#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinická a experimentální gastroenterologie


Authors: T. Hucl
Authors‘ workplace: Klinika hepatogastroenterologie, Transplantcentrum, IKEM, Praha
Published in: Gastroent Hepatol 2018; 72(4): 285
Category: Editorial

Vážené a milé kolegyně a kolegové,

jsem rád, že vám mohu v prázdninovém vydání představit několik zajímavých článků.

Diferenciální diagnostika ložiskových procesů jater může být náročná. Alveolární echinokokóza je vzácnou infekční příčinou a může být v nejtěžších případech indikací k transplantaci jater. Denisa Erhartová z pražského IKEMu popisuje, vedle podrobného přehledu o této chorobě, vlastní zkušenosti s transplantační léčbou alveolární echinokokózy [1].

Kapslová enteroskopie se stala rutinní součástí naší každodenní praxe. Ilja Tachecí z Hradce Králové referuje o novém typu enterální kapsle s boční optikou generující panoramatický obraz sliznice. Její další výhodou je bezdrátový záznam do vnitřního úložného prostoru. Autoři prokazují technickou proveditelnost a využitelnost nové kapsle ve zvířecím experimentu [2].

Slovenští autoři pod vedením Veroniky Suché provedli retrospektivní studii, ve které zhodnotili výskyt náhodně zjištěných ovariálních cyst u pacientek s Crohnovou chorobou. Prokázali, že jejich výskyt je dvojnásobný ve srovnání s literárními daty o běžné populaci. Autoři diskutují možné patofyziologické souvislosti obou chorob, roli anti-TNF léčby a možné podobnosti v klinické symptomatologii [3].

Test na okultní krvácení je účinný v prevenci kolorektálního karcinomu, většina pozitivních pacientů však nemá pokročilý adenom. Michal Voška z Ústřední vojenské nemocnice v Praze předkládá první výsledky české multicentrické studie hodnotící roli kapslové kolonoskopie u pacientů s pozitivním FIT. Předběžné výsledky ukazují na vysokou negativní prediktivní hodnotu tohoto vyšetření pro polypy nad 6 mm (88 %) a nad 10 mm (93 %). Tyto výsledky ukazují na potenciál metody při stratifikaci pacientů s pozitivním FIT k dalšímu vyšetření [4].

Transluminální drenáž symptomatických peripankreatických kolekcí se stala suverénní miniinvazivní metodou jejich léčby. Systém Hot AXIOS je zařízením, které v sobě kombinuje elektrokauterizační katetr a metalický apoziční stent a umožňuje tak jednokrokové provedení drenáže. Jiřina Pintová z Jablonce nad Nisou popisuje doposud největší český soubor nemocných ošetřených za použití tohoto systému. Mezi indikace patřily vedle peripankreatických kolekcí také drenáže choledochu, žlučníku či gastroenteroanastomóza. Technická úspěšnost byla 100%, klinická úspěšnost 95%, za významnou výhodu považovali autoři výrazné technické zjednodušení výkonu pro provádějícího endoskopistu [5].

Děkuji všem autorům, kteří do prázdninového čísla přispěli, a přeji jim, aby ve své práci pokračovali tak, že se stane ještě zajímavější a vědecky hodnotnější a tím publikovatelná v mezinárodním písemnictví, které je alespoň do určité míry objektivním měřítkem kvality. Domnívám se, že prvním krokem k tomu, aby tam patřil i náš časopis, je to, aby počet příspěvků do něj nebyl tak nízký, že prakticky neumožňuje jejich odmítnutí. A to je úkol pro nás všechny.

GH 2018/4 obr
GH 2018/4 obr

doc. MUDr. Tomáš Hucl, Ph.D.

koeditor sekce  Klinická a experimentální gastroenterologie

tomas.hucl@ikem.cz


Sources

1. Erhartová D, Froněk J, Stejskal F et al. Alveolární echinokokóza – vzácné onemocnění vyžadující multidisciplinární přístup. Gastroent Hepatol 2018; 72 (4): 287–292. doi: 10.14735/amgh2018287.

2. Tachecí I, Květina J, Peterová E et al. Experimentální enteroskopie s využitím kapsle s boční optikou. Gastroent Hepatol 2018; 72 (4): 304–308. doi: 10.14735/amgh2018304.

3. Suchá V, Jezberová M, Kadlečková B et al. Prevalencia a asociované faktory ovariálnych cýst u pacientiek s Crohnovou chorobou. Gastroent Hepatol 2018; 72 (4): 293–297. doi: 10.14735/amgh2018293.

4. Voška M, Grega T, Vojtěchová G et al. Porovnání účinnosti kolonické kapslové endoskopie a optické koloskopie u osob s pozitivním imunochemickým testem na okultní krvácení do stolice – multicentrická, prospektivní studie. Gastroent Hepatol 2018; 72 (4): 298–303. doi: 10.14735/amgh2018298.

5. Pintová J, Procházka R, Nosek V. Endosonograficky navigované drenážní výkony novými metalickými apozičními stenty s elektrokauterizační jednotkou (stent Hot AXIOS) – vlastní soubor 20 pacientů. Gastroent Hepatol 2018; 72 (4): 309–316. doi: 10.14735/amgh2018309.

Labels
Paediatric gastroenterology Gastroenterology and hepatology Surgery

Article was published in

Gastroenterology and Hepatology

Issue 4

2018 Issue 4

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#