#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

LAPAROSKOPICKÁ RADIKÁLNÍ CYSTEKTOMIE U MUŽE – VIDEO 2015


Authors: Michal Balík;  Josef Košina;  Jiří Špaček;  Slavomír Vachata;  Jaroslav Pacovský;  Petr Hušek;  Lukáš Holub;  Miloš Broďák
Authors‘ workplace: Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové ;  Urologická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové
Published in: Ces Urol 2016; 20(2): 100-103
Category: Video

Overview

Cíle:
Minimálně invazivní přístupy v onkologické operativě jsou spojeny s menší morbiditou bez zhoršení onkologických výsledků. Prezentujeme video z laparoskopické radikální cystektomie u muže.

Metody:
Výkon zahajujeme v Trendelenburgově poloze 30° hlavou dolů vytvořením kapnoperitonea Veresovou jehlou z drobného řezu nad pupkem. Užíváme kamerový port v pupku, 3 x 5 mm a 1 x 10 mm port. Rozmístění portů je obdobné jako na radikální prostatektomii, jen jsou posunuty cca o 3 cm proximálněji. Nástěnné peritoneum otevíráme laterálně od společných ilických cév, postupujeme po m. psoas do pánve a proximálně, pokud nám to anatomické poměry dovolí, až k bifurkaci. Poté uvolňujeme cévy z mediální strany a odstraňujeme lipo-lymfatickou tkáň z obturatorní fossy, identifikujeme obturatorní nerv. Uvolňujeme boční stěnu m. m. až k endopelvické fascii a preparujeme močovod až k Waldayerově pochvě. Distální konce močovodů po zaklipování a přerušení odesíláme na rychlou histologii. Obdobným způsobem pokračujeme na obou stranách. Provádíme profylaktickou appendektomii. Propojujeme otvory v peritoneu dorzálně, preparujeme semenné váčky, přerušujeme dukty a skeletizujeme pedikly močového měchýře a prostaty. Pedikly přerušujeme pomocí Hem- -o-Loc® klipů a koagulací. Nakonec otevíráme peritoneum na přední stěně břišní a pokračujeme až k puboprostatickým vazům. Přerušujeme zaklipovanou uretru a preparát vkládáme do endosáčku. Provádíme suturu uretry. Levý močovod podvlékáme pod sigmatem a fixujeme ho k pravému Hem-o-Loc® klipem, oba pak fixujeme k laterálnímu portu. Extrakci preparátu a konstrukci derivace moče provádíme z minilaparotomie v rozsahu 5–7 cm v okolí pupku.

Výsledky:
Od dubna 2014 do září 2015 jsme provedli 13 laparoskopických radikálních cystektomií u mužů pro invazivní či endoskopicky neošetřitelný uroteliální karcinom močového měchýře. Průměrný věk byl 66 (52–74) let, body mass index 27,7 (21,7–40,3). Vytvořili jsme 12 Brickerových derivací a jednu kontinentní ortotopickou derivaci. Průměrný operační čas byl 359 minut (250–420). Průměrná krevní ztráta 268 ml (100–1 000). Nepozorovali jsme prolongovanou lymfatickou sekreci z drénů či lymforrheu z operačních ran. Všechny drény byly extrahovány do pátého pooperačního dne. Nebyla podána žádná krevní transfuze. Průměrná doba hospitalizace byla 15,6 dní (11–30). Jeden pacient zemřel sedm měsíců po operaci na komplikace renální insuficience bez afekce horních močových cest. Jeden pacient zemřel devět měsíců na generalizaci základního onemocnění. Nejvážnější komplikací do 90 dní po výkonu byla nekróza distálních močovodů řešená reoperací (Dindo-Clavien IIIb). Nepozorovali jsme paralytický ileus ani sekundární hojení rány. V tomto videu zachycujeme klíčové okamžiky výkonu provedeného v květnu 2015 u sedmdesátiletého muže s body mass indexem 26,9. Vstupní histologické vyšetření z transuretrální biopsie provedené v listopadu 2014 zachytilo invazivní uroteliální karcinom pT2 GIII (high grade), zobrazovací metody neprokázaly vzdálené metastázy (N0M0). Pacient podstoupil čtyři cykly neoadjuvantní chemoterapie (gemcitabine + cisplatina). Výkon včetně kontrukce derivace trval 322 minut, krevní ztráta byla 150 ml, doba hospitalizace 13 dní, nebyla pozorována žádná komplikace. V definitivní histologii byl potvrzen invazivní uroteliální karcinom pT2b GIII (high grade), bylo zachyceno deset lymfatických uzlin bez nádorového postižení a prostata bez nádorového postižení. Pacient byl šest měsíců po výkonu bez známek recidivy onemocnění, horní močové cesty byly bez dilatace a renální funkce bez tangence.

Závěr:
Laparoskopická radikální cystektomie je bezpečná metoda léčby invazivního uroteliálního karcinomu močového měchýře.

Klíčová slova:
Laparoskopická cystektomie, extrakorporální konduit, laparoskopická pánevní lymfadenektomie.


Video je ke shlédnutí na stránkách České urologie

Došlo: 26. 1. 2016

Přijato: 27. 2. 2016

Kontaktní adresa:

MUDr. Balík Michal

Urologická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové, LF UK v Hradci Králové

Sokolská 581, 500 05 Hradci Králové

e-mail: michal.balik@fnhk.cz

Střet zájmů: Autoři prohlašují, že zpracování tohoto článku nebylo podpořeno žádnou společností.

Prohlášení o podpoře: Podpořeno projektem PRVOUK P37/04.


Sources

1. Witjes JA, Compérat E, Cowan NC, et al. EAU guidelines on muscle-invasive and metastatic bladder cancer: summary of the 2013 guidelines. Eur Urol. 2014; 65: 778–792.

2. Khan MS, Challacombe B, Elhage O, et al. A dual-centre, cohort comparison of open, laparoscopic and robotic-assisted radical cystectomy. Int J Clin Pract. 2012; 66: 656–662.

3. Basillote JB, Abdelshehid C, Ahlering TE, Shanberg AM. Laparoscopic assisted radical cystectomy with ileal neobladder: a comparison with the open approach. J Urol 2004; 172: 489–493.

4. Haber GP, Crouzet S, Gill IS. Laparoscopic and robotic assisted radical cystectomy for bladder cancer: a critical analysis. Eur Urol 2008; 54: 54–62.

5. Hora M, Eret V, Ürge T, et al. Role laparoskopie v urologii. Ces Urol 2011; 15: 93–100.

Labels
Paediatric urologist Nephrology Urology

Article was published in

Czech Urology

Issue 2

2016 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#