#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Naše první zkušenosti s CT enteroklýzou


Authors: H. Malíková;  B. Míková
Authors‘ workplace: Radiodiagnostické oddělení Nemocnice Na Homolce, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 879-883
Category: Original Article

Overview

Východisko.
Tenké střevo patří k obtížněji zobrazitelným orgánům dutiny břišní. Vyšetřovací metody a postupy se neustále zdokonalují ve snaze získat co nejlepší morfologický obraz střeva. 

Metody a výsledky.
CT enteroklýza je moderní metoda zobrazení tenkého střeva, která kombinuje klasickou enteroklýzu a spirální CT břicha. Tenké střevo je vyplněno negativní kontrastní látkou, která je aplikována enterální sondou. Negativní kontrastní látka optimalizuje vizualizaci stěny střeva a zvláště pak jejího enhancementu po aplikaci jodové kontrastní látky intravenózně. Za 23 měsíců jsme CT enteroklýzou vyšetřili 33 pacientů, kteří byli indikováni gastroenterologem. V 31 případech bylo vyšetření technicky vyhovující, tenké střevo bylo dobře vyplněno negativní kontrastní látkou a dostatečně distendováno. Pacienty jsme rozdělili dle klinických indikací do 4 skupin: Skupina A: 10 pacientů indikovaných z rozpaků. V této skupině jsme nenalezli patologické změny na tenkém střevě. Skupina B: 8 pacientů s klinickým podezřením na Crohnovu nemoc. V této skupině byly pouze 2 nálezy negativní. V 6 případech byly nalezeny zánětlivé změny na tenkém či tlustém střevě. Skupina C: 6 pacientů po chirurgické intervenci pro Crohnově nemoci s podezřením na recidivu onemocnění. U všech pacientů jsme nalezli známky recidivy onemocnění. Skupina D: 7 pacientů bylo vyšetřeno z různých jiných klinických indikací. Ve dvou případech byl nález negativní, ale u 5 pacientů byly nalezeny patologické změny v oblasti střeva: 1x známky malabsorbce, 3x adheze a kýla, 1x zánět střeva s krytou perforací a mezikličkovým abscesem. 

Závěry.
CT enteroklýza je metoda, kterou lze dosáhnout velmi kvalitního zobrazení tenkého střeva, lze posoudit i okolí střeva a celou dutinu břišní. Jde však o metodu, která je provázena radiační zátěží, zátěží z nitrožilního podání jodové kontrastní látky a z dyskomfortu ze zavedení enterální sondy. Z výše uvedených důvodů, by vyšetření nemělo být indikováno pouze z diagnostických rozpaků. Naopak, při řádné indikaci jsou patologické změny nalezeny ve vysokém procentu. 

Klíčová slova:
CT enteroklýza, Crohnova nemoc, jodová kontrastní látka.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#