi:10.1007/s12020-020-02418-x
  4. Virgolini I. Overall survival results from the NETTER-1 trial in neuroendocrine tumours: an important milestone. Lancet Oncol. 2021;22:1645-1646. doi:10.1016/S1470-2045(21)00593-3
  5. Strosberg J, El-Haddad G, Wolin E, et al. Phase 3 Trial of 177Lu-Dotatate for Midgut Neuroendocrine Tumors. N Engl J Med. 2017;376:125-135. doi:10.1056/NEJMoa1607427
  6. Pavel M, Baudin E, Couvelard A, et al. ENETS Consensus Guidelines for the management of patients with liver and other distant metastases from neuroendocrine neoplasms of foregut, midgut, hindgut, and unknown primary. Neuroendocrinology. 2012;95:157-176. doi:10.1159/000335597
  7. Rodrigues M, Svirydenka H, Virgolini I. Theragnostics in Neuroendocrine Tumors. PET Clin. 2021;16:365-373. doi:10.1016/j.cpet.2021.03.001
  8. Gabriel M, Decristoforo C, Kendler D, et al. 68Ga-DOTA-Tyr3-octreotide PET in neuroendocrine tumors: comparison with somatostatin receptor scintigraphy and CT. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2007;48:508-518. doi:10.2967/jnumed.106.035667
  9. Gabriel M, Nilica B, Kaiser B, et al. Twelve-Year Follow-up After Peptide Receptor Radionuclide Therapy. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2019;60:524-529. doi:10.2967/jnumed.118.215376
  10. Nilica B, Waitz D, Stevanovic V, et al. Direct comparison of (68)Ga-DOTA-TOC and (18)F-FDG PET/CT in the follow-up of patients with neuroendocrine tumour treated with the first full peptide receptor radionuclide therapy cycle. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2016;43:1585-1592. doi:10.1007/s00259-016-3328-2
  11. Gabriel M, Oberauer A, Dobrozemsky G, et al. 68Ga-DOTA-Tyr3-octreotide PET for assessing response to somatostatin-receptor-mediated radionuclide therapy. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2009;50:1427-1434. doi:10.2967/jnumed.108.053421
  12. Sadaghiani MS, Sheikhbahaei S, Werner RA, et al. 177 Lu-PSMA radioligand therapy effectiveness in metastatic castration-resistant prostate cancer: An updated systematic review and meta-analysis. The Prostate. 2022;82:826-835. doi:10.1002/pros.24325
  13. Calais J, Gafita A, Eiber M, et al. Prospective phase 2 trial of PSMA-targeted molecular RadiothErapy with 177Lu-PSMA-617 for metastatic castration-reSISTant Prostate Cancer (RESIST-PC): efficacy results of the UCLA cohort. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2021;62:1440-1446. doi:10.2967/jnumed.121.261982
  14. Hofman MS, Emmett L, Sandhu S, et al. [177Lu]Lu-PSMA-617 versus cabazitaxel in patients with metastatic castration-resistant prostate cancer (TheraP): a randomised, open-label, phase 2 trial. Lancet Lond Engl. 2021;397:797-804. doi:10.1016/S0140-6736(21)00237-3
  15. Sartor O, de Bono J, Chi KN, et al. Lutetium-177-PSMA-617 for Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer. N Engl J Med. 2021;385:1091-1103. doi:10.1056/NEJMoa2107322
  16. Polycarpou I, Soultanidis G, Tsoumpas C. Synergistic motion compensation strategies for positron emission tomography when acquired simultaneously with magnetic resonance imaging. Philos Trans R Soc Math Phys Eng Sci. 2021;379(2204):20200207. doi:10.1098/rsta.2020.0207
  17. Kyme AZ, Fulton RR. Motion estimation and correction in SPECT, PET and CT. Phys Med Biol. 2021;66(18). doi:10.1088/1361-6560/ac093b
  18. Lamare F, Bousse A, Thielemans K, et al. PET respiratory motion correction: quo vadis? Phys Med Biol. 2022;67(3). doi:10.1088/1361-6560/ac43fc
