#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Solution of Iodine deficiency in the Czech Republic – history and current situation
20 years of work of prof. Václav Zamrazil for Commission for the solution of Iodine deficiency


Authors: Lydie Ryšavá 1;  Jaroslav Kříž 2
Authors‘ workplace: Státní zdravotní ústav Praha 1;  Společnost hygieny a komunitní medicíny České lékařské společnosti J. E. Purkyně, Praha 2
Published in: Vnitř Lék 2016; 62(Suppl 3): 103-106
Category: Reviews

Overview

Diseases caused by Iodine deficit are preventable. Inter resort Commission for the solution of Iodine deficiency (MKJD) at State Institute for Health (SZU) in Prague has been taking effective measures which satisfied requirements of the Principles for sustainable elimination of diseases caused by Iodine deficiency ICCD WHO: 96 % of households is using iodized salt, average Iodine content is 25 mg/1 kg of salt. Data from studies show ioduria less 100 mcg/l in only 9 per cent of seniors, 5 % of children 7–10 years, 3 % of children 10–12 years. Under 50 mcg only 1 % of children 10–12 years. Median of iodurias is below 300 mcg/l (seniors 185 mcg/l, children 7–10 years 277 mcg/l, children 10–12 years 252 mcg/l). We satisfy 8 of 10 indicators of Principles for Sustainable elimination of diseases caused by Iodine deficiency. Results of screening for congenital hypothyroidism are in keeping with sufficient iodine intake in newborns. Unsatisfactory situation however persist in expectant and breast feeding mothers 16 % [11] 6 % [10] of women included in the respective studies had ioduria below 50 mpg/l. Milk and dairy produce became a rich dietary source of Iodine as cattle feeds are fortified with Iodine. No part of observed human population is exposed Iodine doses higher than 17 mcg/kg. Next target for prevention will be achieving optimal iodine concentration in milk and improvement of iodine saturation of expectant and nursing mothers. Integral part is the monitoring of iodine saturation of population.

Key words:
dietary exposition – dietary sources of iodine – Inter resort commission for elimination of iodine deficit – iodine deficiency – iodine supply – iodized salt – ioduria


Sources

1. Ryšavá L, Kříž J. Prevence jodového deficitu v ČR – historie a současný stav. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice. Sborník z X. konference u příležitosti Dne jodu. Dostupné z WWW: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/Sbornik_X_konference_Jod_2013_1.pdf.

2. WHO, UNICEF, ICC IDD. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination: a guide for programme managers. Geneva: Dept of Nutrition for Health and Development 2001; WHO/NHD/01.1. 3rd ed. WHO Press: Geneva 2007. ISBN: 978 92 4 159582 7. Dostupné z WWW: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43781/1/9789241595827_eng.pdf.

3. Ryšavá L, Kašparová L, Křížová T et al. Saturace jodem a jodurie 11–12 letých dětí z 6 oblastí v ČR v r. 2012–2013. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice. Sborník z X. konference u příležitosti Dne jodu. Dostupné z WWW: <http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/Sbornik_X_konference_Jod_2013 1.pdf>.

4. Vyhláška Ministerstva zemědělství ČR č. 331/1997 Sb.

5. Ryšavá L. Nabídka kuchyňské soli a soli s jodem v malospotřebitelské tržní síti v ČR. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice. Sborník z X. konference u příležitosti Dne jodu. Dostupné z WWW: <http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/Sbornik_X_konference_Jod_2013 1.pdf>.

6. Ryšavá L Trendy v saturaci dětské populace jodem na okrese Frýdek-Místek. Doktorská disertační práce. 2001. Dostupné z WWW: <https://vufind/techlib.cz/Record/OOO164013>.

7. Hníková O, Al Taji E, Dejmek P et al. Zkušenosti z monitoringu jodo­vého zásobení novorozenecké populace ČR. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií. Sborník z XI. konference u příležitosti Dne jodu a 20 let MKJD. Dostupné z WWW: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/zasobeni_jodem_sbornik_2016.pdf.

8. Řehůřková I, Kavřík R, Dofková M et al. Dietární expozice jodu populace ČR a nejdůležitější dietární zdroje. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií. Sborník z XI. konference u příležitosti Dne jodu a 20ti let MKJD. Dostupné z WWW: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/zasobeni_jodem_sbornik_2016.pdf.

9. Trávníček J, Kroupová V, Dušová H et al. Optimalizace obsahu jodu v kravském mléce. Jihočeská universita v Českých Budějovicích – Agrovýzkum Rapotín s.r.o.: České Budějovice 2011. ISBN 978–80–7394–328–8. Dostupné z WWW: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/JOD/METODIKA_optim._obsahu_jodu_v_kravskem_mlece_J._Travnicek_a_kol._2011.pdf.

10. Ryšavá L, Kašparová L, Křížová T et al. Jodurie těhotných žen a 3letých dětí z 6 oblastí v ČR v r. 2014–2015. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií. Sborník z XI. konference u příležitosti Dne jodu a 20ti let MKJD. Dostupné z WWW: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/zasobeni_jodem_sbornik_2016.pdf.

11. Jiskra J, Fait T, Bílek R et al. Mild iodine deficiency in women after spontaneous abortions living in an iodine-sufficient area of Czech Republic: prevalence and impact on reproductive health. Clin Endocrinol (Oxf) 2014; 80(3): 452–458. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1111/cen.12298>.

Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine

Article was published in

Internal Medicine

Issue Suppl 3

2016 Issue Suppl 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#