#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Posouzení názorů praktických lékařů v České republice na strategii léčby hypertenze Výsledky 3. fáze průzkumu DRIVE


Authors: J. Widimský 1;  M. Sachová 2;  V. Lánská 3
Authors‘ workplace: Klinika kardiologie IKEM, Praha 1;  Servier s. r. o., Praha 2;  Úsek náměstka pro odbornou činnost, IKEM, Praha 3
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(6): 354-357
Category: General Medicine

Overview

Cílem této práce bylo zjištění názorů praktických lékařů na léčbu hypertenze. Průzkum DRIVE proběhl v České republice v ordinacích 119 praktických lékařů v době od ledna do června 2004. V 10 otázkách byli praktičtí lékaři dotazováni na diagnostiku, zahájení léčby a léčebnou strategii u pacientů s hypertenzí, jednak ve skupině „mladších hypertoniků“ ve věku 40–60 let, jednak ve skupině „starších hypertoniků“, tj. ve věku 70 a více let.

Výsledky ukázaly, že jen 40,5 % lékařů zahajuje léčbu hypertenze při zvýšení systolického tlaku v rozmezí 140–149 mm Hg. U starších pacientů pak je to dokonce jen 17,5 %. Plných 38,8 % lékařů zahajuje léčbu teprve při úrovni systolického tlaku 150–159 mm Hg a 15,5 % lékařů zahajuje léčbu teprve při úrovni systolického tlaku 160 mm Hg a vyšší.

Situace u starších hypertoniků je statisticky významně horší (p<0,001); dokonce více než jedna třetina lékařů zahajuje léčbu teprve při zvýšení systolického tlaku na hodnoty 160 mm Hg a vyšší.

U pacientů s diabetem se snaží být praktičtí lékaři v léčbě hypertenze energičtější. Celkem 40,5 % lékařů zahajuje léčbu již při úrovni systolického tlaku 130–139 mm Hg, oproti pouze 5,3 % u hypertoniků bez diabetu.

Pouze 9,5 % lékařů zahajuje léčbu při úrovni systolického tlaku 150–159 mm Hg (oproti 38,8 % u hypertoniků bez diabetu) a jen 2,6 % zahajuje léčbu hypertenze při úrovni systolického tlaku ≥160 mm Hg (oproti 15,5 % u hypertoniků bez diabetu). Nicméně i u diabetiků jsme zjistili významně nižší agresivitu léčby systolického tlaku u osob ≥70letých oproti mladším hypertonikům (p<0,001).

Z údajů o nejpoužívanějších antihypertenzivech vyplývá stále přetrvávající obava z betablokátorů u starších osob. Jejich kardioprotektivní účinek, především u současně přítomné ICHS, není ve stáří menší, ale vzhledem k vyššímu absolutnímu riziku naopak vyšší. Porovnání léčby hypertenze u 2 kazuistik z dotazníkové akce v USA stejného typu ukazuje, že v léčbě systolické hypertenze jsou praktičtí lékaři více agresivní. Z dotazníků se jeví zřetelně, že nejhůře je léčena mírná systolická hypertenze starších osob.

Klíčová slova:
názory praktických lékařů o léčbě hypertenze – hypertenze při diabetes mellitus.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#