#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Naše zkušenosti s onemocněním dýchacího ústrojí u pacientů s idiopatickými střevními záněty


Authors: Pazourkovám. 1,4;  J. Tomandl 2;  P. Brhel 1;  L. Prokopová 3;  J. Skřičková 4
Authors‘ workplace: Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty MU a FN u sv. Anny Brno Přednosta: prof. MUDr. Petr Brhel, CSc. 1;  Biochemický ústav Lékařské fakulty MU a FN Brno Přednosta: prof. MUDr. Vladimír Palyza, CSc. 2;  Interní hepatogastroenterologická klinika Lékařské fakulty MU a FN Brno, pracoviště Bohunice Přednosta: prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc. 3;  Klinika nemocí plicních a tuberkulózy Lékařské fakulty MU a FN Brno Přednosta: doc. MUDr. Jana Skřičková, CSc. 4
Published in: Prakt. Lék. 2006; 86(10): 583-585
Category: Case Report

Overview

Extraintestinální manifestace idiopatických střevních zánětů (IBD) představují soubor od příznaků až po samostatné chorobné jednotky, které pronikají z gastroenterologie do dalších interních oborů. Ve studii byly diferencovány respirační choroby vyskytující se u IBD. Shodují se se zkušenostmi v literatuře, že výskyt onemocnění dýchacího ústrojí jako komplikací u IBD není vysoký. V práci je hodnocen podíl multifaktoriálních rizikových faktorů.

Na konkrétním příkladu onemocnění IBD zkomplikovaném po 12 letech chronickou obstrukční nemocí bronchopulmonální (CHOPN) se autoři zamýšlejí nad etiopatogenezí, diagnostikou a úskalím zařazení do kategorie systémového nebo přidruženého onemocnění.

Doporučuje se koordinovat diagnostiku a léčbu s příslušnými odborníky pneumology a gastroenterology. Včasnou detekce sekundárních respiračních onemocnění u IBD je možno zajistit pravidelným sledováním pacienta, vyšetřením plicních funkcí a včasným vyšetřením HRCT hrudníku.

Klíčová slova:
idiopatické střevní záněty, zánětlivé procesy střevní, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, extraintestinální manifestace, plicní symptomy, bronchitida, bronchiektásie


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#