#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel nestor české geriatrie docent Jiří Neuwirth


Published in: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 46-47
Category: Personal News


Dne 10. února 2022 zemřel po dlouhé nemoci ve věku nedožitých 90 let významný klinik, pedagog a vědecký pracovník doc. MUDr. Jiří Neuwirth, CSc.

Jiří Neuwirth se narodil 14. dubna 1932 v Praze, ale dětství a gymnaziální léta strávil v Ústí nad Orlicí. Promoval na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy (nyní 1. lékařská fakulta UK) v Praze v roce 1957 a po studiích nastoupil na interní oddělení broumovské nemocnice. Již během studií pracoval v hematologické laboratoři 3. interní kliniky vedené v té době profesorem Josefem Charvátem, kam po úspěšném konkurzu nastoupil počátkem 60. let jako sekundární lékař.

Jeho hlavním zájmem byla hematologie a endokrinologie. Hematologická laboratoř jako jedna z prvních začala rozvíjet metody cytogenetické diagnostiky včetně cytogenetiky hematologických malignit. Společně s prof. Kyrou Michalovou a doc. Janou Musilovou publikovali jako první u nás práce využívající cytogenetické analýzy a stanovení filadelfského chromosomu pro diagnózu chronické myeloidní leukémie. Doc. Neuwirth ve spolupráci s prof. Luboslavem Stárkou a prof. Jiřím Rabochem rozvinul klinickou a cytogenetickou diagnostiku Klinefelterova syndromu a popsali největší soubor mužů s tímto syndromem v naší zemi. Tyto významné vědecké výsledky byly v 70. letech oceněny Cenou Sexuologické společnosti ČLS JEP (1975) a Cenou ministra zdravotnictví (1979). V roce 1983 byl Jiří Neuwirth jmenován docentem v oboru vnitřních nemocí a pokračoval v práci na 3. interní klinice vedené tehdy již prof. Vladimírem Pacovským.

80. léta znamenala obrat zájmu doc. Neuwirtha – v dalších letech se věnoval především oboru ošetřovatelství. Od roku 1984 se stal vedoucím oddělení péče o nemocné 3. interní kliniky (ze kterého vyšel nynější Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK). Již v roce 1977 se podílel na koncepci předmětu „Základy zdravotnické péče“, který poté jako lékařskou propedeutiku vyučoval až do poslední doby pod různými názvy na všech lékařských fakultách v zemi. Společně s prof. Pacovským a doc. Martou Staňkovou byl také spoluautorem koncepce vysokoškolského studia sester, které se v denní a dálkové (nyní kombinované) formě na UK realizovalo od roku 1980. Spolupracoval rovněž se zahraničními pracovišti. V 80. letech vydal několik celostátních učebnic pro obor ošetřovatelství a klinickou propedeutiku, které se staly na dlouhou dobu základní literaturou oboru a dočkaly se opakovaných vydání. Za práci pro obor ošetřovatelství byl v roce 1975 oceněn Cenou České společnosti sester, v roce 1988 byl jeho přínos oceněn například čestným uznáním Humboldtovy univerzity za pomoc při rozvoji univerzitní výuky ošetřovatelství v Německu; od té doby působil v redakční radě časopisu Heilberufe. V 80. letech vyzkoušel „jednotku pro doléčování nemocných“ na detašovaném pracovišti lůžkového oddělení v areálu psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích. Na základě těchto zkušeností počátkem 90. let vypracoval společně s prof. Pacovským koncepci „ošetřovatelských lůžek“ jako nové formy následné lůžkové péče.

Od roku 1998 pracoval ještě dalších 15 let na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kde se významně podílel spolu s prof. Valérií Tóthovou a dr. Ivanou Chloubovou na přípravě vysokoškolských studijních programů bakalářského programu všeobecná sestra a později i magisterského studijního programu v oboru ošetřovatelství. Byl to první navazující magisterský studijní program, který byl rozdělen na povinné a povinně volitelné moduly, v nichž studenti mohli získat specializační vzdělávání podle vlastního výběru. Tyto programy byly základem pro realizaci dalších výzkumných aktivit, otevření doktorského studijního programu a pro úspěšnou akreditaci habilitačního a profesorského řízení v oboru ošetřovatelství na Zdravotně sociální fakultě JČU.

