#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pracovní rehabilitace a vydávání doporučení k zařazení na pracovní rehabilitaci


Authors: A. Zvoníková;  J. Wernerová
Authors‘ workplace: Česká společnost posudkového lékařství ČLS JEP, z. s.
Published in: Reviz. posud. Lék., 18, 2015, č. 3-4, s. 74-77
Category: Review articles, original papers, case report

Overview

Problematiku pracovní rehabilitace a doporučování vhodného okruhu osob k zařazení na pracovní rehabilitaci je nutné považovat za celospolečensky závažnou, neboť je jedním z nástrojů k dosažení sociální inkluze. Zároveň jde o oblast na rozhraní činnosti lékařské posudkové služby a působnosti orgánů politiky zaměstnanosti. Lékařům, zejména pak posudkové služby sociálního zabezpečení, se předkládá přehled uvedené problematiky a odborný posudkový pohled autorek na vydávání doporučení k zařazení na pracovní rehabilitaci.

KLÍČOVÁ SLOVA:
pracovní rehabilitace – trh práce – doporučení – osoba se zdravotním postižením – posudkový orgán

VYDÁVÁNÍ DOPORUČENÍ K ZAŘAZENÍ NA PRACOVNÍ REHABILITACI

Vydání doporučení k zařazení na pracovní rehabilitaci se dotýká situace pojištěnců, u kterých bylo při kontrolní lékařské prohlídce zjištěno, že nejsou invalidní. Jde tedy o osoby, u nichž došlo k úzdravě, k zlepšení jejich zdravotního stavu nebo k stabilizaci či adaptaci na zdravotní postižení a plnohodnotnému obnovení jejich pracovní schopnosti a tím i schopnosti pracovního začlenění. Zde je namístě, aby se posudkový orgán v určitých případech zabýval potřebou vydání doporučení na zařazení na pracovní rehabilitaci. Návaznost doporučení pracovní rehabilitace na stav zániku invalidity musí být jak věcná a kauzální, tak i vhodně časově skloubená. Proces pracovní rehabilitace musí být včas zahájen, odpovídat zdravotnímu stavu a potřebám konkrétní fyzické osoby, nástrojům Úřadu práce a situaci na trhu práce. Cílem pracovní rehabilitace je soustavou různých opatření a zásahů vést k posílení schopností a dovedností fyzické osoby, k pracovnímu ověřování nabytých schopností, k vytváření správné pracovní motivace se záměrem přispět k získání nebo udržení vhodného zaměstnání konkrétní osoby. Druhým aspektem pracovní rehabilitace je nenásilná restituce funkce a role osoby v produktivním věku ve společnosti, tj. docílení plnohodnotného sociálního začlenění, jehož nedílnou součástí je pracovní aktivita a tím i posílení jejího sebevědomí, neboť prostřednictvím pracovní rehabilitace se zvyšuje šance na možnost pracovního uplatnění a výkon produktivní práce s hmotným přínosem pro zvýšení životní úrovně. Posudkový orgán (lékař okresní správy sociálního zabezpečení, dále jen „OSSZ“) musí v individuálních případech po posudkovém zhodnocení podle platné právní úpravy stanovit rehabilitační potenciál posuzovaného pojištěnce a doporučit vhodnost jeho zařazení na pracovní rehabilitaci. Problematiku pracovní rehabilitace a možnost vydání doporučení na zařazení fyzické osoby k provádění pracovní rehabilitace upravují níže uvedené právní předpisy.

Zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, v platném znění

Podle § 6, odst. 4 písmeno d) OSSZ doporučují v rámci kontrolní lékařské prohlídky (§ 8, odst. 3) zařazení na pracovní rehabilitaci podle zákona o zaměstnanosti fyzické osoby, které přestaly být invalidními. OSSZ a její lékařská posudková služba má kompetenci, pokud při kontrolní lékařské prohlídce invalidity pojištěnce zjistí, že již není invalidní, a to ani v prvním, druhém či třetím stupni invalidity, vydat doporučení k zařazení na pracovní rehabilitaci. Doporučení se vydává po individuálním zhodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti posuzované osoby s ohledem na skutečnosti nasvědčující tomu, že tato osoba má ztížené postavení, pokud jde o její návrat na trh práce. Vydání doporučení musí předcházet informování posuzované osoby o vhodnosti pracovní rehabilitace, co je jejím obsahem a jakou formou se provádí. Doporučení vydává při jednání – při kontrolní lékařské prohlídce – na základě pověření OSSZ posuzující lékař, tj. lékař OSSZ.