  19. Fayad H, Schmidt H, Wuerslin C, et al. Reconstruction-Incorporated Respiratory Motion Correction in Clinical Simultaneous PET/MR Imaging for Oncology Applications. J Nucl Med. 2015;56:884-889. doi:10.2967/jnumed.114.153007
  20. Polycarpou I, Tsoumpas C, Marsden PK. Analysis and comparison of two methods for motion correction in PET imaging. Med Phys. 2012;39:6474-6483. doi:10.1118/1.4754586
  21. Kesner AL, Schleyer PJ, Büther F, et al. On transcending the impasse of respiratory motion correction applications in routine clinical imaging - a consideration of a fully automated data driven motion control framework. EJNMMI Phys. 2014;1:8. doi:10.1186/2197-7364-1-8
  22. Büther F, Jones J, Seifert R, et al. Clinical Evaluation of a Data-Driven Respiratory Gating Algorithm for Whole-Body PET with Continuous Bed Motion. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2020;61:1520-1527. doi:10.2967/jnumed.119.235770
  23. Walker MD, Morgan AJ, Bradley KM, et al. Data-Driven Respiratory Gating Outperforms Device-Based Gating for Clinical 18F-FDG PET/CT. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2020;61:1678-1683. doi:10.2967/jnumed.120.242248
  24. Pösse S, Büther F, Mannweiler D, et al. Comparison of two elastic motion correction approaches for whole-body PET/CT: motion deblurring vs gate-to-gate motion correction. EJNMMI Phys. 2020;7:19. doi:10.1186/s40658-020-0285-4
  25. Surti S, Pantel AR, Karp JS. Total Body PET: Why, How, What for? IEEE Trans Radiat Plasma Med Sci. 2020;4(3):283-292. doi:10.1109/trpms.2020.2985403
  26. Pan T, Thomas MA, Luo D. Data-driven gated CT: An automated respiratory gating method to enable data-driven gated PET/CT. Med Phys. 2022;49:3597-3611. doi:10.1002/mp.15620
  27. Klén R, Teuho J, Noponen T, et al. Estimation of optimal number of gates in dual gated 18F-FDG cardiac PET. Sci Rep. 2020;10:19362. doi:10.1038/s41598-020-75613-5
  28. Teräs M, Kokki T, Durand-Schaefer N, et al. Dual-gated cardiac PET-clinical feasibility study. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2010;37:505-516. doi:10.1007/s00259-009-1252-4
  29. Otaki Y, Lassen ML, Manabe O, et al. Short-term repeatability of myocardial blood flow using 82Rb PET/CT: The effect of arterial input function position and motion correction. J Nucl Cardiol. 2021;28:1718-1725. doi:10.1007/s12350-019-01888-5
  30. Gillman A, Smith J, Thomas P, et al. PET motion correction in context of integrated PET/MR: Current techniques, limitations, and future projections. Med Phys. 2017;44:e430-e445. doi:10.1002/mp.12577
  31. Hong I, Burbar Z, Schleyer P. A Method to Estimate Motion Frames from PET Listmode by Merging Adjacent Clusters. In: 2019 IEEE Nuclear Science Symposium and Medical Imaging Conference (NSS/MIC).2019:1-2. doi:10.1109/NSS/MIC42101.2019.9059870
  32. Spangler-Bickell MG, Hurley SA, Pirasteh A, et al. Evaluation of Data-Driven Rigid Motion Correction in Clinical Brain PET Imaging. J Nucl Med. Published online January 1, 2022. doi:10.2967/jnumed.121.263309
  33. Markiewicz PJ, Matthews JC, Ashburner J, et al. Uncertainty analysis of MR-PET image registration for precision neuro-PET imaging. NeuroImage. 2021;232:117821. doi:10.1016/j.neuroimage.2021.117821
  34. Picard Y, Thompson CJ. Motion correction of PET images using multiple acquisition frames. IEEE Trans Med Imaging. 1997;16:137-144. doi:10.1109/42.563659