Významnou část svého profesního života věnoval docent Neuwirth gerontologii. V letech 1990–97 vedl Subkatedru gerontologie a geriatrie IPVZ a několik let působil současně jako náměstek ředitele IPVZ pro pedagogickou činnost. V této době překotného rozvoje atestačních oborů a vzdělávacích programů vypracoval společně s prof. Evou Topinkovou novou koncepci předatestačního (nyní specializačního) vzdělávání v oboru geriatrie a byl dlouholetým předsedou atestační komise. V pedagogické činnosti se orientoval i na pregraduální výuku gerontologie a geriatrie na 1. LF UK. Společně s prof. Topinkovou zahájili od školního roku 1991 výuku sociální gerontologie a od následujícího roku i klinické geriatrie v magisterském programu všeobecné lékařství, v dalších letech výuku geriatrie i v bakalářských studijních programech nelékařů – ošetřovatelství, fyzioterapie a ergoterapie. Pro své bohaté klinické zkušenosti, vynikající pedagogické schopnosti a otevřený přátelský přístup se stal docent Neuwirth oblíbeným pedagogem studentů 1. LF UK i ZSF JČU.

Těžištěm jeho práce byla téměř 50 let klinická práce ve Všeobecné fakultní nemocnici, získal nejvyšší specializaci v oborech vnitřní lékařství, hematologie a geriatrie. Již v roce 1992 v návaznosti na práce doc. Hany Heřmanové a prof. Pacovského prosazoval provádění komplexního geriatrického vyšetření a o nové metodice referoval na světovém gerontologickém kongresu IAGG. Rozvíjel klinický výzkum v oblasti geriatrických syndromů (inkontinence, imobilizační syndrom, dekubity ad.) a společně s prof. Topinkovou publikoval v roce 1995 první celostátní učebnici geriatrie, orientovanou především na praktické znalosti a dovednosti v tomto oboru. V letech 1991–2001 působil jako primář interního a geriatrického oddělení, později samostatného geriatrického oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V letech 2001–2005 byl prvním přednostou nově ustavené Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Docent Neuwirth samozřejmě významně přispěl i k vědecké a publikační činnosti pracoviště. V letech 1993–2006 byl řešitelem, spoluřešitelem a konzultantem řady národních i mezinárodních výzkumných a edukačních grantů a projektů zaměřených na geriatrii, kvalitu péče a ošetřovatelství. Je autorem a spoluautorem více než 150 časopiseckých prací, monografií a učebnic v oblasti klinické medicíny, geriatrie a ošetřovatelství. Jako dlouholetý člen výboru a místopředseda České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP se podílel na vypracování a přijetí nové koncepce oboru geriatrie v roce 2001. Za svou dlouholetou činnost v oboru byl opakovaně oceněn, v roce 1997 mu bylo uděleno čestné členství v České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP a v roce 2002 pamětní medaile J. E. Purkyně ČLS JEP za rozvoj české geriatrie. Jako vysokoškolský pedagog vychoval za dobu svého působení ne jednu, ale několik generací lékařů a vysokoškolsky vzdělaných sester.

Na Jiřího Neuwirtha budeme vzpomínat nejen jako na vynikajícího klinika s lékařskou intuicí, oblíbeného pedagoga a vědeckého pracovníka, ale též jako na noblesního lékaře „staré školy“ se širokým kulturním rozhledem, hlubokými znalostmi historie (a historie lékařství zvláště), člověka s obdivuhodnou pamětí, smyslem pro detail a kronikáře i pamětníka rozvoje české geriatrie.

 

prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

prim. MUDr. Tomáš Richter, Ph.D.

Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN v Praze

MUDr. Božena Jurašková, CSc.

předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#