#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Flavonoidy jako deaktivátorylipidové peroxidace


Authors: K. Volf
Authors‘ workplace: NATIM, a. s., Praha, ředitel ing. J. Andrs, CSc.
Published in: Prakt. Lék. 2002; (8): 446-450
Category:

Overview

Flavonoidy - skupina v přírodě rozšířených látek - mají jako antioxidanty jedinečné vlastnosti,způsobené i tím, že jsou umístěny v polární části fosfolipidové dvojvrstvy membrány. I kdyžobecně deaktivují radikály slaběji než alfa-tokoferol, jejich polarita umožňuje lokalizaci namembráně, kde tak mohou přímo deaktivovat radikály tvořené ve vodní fázi a zabraňovatperoxidaci lipidů. Antioxidační vlastnosti flavonoidů, obzvláště jejich působení na LDL, začalybýt v nedávné době intenzivně studovány i pro jejich možný ochranný vliv proti nemocemzpůsobeným peroxidací lipidů. Lipidová peroxidace je důležitá in vivo hlavně proto, že přispívánapř. k vývoji aterosklerózy.

Klíčová slova:
flavonoidy - lipidová peroxidace - deaktivace radikálů.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#