#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: NuklMed 2022;11:21
Category: Editorial


MUDr.Kateřina Táborská

předsedkyně revizní komice ČSNM ČLS JEP

Milé čtenářky, milí čtenáři,

blíží se léto, čas dovolených, kdy je klid a člověk neřeší tolik každodenních záležitostí. Máme čas urovnat si myšlenky a ujasnit si kroky, které je potřeba udělat v budoucnosti.Zároveň končí jedno volební období, kdy se k vám v úvodnících obraceli členové stávajícího výboru společnosti ČSNM s postřehy, čeho se v našem oboru podařilo dosáhnout a kam směřujeme. Nechtěla bych se opakovat, ale připojím několik zamyšlení, které nyní rezonují v naší společnosti.

Také jste si na začátku roku přáli, aby nový rok byl lepší než předchozí s covidem? Nikdo z nás netušil, že válka je tak blízko, že se opět bude strašit jadernými zbraněmi, dokonce že Rusové poruší ustanovení ženevských konvencí o tom, že jaderné elektrárny patří i ve válečných stavech mezi chráněné objekty a budou na ně útočit, takže Dana Drábová musela konstatovat, že se jí zhroutil svět, kde platilo respektování úmluv a dohod. Mně osobně se vrátily sny o bombardování, které jsem měla po povinné návštěvě sovětských válečných filmů v kině. Netušila jsem, že se podobné noční můry vrátí nejen mně, ale i mým dětem. Máme se ale nechat vést strachem? Vždyť obor nukleární medicíny je spojen s využitím radioaktivního záření k léčebným a diagnostickým účelům, je to obor, který je založen na spojení biologických a fyzikálních poznatků. S iracionálním strachem z radioaktivity se při scintigrafickém vyšetření nebo po léčbě setkáváme a umíme pacientům vysvětlit možná rizika v porovnání s přínosem vyšetření nebo léčby. Někdy nás jejich dotazy rozesmějí, jako zda mají pacienti po odchodu z léčby omezit i kontakt s domácími mazlíčky včetně akvarijních rybiček. Někdy při představě realizace až zaskočí, například zda existuje kondom pokrytý olovem, který by umožnil časnější pohlavní styk.

Zkusme se proto v dnešní době radovat z maličkostí, užívat si pozitivní zprávy a zpívat si s Wabi Daňkem – Zase bude líp (ale bez Andreje, Wabi to zpíval už v 80. letech) nebo sdílet tweety Dany Drábové KeepCalmAndSmile. A jen na okraj, k jed- né z takových pozitivních zpráv patří, že i naše odborná společnost vyjádřila solidaritu a podporu Ukrajině prostřednictvím finančního daru, který byl odeslán na účet Červeného kříže.

Co mě těší, že již více než rok je v České republice konečně dostupná léčba některých neuroendokrinních tumorů pomocí 177Lu-dotatate. Když jsme v březnu 2021 v Motole začínali, byl to celkem adrenalin, objednejte radiofarmakum za téměř 600 000 Kč 14 dnů předem a čekejte, zda pacient do plánovaného podání neonemocní covidem. Nyní nás spíše trápí převis poptávky nad finančními možnostmi kliniky v situaci, kdy nejdou peníze za pacientem, ale nemocnice a oddělení hospodaří s předem nasmlouvaným objemem přidělených finančních prostředků. Léčba probíhá zatím ve třech centrech, připravuje se otevření dalšího centra v Českých Budějovicích.

Fungování multidisplinárního týmu v Motole, který zahrnuje onkology, radiology a lékaře nukleární medicíny ze dvou fakultních nemocnic, ukazuje, jak je důležitá mezioborová spolupráce pro další směřování našeho oboru. Z mozaiky informací specialistů různých oborů vznikne společné rozhodnutí, jasný plán péče o pacienta. Doufám, že obdobné týmy budou ustanoveny i pro další rýsující se léčbu karcinomů prostaty pomocí 177Lu-PSMA .

Pokrok nezastavíš, letos proběhnou první elektronické volby do orgánů naší společnosti. Aby bylo zachováno právo každého člena ČSNM volit, proběhl telefonní rozhovor s některými členy společnosti, kteří nereagovali na ověřovací mail nebo neměli uvedený kontaktní mail v databázi ČLS JEP. Pro členy bez mož- nosti elektronické volby byla zajištěna volba korespondenční. Potěšilo mě, že naše odborná společnost dala najevo svým členům, že na každém hlasu z 321 členů společnosti záleží.

Milé kolegyně, milí kolegové, držme si palce, žádné děsivé sny. Těšme se na slunce, zeleň, prostě přírodu a čas strávený s našimi blízkými.

A inspirativní myšlenku od Johna Scullyho připojuji pro náš budoucí výbor: „Budoucnost patří vždy těm, kteří vidí možnost dříve, než se objeví.“


Labels
Nuclear medicine Radiodiagnostics Radiotherapy
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#