#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lavička Jaroslava Blahoše


Published in: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 174
Category: Personal News

Dlouholetý předseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc., se narodil 30. června 1930 v Horažďovicích, kde byl jeho otec advokátem. V roce 2020, u příležitosti devadesátého výročí jeho narození, jsme byli do Horažďovic pozváni na slavnostní odhalení Lavičky Jaroslava Blahoše, ale vzhledem k protikovidovým opatřením byla slavnost nakonec zrušena. Nyní již konečně mohla být odhalena.

Jejím autorem je jihočeský sochař Václav Fiala, který lavičky a pamětní desky již vícekrát realizoval. Vytvořil například pamětní desku Josefa Hlávky na gymnáziu v Klatovech a v Horažďovicích zase připomínku spisovatele Josefa Pavla (1889–1948), autora řady knih o českých hradech, v podobě kamenné knihy položené na kraji lavičky před kostelem sv. Petra a Pavla na Mírovém náměstí. Tamtéž je i Lavička houslisty prof. Otakara Ševčíka.

Lavička Jaroslava Blahoše se nachází před jeho rodným domem na rohu Ševčíkovy a Strakonické ulice, asi 150 metrů od náměstí. Nápis na ní charakterizuje profesora Blahoše jako endokrinologa a osteologa. Možná by ho mrzelo, že zde není zmíněno, že byl předsedou České lékařské společnosti JEP a také známým internistou – dlouholetým přednostou Interní kliniky 2. LF UK. Lavička je vlastně sochou a její autor pro ni hledal inspiraci v oblasti endokrinologie. Dočetl se, že hormonem štěstí je serotonin, a proto vytvořil lavičku ve tvaru jeho molekuly. Lékaři a turisté, kteří zavítají do Horažďovic, molekulu serotoninu jistě najdou a na Jaroslava Blahoše u lavičky vzpomenou.

Štěpán Svačina

Lavička před rodným domem
Lavička před rodným domem

Nápis na lavičce
Nápis na lavičce


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#