  35. Rahmim A, Dinelle K, Cheng JC, et al. Accurate event-driven motion compensation in high-resolution PET incorporating scattered and random events. IEEE Trans Med Imaging. 2008;27:1018-1033. doi:10.1109/TMI.2008.917248
  36. Bloomfield PM, Spinks TJ, Reed J, et al. The design and implementation of a motion correction scheme for neurological PET. Phys Med Biol. 2003;48:959-978. doi:10.1088/0031-9155/48/8/301
  37. Jiao J, Bousse A, Thielemans K, et al. Direct Parametric Reconstruction With Joint Motion Estimation/Correction for Dynamic Brain PET Data. IEEE Trans Med Imaging. 2017;36:203-213. doi:10.1109/TMI.2016.2594150
  38. Gallamini A, Barrington SF, Biggi A, et al. The predictive role of interim positron emission tomography for Hodgkin lymphoma treatment outcome is confirmed using the interpretation criteria of the Deauville five-point scale. Haematologica. 2014;99:1107-1113. doi:10.3324/haematol.2013.103218
  39. Meignan M, Barrington S, Itti E, et al. Report on the 4th International Workshop on Positron Emission Tomography in Lymphoma held in Menton, France, 3-5 October 2012. Leuk Lymphoma. 2014;55:31-37. doi:10.3109/10428194.2013.802784
  40. Barrington SF, Kirkwood AA, Franceschetto A, et al. PET-CT for staging and early response: results from the Response-Adapted Therapy in Advanced Hodgkin Lymphoma study. Blood. 2016;127:1531-1538. doi:10.1182/blood-2015-11-679407
  41. Johnson P, Federico M, Kirkwood A, et al. Adapted Treatment Guided by Interim PET-CT Scan in Advanced Hodgkin’s Lymphoma. N Engl J Med. 2016;374:2419-2429. doi:10.1056/NEJMoa1510093
  42. Enilorac B, Lasnon C, Nganoa C, et al. Does PET Reconstruction Method Affect Deauville Score in Lymphoma Patients? J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2018;59:1049-1055. doi:10.2967/jnumed.117.202721
  43. Barrington SF, Meignan M. Time to Prepare for Risk Adaptation in Lymphoma by Standardizing Measurement of Metabolic Tumor Burden. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2019;60:1096-1102. doi:10.2967/jnumed.119.227249
  44. Barrington SF, Phillips EH, Counsell N, et al. Positron Emission Tomography Score Has Greater Prognostic Significance Than Pretreatment Risk Stratification in Early-Stage Hodgkin Lymphoma in the UK RAPID Study. J Clin Oncol Off J Am Soc Clin Oncol. 2019;37:1732-1741. doi:10.1200/JCO.18.01799
  45. Cheson BD, Ansell S, Schwartz L, et al. Refinement of the Lugano Classification lymphoma response criteria in the era of immunomodulatory therapy. Blood. 2016;128:2489-2496. doi:10.1182/blood-2016-05-718528
  46. Younes A, Hilden P, Coiffier B, et al. International Working Group consensus response evaluation criteria in lymphoma (RECIL 2017). Ann Oncol Off J Eur Soc Med Oncol. 2017;28:1436-1447. doi:10.1093/annonc/mdx097
  47. Dercle L, Seban RD, Lazarovici J, et al. 18F-FDG PET and CT Scans Detect New Imaging Patterns of Response and Progression in Patients with Hodgkin Lymphoma Treated by Anti-Programmed Death 1 Immune Checkpoint Inhibitor. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2018;59:15-24. doi:10.2967/jnumed.117.193011
  48. Hirata K, Tamaki N. Quantitative FDG PET Assessment for Oncology Therapy. Cancers. 2021;13:869. doi:10.3390/cancers13040869
  49. Dagogo-Jack I, Shaw AT. Tumour heterogeneity and resistance to cancer therapies. Nat Rev Clin Oncol. 2018;15:81-94. doi:10.1038/nrclinonc.2017.166
  50. Mayerhoefer ME, Materka A, Langs G, et al. Introduction to Radiomics. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2020;61:488-495. doi:10.2967/jnumed.118.222893
