#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nácvik aplikace OTSC klipů na porcinních modelech


Authors: I. Kajzrlíková
Authors‘ workplace: Beskydské Gastrocentrum, Interní oddělení, Nemocnice ve Frýdku-Místku, p. o.
Published in: Gastroent Hepatol 2011; 65(3): 164-165
Category: Various: Congress Report

V březnu tohoto roku jsme společně s několika dalšími endoskopisty z celé ČR měli možnost vyzkoušet praktické použití OTSC (Over-The-Scope-Clipp­ing) systému díky jednodennímu endoskopickému wokshopu na porcinních modelech, který se konal v Centru experimentální endoskopie I. interní kliniky LF UK v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Workshop byl zahájen přednáškami, které zajistil Jan Martínek, který má společně se svými kolegy největší zkušenosti s aplikací těchto klipů, a Tereza Boháčková jako zástupkyně distributora systému HSC Industry. V rámci praktické části se pak všichni přesunuli na sály Centra experimentální endoskopie, které je umístěno přímo v ÚVN.

Příprava porcinního modelu.
Fig. 1. Preparation of porcine model.
Image 1. Příprava porcinního modelu. Fig. 1. Preparation of porcine model.

OTSC systém se skládá z aplikátoru, který se nasazuje na konec endoskopu obdobně jako ligátor při ošetřování jícnových varixů, z ručního kolečka k navíjení nitě, ze samotného klipu a zásobníku. Pro uchopení tkáně slouží speciální dvojitý grasper a kotva.

OTSC systém slouží zejména k uzávěrům perforací GIT, ale také k hemo­stáze nevarikózního krvácení, uzávěrům píštělí, endoskopickému značení a při technikách NOTES. Na výběr jsou tři druhy klipů. Typ atraumatic se zaoblenými zoubky je určený pro měkkou nefibrotickou tkáň a krvácení, traumatic s ostrými hroty pro fibrotickou tkáň a peforace a gastric s delšími ostrými hroty je určen speciálně pro uzávěr žaludku. Klipovací systém je k dostání v různých velikostech, takže ho lze nasadit jak na běžný gastroskop, terapeutický dvoukanálový gastroskop i kolonoskop. Hlavní výhodou OTSC systému oproti běžným endoklipům je možnost transmurální, vodotěsné sutury, kterou lze s výhodou použít především ke zmiňovanému uzávěru perforace. Transmurální sutura je po nasazení klipu pravidlem v oblasti tlustého střeva, které má tenčí stěnu. Silnější žaludeční stěna je obvykle klipem sešita v úrovni svalové vrstvy, v rámci workshopu jsme však v některých případech dosáhli rovněž sutury a adaptace stěny až v úrovni serózy.

OTSC klipy.
Fig. 2. OTSC clips.
Image 2. OTSC klipy. Fig. 2. OTSC clips.

Uzavřené perforace.
Fig. 3. Closed perforations.
Image 3. Uzavřené perforace. Fig. 3. Closed perforations.

Po edukačních videoukázkách aplikace klipu jsme měli možnost aplikovat každý dva klipy na iatrogenně vytvořené perforace v prasečím žaludku. Celý systém je velice podobný ligačnímu setu, avšak při otáčení ručního kolečka a samotné aplikaci klipu není hmatově zcela zřejmý moment uvolnění klipu jako při ligaci a endoskopista musí pozorně sledovat uvolnění klipu z nástavce na obrazovce. Pro uchopení perforace a vtažení okrajů dovnitř nástavce se dají použít i běžné kleště – ve většině případů je dostatečné uchopení pouze jednoho okraje perforace společně s použitím aspirace. Komfortní a u větších perforací nezbytné je postupné uchopení obou okrajů perforace pomocí speciálního OTSC dvojitého grasperu. Použití samotné aspirace ke vtažení celé perforace do nástavce bylo v žaludku obtížné, stěna kolon je však poddajnější, proto by zde pouhá aspirace okrajů měla být dostatečná. V kazuistice endoskopistů z ÚVN, která byla publikována na letošním DDW v Chicagu, je popsán uzávěr perforace sigmatu pomocí OTSC klipu pouhou aspirací okrajů perforace bez použití kleští či grasperu.

Použití OTSC systému je elegantní a po nácviku relativně snadný způsob uzávěru perforace gastrointestinálního traktu. Vzhledem k tomu, že se na většině pracovišť nebude jednat o frekventní výkon, představuje nácvik jeho techniky na porcinních modelech velmi potřebnou formu tréninku. Centrum experimentální endoskopie ÚVN v současnosti umožňuje trénink této i dalších terapeutických endoskopických technik (klipování, stavění krvácení, endoskopická mukózní resekce i endoskopická submukózní disekce) v rámci předatestační přípravy i poatestačního tréninku pro každého endoskopistu, za což jeho pracovníkům patří velký dík. Pracoviště je přístrojově vybaveno srovnatelně s běžnou humánní endoskopií, účastníci kurzů si kromě práce s dvoukanálovým terapeutickým gastro­skopem mohou vyzkoušet i jednotlivé endoskopické techniky na počítačovém kolonoskopickém simulátoru. Další podrobnosti včetně způsobu přihlášení na kurzy je možné zjistit na www.ipvz.cz nebo v Diskusním fóru lékařů na www.kolonoskopie.cz.

MUDr. Ivana Kajzrlíková
Beskydské Gastrocentrum, Interní oddělení, Nemocnice ve Frýdku-Místku
El. Krásnohorské 321 738 18 Frýdek-Místek
kajzrlikova@kolonoskopie.cz


Labels
Paediatric gastroenterology Gastroenterology and hepatology Surgery

Article was published in

Gastroenterology and Hepatology

Issue 3

2011 Issue 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#