Podle ustanovení § 8 odst. 3 písm. a) až c) a písm. g) OSSZ provede kontrolní lékařskou prohlídku:

a) v termínu určeném při předchozím posouzení okresní správou sociálního zabezpečení na základě žádosti správního orgánu, který vede řízení, pro jehož účely je posudek žádán;

b) zjistí-li posudkově významné skutečnosti, které odůvodňují provedení kontrolní lékařské prohlídky;

c) z podnětu orgánu sociálního zabezpečení nebo správního orgánu, na základě jehož žádosti provedla okresní správa sociálního zabezpečení zjišťovací lékařskou prohlídku. V těchto případech je okresní správa sociálního zabezpečení povinna informovat příslušný orgán o výsledku posouzení;

g) z podnětu ministerstva. V tomto případě je okresní správa sociálního zabezpečení povinna informovat ministerstvo o výsledku posouzení.

Důvody k provedení kontrolní lékařské prohlídky mohou být různé, stejně jako orgány, které jsou oprávněny podat podnět k provedení kontrolní lékařské prohlídky.

Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

Ustanovení § 69 – Pracovní rehabilitace

(1) Osoby se zdravotním postižením mají právo na pracovní rehabilitaci. Pracovní rehabilitaci zabezpečuje krajská pobočka Úřadu práce místně příslušná podle bydliště osoby se zdravotním postižením ve spolupráci s pracovně rehabilitačními středisky nebo může na základě písemné dohody pověřit zabezpečením pracovní rehabilitace jinou právnickou nebo fyzickou osobu.

(2) Pracovní rehabilitace je souvislá činnost zaměřená na získání a udržení vhodného zaměstnání osoby se zdravotním postižením, kterou na základě její žádosti zabezpečují krajské pobočky Úřadu práce a hradí náklady s ní spojené. Žádost osoby se zdravotním postižením obsahuje její identifikační údaje; součástí žádosti je doklad osvědčující, že je osobou se zdravotním postižením.

(3) Pracovní rehabilitace zahrnuje zejména poradenskou činnost zaměřenou na volbu povolání, volbu zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti, teoretickou a praktickou přípravu pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, zprostředkování, udržení a změnu zaměstnání, změnu povolání a vytváření vhodných podmínek pro výkon zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti.

(4) Krajská pobočka Úřadu práce v součinnosti s osobou se zdravotním postižením sestaví individuální plán pracovní rehabilitace s ohledem na její zdravotní způsobilost, schopnost vykonávat soustavné zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost a kvalifikaci a s ohledem na situaci na trhu práce; přitom vychází z vyjádření odborné pracovní skupiny (§ 7 odst. 3 zákona o zaměstnanosti).

(5) Na pracovní rehabilitaci mohou být na základě doporučení ošetřujícího lékaře vydaného jménem poskytovatele zdravotních služeb zařazeny fyzické osoby, které jsou uznány za dočasně neschopné práce, a na základě doporučení okresní správy sociálního zabezpečení vydaného v rámci kontrolní lékařské prohlídky též fyzické osoby, které přestaly být invalidními. Zařazení těchto fyzických osob na pracovní rehabilitaci nesmí být v rozporu s jejich zdravotní způsobilostí; krajská pobočka Úřadu práce je povinna zařazení písemně oznámit příslušné okresní správě sociálního zabezpečení s uvedením data zahájení, místa výkonu, denního rozsahu a celkové délky trvání pracovní rehabilitace, a do 5 kalendářních dnů písemně oznámit její ukončení.

Ustanovení § 71

Teoretická a praktická příprava pro zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost osob se zdravotním postižením zahrnuje:

  • a) přípravu na budoucí povolání podle zvláštních právních předpisů,
  • b) přípravu k práci,
  • c) specializované rekvalifikační kurzy.

Ustanovení § 72 odst. 1

Příprava k práci je cílená činnost směřující k zapracování osoby se zdravotním postižením na vhodné pracovní místo a k získání znalostí, dovedností a návyků nutných pro výkon zvoleného zaměstnání nebo jiné výdělečné činnosti. Tato příprava trvá nejdéle 24 měsíců.

Uvedená ustanovení vymezují, co se považuje za pracovní rehabilitaci, její obsah a jakou formou se provádí. Zároveň právní úprava stanovuje kompetence dvou subjektů k vydání doporučení na zařazení na pracovní rehabilitaci, a to ošetřujících lékařům v průběhu dočasné pracovní neschopnosti a OSSZ, pokud se při kontrolní lékařské prohlídce invalidity zjistí, že pojištěnec není již invalidní. Skutečnost, že ošetřující lékař nebo OSSZ vydá doporučení k zařazení na pracovní rehabilitaci, však neznamená, že příslušná krajská pobočka Úřadu práce (dále jen „KP ÚP“) musí fyzické osobě pracovní rehabilitaci poskytnout. KP ÚP je oprávněna, i přes vydání doporučení k zařazení na pracovní rehabilitaci, na základě zhodnocení individuálních okolností případu a konkrétní situace na trhu práce, stanovit svébytný způsob práce s klientem včetně eventuálního neposkytnutí pracovní rehabilitace.

