#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infekce streptokoky skupiny B, screening, léčba v těhotenství - doporučené postupy


Authors: A. Měchurová
Authors‘ workplace: Ústav pro péči o matku a dítě, Katedra gynekologie a porodnictví, Praha, ředitel doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc.
Published in: Prakt. Lék. 2006; 86(2): 92-94
Category: Therapy

Overview

Infekce streptokoky skupiny B (group B streptococcus - GBS, Streptococcus agalactiae) je významnou příčinou perinatální mortality a morbidity. Proto by se screeningu streptokokové infekce měly podrobit všechny těhotné ženy (s výjimkou žen s GBS pozitivní kultivací moči kdykoliv v průběhu těhotenství) mezi 35. až 37. týdnem těhotenství, kdy se odebírá kultivace z dolní třetiny pochvy. Bude-li kultivace z pochvy pozitivní, tak antepartálně ženu nepřeléčujeme (celkově ani lokálně), profylaxi podáváme až intrapartálně (při odteklé plodové vodě či při nástupu děložní činnosti), kdy aplikujeme antibiotika v infuzi. Léky první volby jsou antibiotika penicilinové řady. Při alergii na penicilinovou řadu s nízkým rizikem vzniku anafylaxe lze podat cefalosporiny. Při alergii s vysokým rizikem vzniku anafylaxe podáváme linkosamid - klindamycin nebo makrolid - erytromycin. Antibiotikum je nejvhodnější podat více než 4 hodiny před porodem, jinak nebezpečí kolonizace plodu dramaticky narůstá. Při porodu vždy informujeme pediatra o kolonizaci matky.

Klíčová slova:
streptokoky skupiny B - Streptococcus agalactiae - screening - kolonizace pochvy - kolo¬nizace novorozence - GBS infekce - GBS sepse.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#