#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodgkinův lymfom žaludku – kazuistika


: M. Peňázová 1;  K. Dědič 2;  A. Ryška 2
: Oddělení patologie, Nemocnice Chrudim 1;  Fingerlandův ústav patologie, Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice, Hradec Králové 2
: Čes.-slov. Patol., 43, 2007, No. 1, p. 23-26
: Original Article

Autoři prezentují případ 69letého muže s jednoměsíční anamnézou recidivujících atak krvácení do zažívacího traktu, sekundárním anemickým syndromem a bolestmi v epigastriu. Při gastroskopickém vyšetření byly odebrány bioptické vzorky žaludku s podezřením na nádorový proces. Při celkovém podrobném vyšetření nebyla s výjimkou dvou mírně zvětšených uzlin v těsné blízkosti vlastního nádoru prokázána zjevná lymfadenopatie ani žádné nádorové postižení v jiné lokalizaci.

V gastroskopicky odebraných vzorcích sliznice žaludku byla difuzně infiltrace zralými T-lymfocyty a velkými atypickými jednojadernými či dvoujadernými buňkami typu buněk Hodgkinových a Reedové-Sternbergových. Imunohistochemicky vykazovaly tyto elementy pozitivitu CD30 a CD15, negativní byl průkaz CD-45RO. Na základě mikroskopického nálezu a imunohistochemického vyšetření byla stanovena diagnóza Hodgkinova lymfomu. Je diskutována diferenciální diagnostika primárního Hodgkinova lymfomu v této extrémně vzácné lokalizaci.

Klíčová slova:
Hodgkinův lymfom – primární lymfom žaludku – extranodální – imunohistochemie


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#