#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Babesióza, málo známá zoonóza


Authors: M. Dvořáková Heroldová;  M. Dvořáčková
Authors‘ workplace: Mikrobiologický ústav LF MU a FN u sv. Anny v Brně
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 56, 2007, č. 4, s. 176-180

Overview

Babesióza je zoonóza přenášená klíšťaty. Původcem onemocnění jsou intraerytrocytární parazité rodu Babesia. Babesióza je jednou z nejběžnějších celosvětově rozšířených infekcí volně žijících zvířat, zejména drobných hlodavců a masožravců, ale i dobytka. To zvyšuje zájem o ni jako o nastupující zoonózu.

Babesie, podobně jako plasmodia, napadají a ničí erytrocyty infikovaného obratlovce, tedy i člověka. Humánní babesiózu působí druhy Babesia microti a Babesia divergens. V USA, které jsou endemickou oblastí výskytu nákazy, je původcem převážně B. microti.

V Evropě není babesióza příliš častá. Za většinu klinických případů je zodpovědná B. divergens. Ohrožené jsou zejména splenektomované osoby.

Babesióza může probíhat asymptomaticky, jako mírné onemocnění, nebo jako závažné onemocnění s malarickými příznaky: vysoké teploty, třesavka, ikterus. Léky volby jsou klindamycin a chinin. Laboratorní diagnostika se zakládá na přímém průkazu parazita.

V souvislosti s rozvojem cestovního ruchu se můžeme i v ČR setkávat s poměrně málo známými parazitárními nákazami, a právě babesióza je jednou z nich.

Klíčová slova:
humánní babesióza – Babesia divergens – Babesia microti.


Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#