#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podíl českých dětských chirurgů na globální studii o přežití dětí s vrozenými vývojovými vadami


Published in: Čes-slov Pediat 2021; 76 (5): 287.
Category:

Několik pracovišť dětské chirurgie v České republice se podílelo na globální studii o přežití dětí s vrozenými vývojovými vadami. Jak informovala Česká pediatricko- chirurgická společnost ČLS, tato rozsáhlá práce byla publikována v časopisu The Lancet.

Z publikovaného článku vybíráme:

• Přežití dítěte, které se narodilo s vrozenou vadou, závisí podle vědců ze 74 zemí na tom, kde se narodíte.

• Studie zkoumala riziko úmrtí u téměř 4000 dětí narozených s vrozenými vadami ve 264 nemocnicích po celém světě. Bylo zjištěno, že děti narozené s vrozenými vadami postihujícími střevní trakt mají riziko úmrtí dvě z pěti v zemích s nízkými příjmy ve srovnání s jedním z pěti v zemích se středními příjmy a jedním z dvaceti v zemích s vysokými příjmy.

Gastroschíza, vrozená vada, kdy se dítě narodí s protruzí střevních kliček přes pupek, má největší rozdíl v úmrtnosti – 90 % dětí zemře v zemích s nízkými příjmy ve srovnání s 1 % dětí v zemích s vysokými příjmy. V zemích s vysokými příjmy bude většina těchto dětí schopna prožít plnohodnotný život bez zdravotního postižení.

• Hlavní řešitelka studie, Dr. Naomi Wright, která se poslední čtyři roky věnovala studiu těchto rozdílů, uvádí: „Zeměpisná poloha by neměla určovat výsledky přežití u dětí, které mají chirurgicky řešitelnou vrozenou vadu. Cíl udržitelného rozvoje – ukončit úmrtí, kterým lze předcházet u novorozenců a dětí do 5 let věku do roku 2030 – je nedosažitelný bez naléhavých opatření ke zlepšení chirurgické péče o děti především v zemích s nízkými a středními příjmy.“

• Tým vědců proto zdůrazňuje potřebu zaměřit se na zlepšení chirurgické péče o novorozence zejména v zemích s nízkými a středními příjmy na celém světě. I když došlo v posledních 25 letech k velkému úspěchu při snižování počtu úmrtí u dětí do 5 let věku prevencí a léčením infekčních nemocí, nenastalo žádné zlepšení v chirurgické péči o kojence a děti a podíl úmrtí souvisejících s chirurgickými chorobami stále stoupá.

• Vrozené vady jsou nyní celosvětově pátou nejčastější příčinou úmrtí u dětí do 5 let věku, přičemž většina úmrtí nastává v novorozeneckém období. Vrozené vady postihující střevní trakt mají obzvláště vysokou úmrtnost v zemích s nízkými a středními příjmy, protože mnohé nejsou kompatibilní s životem bez urgentní chirurgické péče po narození.

V zemích s vysokými příjmy podstoupí většina žen prenatální ultrazvukové vyšetření k vyloučení vrozených vad. Pokud je vada objevena, je ženě doporučeno rodit v nemocnici s dětskou chirurgickou péčí, aby se dítě mohlo ošetřit ihned po narození. V zemích s nízkými a středními příjmy přicházejí děti s těmito onemocněními do dětského chirurgického centra často pozdě a ve špatném klinickém stavu. Studie ukazuje, že děti, které jsou do dětského chirurgického centra přijímány v septickém stavu, mají vyšší úmrtnost.

Studie také zdůrazňuje důležitost perioperační péče (pozornost byla věnována před- i pooperační péči) v dětském chirurgickém centru. Děti léčené v nemocnicích bez možnosti umělé plicní ventilace a intravenózní výživy měly vyšší riziko úmrtí. Také operace bez kvalifikované anestetické podpory a kontrolního seznamu chirurgické bezpečnosti v době zákroku byla spojena s vyšší pravděpodobností úmrtí.

• Tým vědců zjistil, že zlepšení přežití dětských pacientů s vrozenou vadou v zemích s nízkými a středními příjmy zahrnuje tři klíčové prvky:

1. Zlepšení prenatální diagnostiky a porod v nemocnici s dětskou chirurgickou péčí.

2. Zlepšení chirurgické péče o děti narozené v okresních nemocnicích s bezpečným a rychlým přesunem do dětského chirurgického centra.

3. Zlepšená perioperační péče o kojence v dětském chirurgickém centru.

Autoři uznávají, že tyto požadavky vyžadují silnou týmovou práci a plánování mezi gynekologickými a porodnickými týmy, novorozeneckými a pediatrickými týmy a dětskými chirurgickými týmy v dětském chirurgickém centru, spolu s osvětou a dobrou komunikací s doporučujícími nemocnicemi.

Požadují, aby spolu s místními iniciativami byla chirurgická péče o novorozence a děti integrována do národní a mezinárodní politiky v oblasti zdraví dětí a neměla by již dále být opomíjena v rámci programů globálního zdraví dětí.

Na této publikované studii se v ČR podílela dominantně Klinika dětské chirurgie FN Motol a dále Oddělení dětské chirurgie FN Hradce Králové a Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno.

Přímý odkaz na publikaci: http://www.thelancet. com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00767- 4/fulltext

red


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#