#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ohlédnutí za konferencí IZS Karlovy Vary 2021


Published in: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 45
Category: Conference news

Tradičně, 11. listopadu 2021, v Karlových Varech proběhl již VII. ročník konference Integrovaného záchranného systému. Obrovský zájem o tuto akci dokazuje nejen přeplněný sál hotelu Richmond, ale i 600 dalších on-line účastníků, neboť konference byla, poprvé ve své historii, přenášena po internetu. A jako by ani to nestačilo, jenom v následujících dvou týdnech si stream pustilo dalších více než 1000 zájemců.

Konference byla – jak jinak v době svého konání – monotematicky zaměřená na COVID-19. Přestože se málokdy sejdou profese tak rozdílné, jako jsou hasiči, vojáci, záchranáři, policisté a lékaři (a to doslova od osádek vozidel RZP až po soudní lékaře), bylo stěží uvěřitelné, jak stejně intenzivní zájem o danou problematiku mají. S údivem jsme sledovali, co vše při akcích prožívají kolegové z jiných oborů, jak na ně kovidová krize působí a jaké starosti a povinnosti jim přináší. Nelze se divit depresivním náladám hasičů, kteří se nikdy ve své praxi nesetkávali s tolika úmrtími, stejně jako zdravotníci opravdu nemají na denním pořádku, aby policie za přispění HZS musela vylamovat dveře, aby se lékař vůbec dostal k pacientovi. Setkání jako tato jsou unikátní příležitostí, aby se složky IZS nejen v lokálním, ale i v širším měřítku poznaly a mohly navzájem lépe chápat specifika své práce – ostatně to ukázaly i přestávky, využité kromě nezbytného občerstvení hlavně k rozsáhlým kuloárním diskusím.

Z 15 příspěvků, jež byly rozděleny do dvou bloků, zaujalo hned úvodní video dokumentující stav, který panuje v nemocnicích. Na dokreslení zcela stačí jedna z prvních vět, které ve videu zazněly, již pronesla vrchní sestra plicního oddělení karlovarské nemocnice: „Tady se rozmáchla Smrt a předvádí nám velkou kosou, jak nás všechny pokosí.“ Jednotlivé přednášky zrcadlily profese přednášejících. Pro lékaře je nicméně vhodné připomenout alespoň prezentaci primářky Emergency Nemocnice Karlovy Vary MUDr. Dagmar Uhlíkové, jež sdílela zkušenosti s modifikací akutní lůžkové péče, kterou sebou pandemie přinesla. To při nutnosti navýšení kapacity pro kovidové pacienty zvláště vyzdvihuje výhody dobře zvládnuté mezikrajové spolupráce v případech vyčerpaných kapacit lůžek. V podstatě identické téma, ale v celorepublikovém rozsahu rozvinul člen Centrálního řídicího týmu při Ministerstvu zdravotnictví ČR Milan Havránek. Na něj navázala přednáška plk. gšt. MUDr. Zdeňka Paška osvětlující, jak v tomto může být užitečná Letecká záchranná služba Armády ČR. Ani ostatní příspěvky nezůstávaly svou aktuálností nijak pozadu. Ostatně více než 6hodinový záznam celé konference, i když v mírně upravené verzi, bude ještě minimálně rok k dispozici na webu: www.konferenceizs.cz

Nezbývá tedy než širokou odbornou veřejnost pozvat na v pořadí již VIII. konferenci, tradičně 11. listopadu 2022, opět do parkhotelu Richmond v Karlových Varech, s ústředním tématem „Management mimořádné události“.

 

prof. MUDr. Miroslav Hirt, CSc.

Ústav soudního lékařství LF MU v Brně

plk. Ing. Oldřich Volf, Ph.D.

HZS Karlovy Vary



Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#