#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cystitis emphysematosa, způsobená Clostridium perfringens – lokální infekce u nemocného s generalizovaným melanomem


: L. Peychl 1;  J. Pomykal 2;  O. Hes 3
: Oddělení patologie Nemocnice, Kolín 1;  Oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice, Kolín 2;  Šiklův ústav patologie LF UK, Plzeň 3
: Čes.-slov. Patol., 41, 2005, No. 3, p. 107-110
: Original Article

Emfyzematózní cystitida byla zjištěna při pitvě 47letého muže s generalizovaným melanomem. Bakteriologické vyšetření potvrdilo přítomnost Escherichia coli, Klebsiella sp. a Clostridium perfringens typ A, toxický kmen. Histologický nález je charakterizovaný cystickým rozšířením lymfatických cév jak ve sliznici, tak ve svalovině měchýře.Ve výstelce cyst byly místy i vícejaderné makrofágy a v jejich průsvitu jen ojedinělé grampozitivní tyče. Ve slizničním i podslizničním vazivu pak byly znaky chronického zánětu, místy i drobné krvácení.

Soudíme, že tvorbu plynu způsobilo Clostridium perfringens. Předpokládáme, že infekce se rozvinula v souvislosti s opakovaným zavedením permanentního katétru do močového měchýře u pacienta s druhotným útlumem imunity.

Emfyzematózní cystitida v našem případě byla lokální infekcí, bez průvodných klinických nebo morfologických známek sepse.

Klíčová slova:
emfyzematózní cystitis – Clostridium perfringens – močový měchýř – infekce


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#