#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výskyt kvasinek a vláknitých hub u hematologických pacientů v letech 2002 – VIII. 2005


Authors: A. Jedličková;  M. Hajíčková;  P. Olišarová
Authors‘ workplace: Klinická mikrobiologie a ATB centrum VFN, Praha ;  Laboratoř mykologie VFN, Praha ;  ÚKBLD 1. LF UK, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 567-570
Category: Original Article

Overview

Východisko.
V posledních letech stoupá počet onemocnění způsobených kvasinkami a plísněmi. Primární onemocnění způsobují dermatofyta a Cryptococcus neoformans. Ostatní kvasinky a plísně jsou původci sekundárních infekcí u pacientů s predispozičními faktory. Mezi mykotická onemocnění diagnostikovaná v naší laboratoři patří kandidóza, kryptkokóza, aspergilóza a mukormykóza. 

Metody a výsledky.
U hematologických pacientů vyšetřovaných v naší mykologické laboratoři nejčastěji identifikujeme tyto kvasinky: Candida albicans, Candida glabrata, Candida krusei, Candida tropicalis a Saccharomyces cerevisiae. 

Závěry.
Současně se zvýšeným počtem vyšetřených materiálů zaznamenáváme v poslední době zvýšený počet kmenů s rezistencí na azolová antimykotika. 

Klíčová slova:
primární patogen, sekundární patogen, exoinfekce, endoinfekce, kandidóza, kryptokokóza, aspergilóza, mukormykóza, antimykotika.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management

Article was published in

Journal of Czech Physicians


Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#