#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

61. Purkyňův den v Libochovicích


: Prakt. Lék. 2019; 99(5): 218
:

Dne 19. června 2019 se na zámku v Libochovicích konal 61. Purkyňův den. Jednání v Saturnově sále zahájil prof. Vladimír Palička, poté prof. Štěpán Svačina předal Purkyňovu cenu profesoru Janu Kvasničkovi.

Profesor MUDr. Jan Kvasnička, DrSc. se narodil 20. července 1943 v Praze, kde promoval na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v roce 1966. Poté nastoupil na transfuzní oddělení nemocnice v Ústí nad Labem. V roce 1969 získal atestaci z vnitřního lékařství prvního stupně a poté v roce 1973 atestaci z hematologie a transfuzní služby.

Jeho další činnost patří 1. lékařské fakultě Karlovy univerzity v Praze, a to její interní klinice, kde byl jmenován docentem pro obor vnitřního lékařství v roce 1988, a čtyři roky poté se stává profesorem vnitřního lékařství. Jako odborník pro hematologii působil i jako hlavní odborník ministerstva zdravotnictví pro tento obor, pracoval jako expert Evropské kardiologické společnosti při přípravě pokynů nemocným s aterosklerotickými kardiovaskulárními chorobami. Od roku 1992 byl vědeckým sekretářem Spolku lékařů českých v Praze, později jako jeho předsedou. V České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, jímž je čestným členem, zastával funkci předsedy České společnosti pro trombózu a hemostázu, byl dále aktivní v České angiologické společnosti a České kardiologické společnosti. Mezinárodní uznání jeho práce dokazuje jeho jmenování čestným členem Společnosti bavorských lékařů v Mnichově, jeho členství v Evropské kardiologické společnosti, Americké hematologické společnosti, Evropské hematologické asociace a dalších.

Profesor Jan Kvasnička s chotí po převzetí Purkyňovy ceny v Saturnově sálu na zámku v Libochovicích. Autorem fotografie je Michal
Stavinoha, ČLS JEP.
Profesor Jan Kvasnička s chotí po převzetí Purkyňovy ceny v Saturnově sálu na zámku v Libochovicích. Autorem fotografie je Michal Stavinoha, ČLS JEP.

Jeho publikační činnost zahrnuje autorství dvou monografií, 31 kapitol v monografiích, tři učební texty, na 200 článků v českých i zahraničních časopisech.

Byl hlavním řešitelem šesti grantových úkolů Ministerstva zdravotnictví ČR a jako spoluřešitel se podílel na dvanácti dalších. Jako vysokoškolský učitel se podílí nejen na výuce studentů medicíny, ale je i školitelem postgraduálního studia pro obor fyziologie, patofyziologie a experimentální fyziologie.

Následovala vystoupení, která dokreslovala aktivity profesora Jana Kvasničky. Prof. Zdeněk Krška hovořil o jeho působení za uplynulé půlstoletí v medicíně. Činnosti profesora Kvasničky ve Spolku českých lékařů v Praze se věnoval příspěvek prof. Jiřího Rabocha. Téma vystoupení prof. Ing. Jana E. Dyra bylo „Fibrinogen a jeho role v trombogenezi“. Myeloproliferací a rizikem tromboembolismu se zabýval prof. Miroslav Penka. Závěrečné sdělení v tomto bloku přednesl doc. Tomáš Kvasnička, který popsal činnost trombotického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a péči o nemocné s trombofilií.

Profesor MUDr. Jan Kvasnička pak vystoupil s poděkováním za udělenou cenu. Jednání ukončil předseda České lékařské společnosti, prof. Štěpán Svačina.

Během slavnostního dopoledne přednesl klavírista Martin Levický skladby Hulán Bedřicha Smetany, Po zarostlém chodníčku Leoše Janáčka a druhou a třetí větu sonáty h-mol Fryderyka Chopina.

doc. MUDr. Otakar Brázda, CSc.

Stomatologická klinika 1. LF UK a VFN


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#