#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešla vynikající lékařka prof. Marie Brodanová


Published in: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 172
Category: Personal News

Dne 7. července 2023 zemřela ve věku 90 let prof. MUDr. Marie Brodanová, DrSc., lékařka, vědkyně a učitelka I. interní kliniky – kliniky hematologie 1. LF UK a VFN v Praze.


Marie Brodanová se narodila 2. dubna 1933 ve Slapech a maturovala v roce 1951 na prestižním Akademickém gymnáziu v Praze. Tehdejší Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze absolvovala v roce 1958 s vyznamenáním. Po 3 letech na interním oddělení nemocnice v Příbrami byla přijata jako asistentka profesora Vojtěcha Hoeniga do Výzkumné laboratoře pro patofyziologii krvetvorby a jater při I. interní klinice FVL UK. Tím byla předurčena i její další specializace – hepatologie.

Do roku 1966 úspěšně složila obě atestace z vnitřního lékařství a obhájila titul kandidáta lékařských věd. Další rychlý posun v akademické kariéře následoval od druhé poloviny 80. let, kdy se na podzim 1986 úspěšně habilitovala pro obor vnitřního lékařství; doktorskou disertaci obhájila v roce 1990 a v září roku 1992 byla jmenována profesorkou pro obor vnitřního lékařství. Na I. interní klinice pracovala více než 51 let a po revoluci v roce 1989 působila řadu let ve funkci zástupkyně přednosty s příkladným přístupem k plnění všech úkolů, schopná řešit i složité pracovní a organizační situace.

Profesorka Brodanová se po celou odbornou kariéru věnovala hepatologii jak po stránce výzkumné, tak i diagnostické a léčebné. Přispěla k rozvoji oboru v Česku i v zahraničí, což dosvědčuje její opakované zvolení do výboru České hepatologické společnosti ČLS JEP a prestižní členství v Evropské asociaci pro studium jater (EASL). Bohaté výsledky své výzkumné práce publikovala ve více než 330 domácích i zahraničních časopiseckých sděleních. Mimo to byla autorkou nebo spoluautorkou několika monografii a dalších učebních textů. Její pečlivost a systematičnost ji předurčily, aby se úspěšně podílela na editorské a redaktorské přípravě skript i velkých monografií, jako byla opakovaně vydávaná učebnice vnitřního lékařství.

Prof. Brodanová byla nejen excelentní medicínskou a vědeckou osobností v oblasti hepatologie, ale také vynikající internistkou. Řadu let byla místopředsedkyní České internistické společnosti ČLS JEP a významně se podílela na prosazení zásadních změn v tomto oboru. Za svůj život získala řadu ocenění, mezi něž patří čestné členství v České lékařské společnosti J. E. Purkyně (1998), Čestná medaile ČLS JEP (2003) a Zlatá pamětní medaile ČLS JEP (2013), čestná členství v České hepatologické společnosti ČLS JEP a České internistické společnosti ČLS JEP a další. Byla vynikající a oblíbenou vysokoškolskou učitelkou studentů medicíny i školenců v rámci postgraduální výchovy. V neposlední řadě byla velkým člověkem, s hluboce lidským přístupem k nemocným, jejich rodinám, ke studentům i svým spolupracovníkům.

V osobnosti profesorky Marie Brodanové ztrácíme mimořádně oblíbenou a ceněnou lékařku, učitelku a dobrou přítelkyni.

za všechny bývalé spolupracovníky

prof. MUDr. Marek Trněný, CSc.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#