#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


: Geriatrie a Gerontologie 2019, 8, č. 3: 97
: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte, abych se s vámi podělila o několik myšlenek, nápadů i vzpomínek.


Před vydáním dalšího čísla proběhnou volby do výboru České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP. První setkání nově zvoleného výboru se pravděpodobně uskuteční v rámci celostátního geriatrického kongresu 20. –21. listopadu v Hradci Králové, na který bych vás tímto chtěla pozvat, abychom společně oslavili jeho čtvrtstoletí. Před námi jsou Pražské gerontologické dny (17. –18. září) i evropský kongres EUGMS v Krakově (25. – 27. září). Geriatrický pracovní den ve Zlíně (5. září) zahájí tuto řadu podzimních odborných a společenských akcí naší společnosti či ve spolupráci s ní.

Kromě počtu odborných akcí je důvodem k radosti i jejich kvalita a skutečnost, že se daří oslovovat další účastníky nejen z řad členů ČGGS, ale také odborníků dalších profesí, zejména z oblasti zdravotnictví a sociálních služeb. Náš časopis pravidelně přináší o těchto akcích informace a najdete je i v aktuálním čísle. Připomínáme dvě akce, které jsou pro naši společnost důležité. O první z nich, uspořádané v Nemocnici Milosrdných sester svatého Karla Boromejského, referuje MUDr. Zuzana Šnajdrová. Redakce časopisu připravila také reportáž ze společného pracovního dne ČGGS a EUGMS, který se uskutečnil v Praze. Věřím, že vás obě informace zaujmou.

Česká gerontologická a geriatrická společnost je velmi aktivní nejen při pořádání odborných akcí, ale také v komunikaci s ostatními odbornými společnostmi. Průběžně připravujeme společná doporučení s diabetology, kardiology, vyjadřujeme se k problematice statinů, case managementu a dalším problémům, které přesahují rámec jedné odborné společnosti. Byli jsme aktivní i v připomínkování různých materiálů připravovaných ministerstvy. Svým členům rozesíláme tento časopis a prostřednictvím e-mailů důležité informace týkající se naší společnosti. Za největší radost však považujeme, že se do našeho oboru hlásí další zájemci, jejichž atestace postupně probíhají, a tito lidé rozšiřují naše řady. Příslibem do budoucna jsou iniciativy mladých geriatrů.

Jsme respektovanou a aktivní odbornou společností. Přitom v počátku tohoto volebního období situace vypadala jinak. Hrozilo, že geriatrie jako obor specializačního vzdělávání nebude existovat, a geriatři se tak budou moci specializovat až po získání specializační způsobilosti v oboru vnitřní lékařství. To by vedlo k neúměrnému prodloužení doby přípravy a geriatrie by se tak místo oboru stala jen jakýmsi zájmovým zaměřením. Po mnoha náročných jednáních na všech úrovních včetně mediální kampaně, v níž jsme byli velmi aktivní, se podařilo zachovat náš obor jako základní specializační obor, navazující na interní kmen a kmen všeobecného praktického lékařství. V posledním desetiletí se tato situace opakovala již podruhé, vždy jsme z ní vyšli úspěšně, ale nepochybně to vyčerpalo mnoho sil, které jsme mohli vynaložit jinde. Do výboru byli v minulém období zvoleni noví členové, ale jména dlouholetých členů jsou známější a ve volbách do dalšího výboru představují výhodu. To je důvodem, proč jsem se společně s dalšími kolegy své generace rozhodla do výboru již nekandidovat a podpořit tak zvolení kolegů, kteří mají o tuto práci zájem.

Těšíme se na další rozvoj společnosti, kterou jim předáme. Rádi výboru pomůžeme, pokud o to bude zájem. Mnohé se nám podařilo prosadit a obhájit, ale zůstává stále dost věcí, které budoucí výbor bude muset řešit. Aby byla volba nového výboru co nejúspěšnější, je zapotřebí, aby vzešla z co nejširší kandidátky lidí, kteří mají o práci ve výboru opravdový zájem a budou chtít přispět dalšímu rozvoji gerontologie a geriatrie u nás.

Protože do nového výboru nebudeme kandidovat, můžete adresovat svou kandidaturu na e-mailové adresy: iva.holmerova@gerontocentrum.cz, forejtar@bnzlin.cz a ivo.bures@nempk.cz. Zasílejte ji prosím raději na všechny tři uvedené adresy. Pokud někdo navrhne vás, je zapotřebí, abyste s kandidaturou vyjádřili souhlas. Svůj hlas můžete poslat i běžnou poštou na adresu našeho sekretariátu, k rukám paní Karlové. Jednoznačně však upřednostňujeme elektronickou komunikaci. V kandidátce uveďte jméno, příjmení, tituly, pracoviště a kontakty (adresu, telefon a zejména funkční e-mail). Dále nám sdělte, jakým způsobem hodláte přispět k činnosti výboru a kde byste se rád/a angažoval/a a také, zda jste již ve výboru působil/a – jak dlouho a v jaké funkci. Rozhodný termín pro zařazení na kandidátku je konec září. Volby do výboru ČGGS proběhnou korespondenčně.

Přeji vám hodně zdaru v práci, životě i ve volbách, pokud se rozhodnete kandidovat. Naší společnosti, naší gerontologii a geriatrii přeji vše dobré.

Iva Holmerová

předsedkyně ČGGS


Labels
Geriatrics General practitioner for adults Orthopaedic prosthetics
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#