#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

10. Konference radiologické fyziky, Přerov


Published in: NuklMed 2022;11:40
Category:

Ve dnech 20. – 22. 4. 2022, po dvouleté odmlce, proběhla v Přerově v LH Hotelu Jana již 10. Konference radiologické fyziky. Konference byla organizována Českou společností fyziků v medicíně ve spolupráci s Oddělením lékařské fyziky Nemocnice Na Homolce.

Konference byla první den zahájena členskou schůzí ČSFM. Při této příležitosti bylo uděleno čestné členství prof. Ing. Tomáši Čechákovi, CSc. a RNDr. Vojtěchu Ullmannovi jako poděkování za jejich mimořádné zásluhy o rozvoj radiologické fyziky. RNDr. Ullmann převzetí čestného členství doprovodil krásnou přehledovou přednáškou „Jak vidím svět“, která byla průřezem témat, kterým se věnuje a o nichž se můžete dočíst na jeho webových stránkách.

Součástí členské schůze byla také volba nového výboru. Předsedkyní i nadále zůstává Ing. Lucie Súkupová, Ph.D. Výbor a revizní komise v novém složení budou svou funkci zastávat 4 roky. Nukleární medicínu ve výboru zastupuje dlouhodobě Ing. Prchalová a nově se do výboru opět vrací Ing. Ptáček, Ph.D.

V následujících dvou dnech byla konference již plně věnována odborným sdělením, kterých zaznělo celkem 31. Sdělení se věnovala problematice nukleární medicíny, radiodiagnostiky, radioterapie i radiační ochrany. Zazněly mimo jiné zajímavé zkušenosti z rekonstrukce pracovišť, z instalace nové přístrojové techniky, zástupci SÚJB nás seznámili s novými legislativními požadavky pro lékařské ozáření, kolegyně z FN Motol se s námi podělily o zkušenosti s luteciovou terapií. Kromě klasických krátkých sdělení proběhl pak ve spolupráci se SÚJB i roundtable věnující se problematice radionuklidové terapie pomocí 177Lu. Ve čtvrtek před společenským večerem měli účastníci možnost si na workshopu s Ing. Trnkou, Ph.D. vyzkoušet NMQC (nástroj pro hodnocení kontroly kvality nejen v nukleární medicíně). Přednášky z konference jsou k dispozici ke stažení na stránkách www.csfm.cz.

Konference se celkem zúčastnilo 121 účastníků z ČR a ze Slovenska z řad radiologických fyziků, techniků, zástupců firem a SÚJB. Jsme rádi, že i přes nejistotu, která vládla po celou dobu organizace konference a opakované přesuny termínu, se podařilo konferenci uspořádat a sešli jsme se v hojném počtu. Konference je pro radiologické fyziky nenahraditelnou diskuzní platformou a prostorem, kde si mohou vyměnit zkušenosti s kolegy z jiných pracovišť. Již tradičně se konference účastní i řada zástupců ze SÚJB a je proto i místem řady konzultací a dialogů s nimi. Za finanční podporu i příjemnou společnost děkujeme všem sponzorům a partnerům.

Titulní list Programu konference.
Titulní list Programu konference.

Příští, tedy již 11. Konference radiologické fyziky, proběhne na jaře 2023. Těšíme se na Vás!

Text: Ing. Petra Dostálová



Labels
Nuclear medicine Radiodiagnostics Radiotherapy
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#