  51. Kersting D, Seifert R, Kessler L, et al. Predictive Factors for RAI-Refractory Disease and Short Overall Survival in PDTC. Cancers. 2021;13:1728. doi:10.3390/cancers13071728
  52. Deroose CM, Hindié E, Kebebew E, et al. Molecular Imaging of Gastroenteropancreatic Neuroendocrine Tumors: Current Status and Future Directions. J Nucl Med Off Publ Soc Nucl Med. 2016;57:1949-1956. doi:10.2967/jnumed.116.179234
  53. McCullough RW, Gandsman EJ. Pathophysiologic interpretation of time activity curves in dynamic bone imaging. Clin Nucl Med. 1988;13:517-524. doi:10.1097/00003072-198807000-00011
  54. Granier P, Manicourt D, Pauwels S, et al. Analyse semi-quantitative des données de la scintigraphie osseuse en trois temps dans l’algodystrophie des extrémités. Rev Rhum Engl Ed. 1994;61:179.
  55. Leitha T, Staudenherz A, Korpan M, et al. Pattern recognition in five-phase bone scintigraphy: diagnostic patterns of reflex sympathetic dystrophy in adults. Eur J Nucl Med. 1996;23:256-262. doi:10.1007/BF00837623
  56. O’donoghue JP, Powe JE, Mattar AG, et al. Three-Phase Bone Scintigraphy Asymmetric Patterns in the Upper Extremities of Asymptomatic Normals and Reflex Sympathetic Dystrophy Patients. Clin Nucl Med. 1993;18:829.
  57. Fournier RS, Holder LE. Reflex sympathetic dystrophy: Diagnostic controversies. Semin Nucl Med. 1998;28:116-123. doi:10.1016/S0001-2998(98)80022-6
  58. Girma A, Ramadan A, Benisvy D, et al. Reproductibilité en scintigraphie osseuse planaire, TEMP et TEMP/TDM du pied douloureux : importance d’une sémiologie standardisée. Médecine Nucl. 2010;34:513-527. doi:10.1016/j.mednuc.2010.05.004
  59. Mostafa R, Abdelhafez YG, Abougabal M, et al. Two-bed SPECT/CT versus planar bone scintigraphy: prospective comparison of reproducibility and diagnostic performance. Nucl Med Commun. 2021;42:360. doi:10.1097/MNM.0000000000001353
  60. Huellner MW, Strobel K. Clinical applications of SPECT/CT in imaging the extremities. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2014;41:50-58. doi:10.1007/s00259-013-2533-5
  61. Verschueren J, Albert A, Carp L, et al. Bloodpool SPECT as part of bone SPECT/CT in painful total knee arthroplasty (TKA): validation and potential biomarker of prosthesis biomechanics. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2019;46:1009-1018. doi:10.1007/s00259-018-4244-4
  62. Cuvilliers C, Palard-Novello X, Pontoizeau C, et al. The Added Value of Bloodpool SPECT/CT in Painful Non-Operated Foot and Ankle Undiagnosed With Standard Three-Phase Bone Scintigraphy. Front Med. 2021;8. Accessed February 20, 2023. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.634419
  63. Van den Wyngaert T, Strobel K, Kampen WU, et al. The EANM practice guidelines for bone scintigraphy. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2016;43:1723-1738. doi:10.1007/s00259-016-3415-4
  64. Gupta SK, Rutherford N, Allen L. SPECT Blood Pool Imaging On Bone Scintigraphy Improves Diagnostic Yield Compared To Planar Imaging: Initial Experience. Internet J Nucl Med. 2013;6. Accessed February 20, 2023. http://ispub.com/IJNUC/6/1/1595
  65. Lee SJ, Won KS, Choi HJ, et al. Early-Phase SPECT/CT for Diagnosing Osteomyelitis: A Retrospective Pilot Study. Korean J Radiol. 2021;22:604-611. doi:10.3348/kjr.2019.0746
  66. Phillips W, Gorzell B, Martinez R, et al. Rapid SPECT/CT Blood Pool Imaging for More Accurate Localization of Infection and Inflammation. J Nucl Med. 2017;58(supplement 1):1218-1218.
