#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infekční komplikace syndromu diabetické nohy u pacientů po transplantaci orgánů a bez transplantace


Authors: J. Hosová;  A. Jirkovská;  V. Wosková;  J. Skibová
Authors‘ workplace: Centrum diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny, Praha, přednostka prof. MUDr. T. Pelikánová, DrSc.
Published in: Prakt. Lék. 2001; (8): 438-440
Category:

Overview

Riziko ulcerací na noze s lokální i generalizovanou infekcí se u diabetických pacientů po transplantaci ledviny, resp. pankreatu a ledviny, může zvyšovat. Hluboká infekce u syndromu diabetické nohy ohrožuje končetinu, musí se proto léčit velmi intenzivně. Cílem práce bylo zjistit rozdíly ve výskytu mikrobiální flóry ve stěrech z ulcerací a ve způsobu antibiotické léčby syndromu diabetické nohy u pacientů po transplantaci ledviny, resp. pankreatu a ledviny, a u pacientů bez transplantace orgánů. V retrospektivní studii byl hodnocen soubor 20 pacientů s diabetickou nohou po transplantaci orgánů a 97 pacientů s diabetickou nohou bez transplantace léčených v podiatrické ambulanci IKEM v letech 1995-1996. Výsledky naší práce prokázaly, že u pacientů se syndromem diabetické nohy po transplantaci orgánů byl ve srovnání s pacienty bez transplantace signifikantně vyšší výskyt Enterobacter species ve stěrech z ulcerací, což vedlo v praxi k nutnosti používat signifikantně častěji širokospektrá antibiotika se zaměřením na gramnegativní bakterie.

Klíčová slova:
diabetes mellitus - infekce u syndromu diabetické nohy - transplantace ledviny - transplantace pankreatu - antibiotická léčba.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#