KONTROLNÍ LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA INVALIDITY

Při kontrolní lékařské prohlídce invalidity je pro posouzení zdravotního stavu a pracovní schopnosti pojištěnce a invalidity rozhodující dikce ustanovení § 39 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, v platném znění, ve vztahu k vyhlášce č. 359/2009 Sb., o posuzování invalidity. Při určování procentní míry poklesu pracovní schopnosti pojištěnce se vychází z jeho zdravotního stavu doloženého výsledky funkčních vyšetření a z jeho schopnosti vykonávat výdělečnou činnost odpovídající jeho tělesným, smyslovým a duševním schopnostem, s přihlédnutím k dosaženému vzdělání, zkušenostem a znalostem a předchozím výdělečným činnostem. Přitom se bere v úvahu, zda jde o zdravotní postižení trvale ovlivňující pracovní schopnost pojištěnce, zda se jedná o stabilizovaný stav, zda a jak je pojištěnec na své zdravotní postižení adaptován a schopnost rekvalifikace pojištěnce na jiný druh výdělečné činnosti, než dosud vykonával. Uvedené skutečnosti jsou výchozím bodem pro zjištění a zhodnocení všech pro práci významných vlastností a schopností pojištěnce, tj. fyzického, kvalifikačního i rehabilitačního potenciálu pojištěnce a pro případné vydání doporučení k provádění pracovní rehabilitace. Doporučení vhodnosti zařazení na pracovní rehabilitaci musí odpovídat zdravotnímu stavu posuzované osoby, její pracovní schopnosti a případným pracovním omezením. Zároveň by mělo být zřejmé, že podle poznatků lékařské vědy zdravotní stav a pracovní schopnost budou dlouhodobě (tj. více než dva roky) stabilizovány, neboť provádění pracovní rehabilitace by mělo být důvodné a společensky účelné, nemělo by být zmařeno z „předvídatelných zdravotních důvodů“. Posuzující lékař by měl umět také rozpoznat motivy a postoje posuzované osoby (pozitivní nebo negativní), a to ve vztahu k její ochotě se pracovně přiměřeně zařadit a nedoporučovat pracovní rehabilitaci v těch případech, kdy ze strany posuzované osoby není aktivní zájem.

DOPORUČENÍ O VHODNOSTI ZAŘAZENÍ NA PRACOVNÍ REHABILITACI

Posuzující lékař/lékař OSSZ musí při kontrolní lékařské prohlídce zvážit vydání doporučení OSSZ k zařazení na pracovní rehabilitaci v situacích, kdy invalidita trvala delší dobu a pojištěnec byl pracovně inaktivní, jde o zánik invalidity u starší osoby, která má ztížené postavení na trhu práce, nebo kde vlivem zdravotního postižení nebo pracovní inaktivity došlo k profesní dekvalifikaci. Z hlediska posudkově medicínského půjde o situace, pokud se zjistí, že u pojištěnce/fyzické osoby došlo k zániku invalidity prvního, druhého nebo třetího stupně a:

  1. pojištěnec/fyzická osoba je starší 50 let věku nebo
  2. invalidita trvala déle než 3 roky a dlouhodobým trváním invalidity a pracovní inaktivity došlo k podstatné ztrátě pracovních dovedností, návyků nebo
  3. fyzická osoba po dobu existence invalidity nepracovala nebo
  4. fyzická osoba invalidní v prvním nebo druhém stupni byla v posledních třech letech uchazečem o zaměstnání nebo
  5. po zániku invalidity u doposud pracovně inaktivní osoby přetrvává neschopnost využívat kvalifikaci dosaženou před vznikem invalidity nebo vykonávat předchozí zaměstnání nebo zaměstnání s obdobnými nároky na kvalifikaci a
  6. fyzická osoba je motivována k návratu do práce.

ZÁVĚR

Doporučením zařazení na pracovní rehabilitaci se jednotlivým fyzickým osobám dává možnost pozvolného a nenásilného řešení jejich situace s cílem usnadnit jejich návrat na trh práce a dosáhnout plnohodnotného pracovního uplatnění. Ministerstvo práce a sociálních věcí v současné době připravuje návrh na rozšíření kompetencí lékařů OSSZ k doporučování zařazování na pracovní rehabilitaci i v jiných situacích, než uvádí dosavadní právní úprava.

Adresa pro korespondenci:

MUDr. Alena Zvoníková

Česká společnost posudkového lékařství

Ruská 85

100 05 Praha 10

e-mail: posudkové@ipvz.cz


Labels
Medical assessment Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#