#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stará úskalí diagnostiky tyreoidálních novotvarů z pohledu nové (2004) WHO klasifikace


Authors: J. Dušková
Published in: Čes.-slov. Patol., 42, 2006, No. 1, p. 24-28
Category:

Overview

Nová WHO klasifikace tyroidálních a paratyroidálních novotvarů z r. 2004 vykazuje řadu formálních i obsahových změn oproti předchozí z r. 1988. Srovnání obou klasifikací jsme doplnili o aplikaci nové normy v některých otázkách aktuální diagnostické praxe. Diagnostiku nediferencovaných, málo diferencovaných a směsně diferencovaných tyreoidálních nádorů vcelku uspokojivě řeší imunohistochemické postupy zavedené do rutinní diagnostiky. Přetrvávají však některé problémy zatřídění nádorů, jež nejsou tímto způsobem řešitelné. Jde zejména o vymezení FVPTC v jeho hraniční podobě, ještě více v případě onkocytární varianty. Posun nastal v klasifikaci onkocytární varianty papilárních karcinomů – je pro ně nově nutnou podmínkou přítomnost jaderných charakteristik papilárního ca. Nejistoty v hodnocení TNM u multifokálních lézí jsou vyřešeny, ve sporných situacích poslouží rovněž odkaz na konzultační stránky.

V klasifikaci jsou zařazeny i základní cytodiagnostické znaky a obrazy. V souvislosti s touto pravidelnou diagnostickou metodou jsou uvažovány následky tenkojehlové aspirace v diagnóze minimálně invazivního folikulárního karcinomu.

Z hlediska formální logiky je kritizovatelnou položkou nové klasifikace „Synonymika“ – v odstavci „Synonyms“ jsou uváděna jak skutečná synonyma, tak speciální podjednotky – varianty diskutované kategorie. Celkově však nová klasifikace i tím, že zařadila literární odkazy na někdy i variabilní názory a předkládá tedy zjevně spíše názorová těžiště než deklarovaně pevné pravdy, představuje úspěšný a užitečný normativní text.

Klíčová slova:
štítná žláza – nádory štítné žlázy – WHO klasifikace nádorů – diagnostická úskalí – synonyma


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#