  67. Imbert L, Chevalier E, Claudin M, et al. A one-shot whole-body bone SPECT may be recorded in less than 20 minutes with the high-sensitivity Veriton® CZT-camera. J Nucl Med. 2019;60(supplement 1):1288-1288.
  68. Yamane T, Takahashi M, Matsusaka Y, et al. Satisfied quantitative value can be acquired by short-time bone SPECT/CT using a whole-body cadmium–zinc–telluride gamma camera. Sci Rep. 2021;11:24320. doi:10.1038/s41598-021-03853-0
  69. Ayoubi J, Guendouzen S, Morland D. Early-phase pelvic bone SPECT. Medicine (Baltimore). 2021;100(4):e24473. doi:10.1097/MD.0000000000024473
  70. Horger M, Bares R. The Role of Single-Photon Emission Computed Tomography/Computed Tomography in Benign and Malignant Bone Disease. Semin Nucl Med. 2006;36:286-294. doi:10.1053/j.semnuclmed.2006.05.001
  71. Delbeke D, Habibian MR. Noninflammatory entities and the differential diagnosis of positive three phase bone imaging. Clin Nucl Med. 1988;13:844-851. doi:10.1097/00003072-198811000-00021
  72. Han LJ, Au-Yong TK, Tong WCM, et al. Comparison of bone single-photon emission tomography and planar imaging in the detection of vertebral metastases in patients with back pain. Eur J Nucl Med. 1998;25:635-638. doi:10.1007/s002590050266
  73. Gates GF. SPECT bone scanning of the spine. Semin Nucl Med. 1998;28:78-94. doi:10.1016/S0001-2998(98)80020-2
  74. Cuvilliers C, Icard N, Meneret P, et al. Blood-Pool SPECT/CT in Chronic Ankle Tendinopathy. Clin Nucl Med. 2020;45:e457. doi:10.1097/RLU.0000000000003119
  75. Abdelhafez YG, Hagge RJ, Badawi RD, et al. Early and Delayed 99mTc-MDP SPECT/CT Findings in Rheumatoid Arthritis and Osteoarthritis. Clin Nucl Med. 2017;42:e480. doi:10.1097/RLU.0000000000001839
  76. Abdelhafez YG, Godinez F, Sood K, et al. Feasibility of dual-phase 99m Tc-MDP SPECT/CT imaging in rheumatoid arthritis evaluation. Quant Imaging Med Surg. 2021;11:2333343-2332343. doi:10.21037/qims-20-996
  77. O’Connor MK, Kemp BJ. Single-Photon Emission Computed Tomography/Computed Tomography: Basic Instrumentation and Innovations. Semin Nucl Med. 2006;36:258-266. doi:10.1053/j.semnuclmed.2006.05.005
  78. Willowson K, Bailey D, Baldock C. Quantitative SPECT using CT-derived corrections for photon interactions. J Nucl Med. 2008;49(supplement 1):394P-394P.
