#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Annual Congress of the European Association of Nuclear Medicine, Barcelona, Španělsko


Published in: NuklMed 2023;12:20-16
Category:

Poslední 35. kongres Evropské asociace nukleární medicíny (EANM) se konal ve španělské Barceloně, která se pyšní výraznou architekturou, rušným městem a rozlehlými plážemi. Byla to první osobní (on-site) akce EANM od roku 2019. O nadšení cestovat do Barcelony a osobně se setkat svědčil počet aktivních účastníků a přihlášených posluchačů. Na kongresu EANM 2022 bylo více než 7 000 účastníků ze 121 zemí.

Účastníci si mohli prohlédnout výstavní halu s nejnovějšími produkty a službami v oblasti nukleární medicíny a měli přístup k výjimečnému vzdělávacímu obsahu, diskuzím a networkingovým akcím. Kongres nabízel čtrnáct přednášek kontinuálního lékařského vzdělávání (CME – continual medical education). Plenární zasedání na poutavá témata byla naplánována uprostřed každého dne. Mezi klíčová témata patřila například teranostika/radionuklidová terapie, nukleární medicína v pediatrii a PSMA.

Vrcholem kongresu bylo nedělní plenární zasedání s názvem „PSMA – nikdy nekončící úspěšný příběh“, kdy velký sál byl zaplněn do posledního místa. 

Česká republika se na programu konference aktivně podílela celkem 13 sděleními – 3 přednáškami z Olomouce a 10 postery (FNKV, VFN, FN Motol, Brno, Olomouc).

Organizační tým se letos rozhodl zavést mnoho nových interaktivních prvků včetně zcela nového uspořádání místnosti nazvané „aréna“. Zde jsou účastníci blízko řečníkům a jsou vyzváni k interaktivní účasti během našich dvou nových formátů zasedání: „Debate“ a „Challenge the Expert“. Další novinky byly představeny již na minulém kongresu a nyní byly připraveny k živému vyzkoušení, např. „Highlights Lecture“.

Poslední dva roky byly kvůli pandemii pro celý svět náročné. To platí zejména pro ty, kteří pracují ve zdravotnictví, jako my všichni. Nukleární medicína nicméně zaznamenala neuvěřitelný růst, a to jak v oblasti diagnostického zobrazování, tak v oblasti terapie. Byli jsme svědky vzrušujících inovací ve všech oblastech našeho specializovaného oboru: nové celotělové PET tomografy se nyní používají v klinické praxi, do klinických guidelines byly začleněny PSMA radiofarmaka a byly prezentovány a publikovány vynikající studie v oblasti teranostiky. Kromě toho se zavádí mnoho dalších nových radiofarmak, která usnadňují studium a léčbu nových cílů, a přibývá protokolů, které se zabývají dosud neuspokojenými klinickými potřebami a novými aplikacemi. Tento úspěch i nadále souvisí s onou velmi zvláštní charakteristikou našeho oboru, totiž s jeho funkčním přístupem k medicíně.

Letošní 36. kongres se odehraje v nám blízké Vídni přibližně za půl roku, určitě už se všichni těšíme na nové poznatky a zážitky spojené se zářivým životem evropské společnosti nukleární medicíny. Přehled nejzajímavějších odborných přednášek 35. kongresu najdete v tomto čísle časopisu.

text: MUDr. Viktor Laskov,
foto: Bc. I. Kuníková

Areál, v němž probíhal
kongres. V budově vpravo byla
většina přednáškových sálů,
prostory pro firemní expozice,
registrace a zázemí kongresu.
Podzemním průchodem jsou
prostory propojeny s budovou
vlevo, v níž byl hlavní (a největší)
přednáškový sál.
Areál, v němž probíhal kongres. V budově vpravo byla většina přednáškových sálů, prostory pro firemní expozice, registrace a zázemí kongresu. Podzemním průchodem jsou prostory propojeny s budovou vlevo, v níž byl hlavní (a největší) přednáškový sál.

Pohled na Barcelonu
z Montjuicku. Vpředu vpravo přístav
pro osobní dopravu, za ním
původní starý přístav. Vlevo historické
centrum města. Na obzoru
mezi výškovými budovami se
nachází kongresové centrum,
v němž probíhal náš kongres.
Pohled na Barcelonu z Montjuicku. Vpředu vpravo přístav pro osobní dopravu, za ním původní starý přístav. Vlevo historické centrum města. Na obzoru mezi výškovými budovami se nachází kongresové centrum, v němž probíhal náš kongres.

Prostor před hlavním vstupem
do budovy kongresu, jenž
byl využíván k odpočinku a neformálním
setkáním účastníků.
Prostor před hlavním vstupem do budovy kongresu, jenž byl využíván k odpočinku a neformálním setkáním účastníků.


Labels
Nuclear medicine Radiodiagnostics Radiotherapy
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#