#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam vitaminu K pro kvalitu kosti a pro kalcifikované tkáně


Authors: J. Štěpán
Authors‘ workplace: III. interní klinika 1. lékařské fakulty UK Praha, přednosta prof. MUDr. Š. Svačina, DrSc.
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(6): 326-330
Category: Reviews

Overview

Vitamin K je nezbytným kofaktorem karboxylace glutamátu na gamma-karboxyglutamát. Příjem vitaminu K1 a vitaminu K2 (MK-n) potravou je dostatečný, aby pokryl požadavky pro tvorbu faktorů nezbytných při koagulaci krve, ale u 90 % populace nepostačuje pro udržení dostatečné produkce proteinů obsahujících gama-karboxyglutamovou kyselinu (Gla-proteinů) v kosti a v cévní stěně. Na rozdíl od vitaminů A a D je vitamin K v plazmě transportován pouze ve vazbě na lipoproteiny. Vitamin K stimuluje diferenciaci stromálních buněk kostní dřeně v osteoblasty a naopak inhibuje jejich diferenciaci v adipocyty. Klinicky významným důsledkem subklinické deficience vitaminu K, zejména u starých osob, je nedostatečná karboxylace osteokalcinu, což je vitamin K-dependentní protein nezbytný pro metabolismus a mineralizaci kostí. Zvýšení koncentrace nedostatečně karboxylovaného osteokalcinu je spojeno se zhoršením kvality kosti a klinicky prokázaným zvýšeným rizikem zlomenin. Při nedostatečném příjmu vitaminu K potravou se nedostatečně karboxyluje také Gla protein matrix cévní stěny. Důsledkem je nadměrná kalcifikace aterosklerotických plátů a klinicky prokázané zvýšené riziko akutního infarktu myokardu.

Klíčová slova:
infarkt myokardu – kvalita kosti – lipoproteiny – osteoporóza – zlomeniny.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#