  79. Bailey DL, Willowson KP. Quantitative SPECT/CT: SPECT joins PET as a quantitative imaging modality. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2014;41:17-25. doi:10.1007/s00259-013-2542-4
  80. Ljungberg M. Absolute Quantitation of SPECT Studies. Semin Nucl Med. 2018;48:348-358. doi:10.1053/j.semnuclmed.2018.02.009
  81. Peters SMB, van der Werf NR, Segbers M, et al. Towards standardization of absolute SPECT/CT quantification: a multi-center and multi-vendor phantom study. EJNMMI Phys. 2019;6:29. doi:10.1186/s40658-019-0268-5
  82. 177Lu SPECT/CT – EANM EARL – Research4Life. Accessed February 20, 2023. https://earl.eanm.org/177lu-spect-ct/
  83. Dickson J, Ross J, Voo S. OPINION ARTICLE Open Access Quantitative SPECT: the time is now. EJNMMI Phys. 2019;6. doi:10.1186/s40658-019-0241-3
  84. Singh D, Miles K. Multiparametric PET/CT in oncology. Cancer Imaging. 2012;12:336-344. doi:10.1102/1470-7330.2012.9007
  85. Spick C, Herrmann K, Czernin J. 18F-FDG PET/CT and PET/MRI Perform Equally Well in Cancer: Evidence from Studies on More Than 2,300 Patients. J Nucl Med. 2016;57:420-430. doi:10.2967/jnumed.115.158808
  86. Im HJ, Bradshaw T, Solaiyappan M, et al. Current Methods to Define Metabolic Tumor Volume in Positron Emission Tomography: Which One is Better? Nucl Med Mol Imaging. 2018;52:5-15. doi:10.1007/s13139-017-0493-6
  87. Dimitrakopoulou-Strauss A, Pan L, Sachpekidis C. Kinetic modeling and parametric imaging with dynamic PET for oncological applications: general considerations, current clinical applications, and future perspectives. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2021;48:21-39. doi:10.1007/s00259-020-04843-6
  88. Aide N, Lasnon C, Veit-Haibach P, et al. EANM/EARL harmonization strategies in PET quantification: from daily practice to multicentre oncological studies. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2017;44:17-31. doi:10.1007/s00259-017-3740-2
  89. De Laroche R, Simon E, Suignard N, et al. Clinical interest of quantitative bone SPECT-CT in the preoperative assessment of knee osteoarthritis. Medicine (Baltimore). 2018;97:e11943. doi:10.1097/MD.0000000000011943
  90. Jreige M, Becce F, Hall N, et al. A novel assessment of Tc-99m-diphosphonate bone scan quantification in fibrous dysplasia using a combined planar and SPECT/CT analysis. J Nucl Med. 2021;62(supplement 1):1164-1164.
  91. Umeda T, Koizumi M, Fukai S, et al. Evaluation of bone metastatic burden by bone SPECT/CT in metastatic prostate cancer patients: defining threshold value for total bone uptake and assessment in radium-223 treated patients. Ann Nucl Med. 2018;32:105-113. doi:10.1007/s12149-017-1224-x
  92. van de Burgt A, Dibbets-Schneider P, Slump CH, et al. Experimental validation of absolute SPECT/CT quantification for response monitoring in patients with coronary artery disease. EJNMMI Phys. 2021;8:48. doi:10.1186/s40658-021-00393-4
  93. Toriihara A, Daisaki H, Yamaguchi A, et al. Semiquantitative analysis using standardized uptake value in 123I-FP-CIT SPECT/CT. Clin Imaging. 2018;52:57-61. doi:10.1016/j.clinimag.2018.06.009
  94. Blaire T, Bailliez A, Ben Bouallegue F, et al. First assessment of simultaneous dual isotope (123I/99mTc) cardiac SPECT on two different CZT cameras: A phantom study. J Nucl Cardiol. 2018;25:1692-1704. doi:10.1007/s12350-017-0841-z
  95. Dickson JC, Armstrong IS, Gabiña PM, et al. EANM practice guideline for quantitative SPECT-CT. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2023;50:980-995. doi:10.1007/s00259-022-06028-9
Labels
Nuclear medicine Radiodiagnostics Radiotherapy
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#