#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Primář Jiří Spáčil oslavil 80. narozeniny


: Vnitř Lék 2019; 65(11): 722
: Personals

Na den 17. října připadlo letos mimořádné a těžko uvěřitelné jubileum – osmdesátiny primáře MUDr. Jiřího Spáčila, CSc.


Pan primář Spáčil se narodil roku 1939 v Praze do lékařské rodiny. Jeho otec působil dlouhodobě jako obvodní lékař ve čtvrti Modřany a také jeho sestra byla lékařka. Otcův příklad měl nesporně zásadní vliv na volbu jeho profesního zaměření. Po maturitě nastoupil na Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze a v roce 1962 zde promoval. Jeho první pracovní místo po promoci mu bylo úředně přiděleno na tzv. umístěnku do Okresní nemocnice v Mostě. Zde vystřídal různá pracoviště, ale rozhodující pro jeho další odborné směřování bylo jeho zařazení na interní oddělení vedené primářem J. Ulrichem. U tohoto uznávaného klinika získal základní internistickou erudici a složil pak atestaci v oboru vnitřního lékařství. Na základě výsledku konkurzu byl v roce 1966 přijat na místo sekundárního lékaře v Ústavu pro choroby oběhu krevního v Praze – Krči. Přestup na prestižní pracoviště vedené prof. Brodem nasměroval dr. Spáčila ke kardiovaskulární problematice, o kterou měl už během studií zájem a které zůstal věrný po celou dobu své další profesní kariéry. V krčském Ústavu pro choroby oběhu krevního, který se stal po roce 1972 součástí Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), byl zařazen do angiologické skupiny vedené MUDr. Jiřím Linhartem, DrSc., a doc. MUDr. Ivo Přerovským, DrSc. V mimořádném prostředí tohoto pracoviště prohloubil své znalosti kardiologie a angiologie, takže se stal jedním z vedoucích odborníků v této problematice v naší zemi. Kandidátská disertační práce dr. Spáčila, kterou obhájil v roce 1976, byla zaměřena na diagnostiku a léčbu kritické končetinové ischemie.

Další zásadní změna v životě dr. Spáčila se odehrála v roce 1978. Opustil kliniku kardiologie IKEM vedenou tehdy prof. Fabiánem a přešel na III. interní kliniku 1. LF UK a VFN v Praze vedenou tehdy prof. Pacovským a současně se stal krajským odborníkem pro kardiologii. Na proslulé III. interní klinice 1. LF a VFN pak působil po celou další dobu své pracovní činnosti a po roce 1989 až do roku 2001 působil ve vedení tohoto pracoviště jako primář.

Vedle klinické činnosti byl primář Spáčil po celou dobu vysoce aktivní v rámci České lékařské společnosti J. E. Purkyně, především v jejím odvětví, týkajícím se kardiologické a angiologické odbornosti. V jejím rámci se podílel na aktivitách Angiologické sekce a Pracovní skupiny angiologie. Od vzniku České angiologické společnosti v roce 1993 byl opakovaně zvolen do jejího výboru a až do roku 2012 zastával střídavě funkci vědeckého sekretáře nebo místopředsedy.

Mimořádným způsobem se zasloužil o budování sítě angiologické péče v naší zemi a o výchovu nové generace angiologů. Po založení subkatedry angiologie Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze v roce 1999 se stal jejím prvním vedoucím a jeho zásluhou vznikla koncepce postgraduálního vzdělávání v angio­logii, která se stala od roku 2004 atestačním oborem. Osobně vedl školící programy zaměřené na diagnostiku a léčbu cévních onemocnění a zpracoval angiologickou problematiku jednak do učebních textů pro studenty lékařských fakult, jednak jako spoluautor několika edicí monografie Vnitřní lékařství, připravených prof. Klenerem, a monografie Farmakoterapie vnitřních nemocí, kterou připravil prof. Marek. Od roku 1996 opakovaně zpracovával a koordinoval přednáškový program pro Angiologická sympozia s postgraduální problematikou organizovaná každoročně Angiologickou společností.

Opomenout nelze ani působení primáře Spáčila v České lékařské komoře, v níž od jejího vzniku až do roku 2018 zastával funkci předsedy oborové komise pro angiologii a současně byl i členem předsednictva ČLK v Praze 2.

Primář Spáčil může celým svým profesním životem sloužit jako příklad toho, že lze úspěšnou vědeckou a klinickou karieru dělat tak zvaně slušně. I když velkou část života prožil v minulém režimu, nenechal se svést k politickému angažování nebo jiným praktikám, vždy vystupoval korektně a čestně a takový zůstává i nyní. V době, kdy oslavuje 30. výročí sametové revoluce, stále pracuje ve své ordinaci, která je nedaleko od lékařské fakulty, na které dlouhá léta působil, a s nepolevujícím úsilím se stále věnuje problémům klinické medicíny. Jeho dosavadní rozsáhlá publikační aktivita se nadále rozšiřuje o další položky. Nevynechává ani příležitost, aby se aktivně účastnil angiologických sjezdů, a jeho přednášky často odkrývají přehlížené klinické problémy nebo se věnují celospolečensky závažným tématům.

Milý Jirko, dovol, abych Ti za všechny bývalé i nynější spolupracovníky k letošnímu jubileu pogratuloval a popřál, aby všechno dobré, co Tě v životě potkalo, pokračovalo v plné míře i v dalších letech a všechna negativa, aby se Ti vyhýbala.

Karel Roztočil

Doručeno do redakce 4. 11. 2019

MUDr. Karel Roztočil

karo@ikem.cz

Angiologické pracoviště Kliniky kardiologie IKEM, Praha


Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine

Article was published in

Internal Medicine

Issue 11

2019 Issue 11

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#