#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rizika hormonálních kontraceptiv u adolescentních dívek


Authors: Jan Janda
Published in: Čes-slov Pediat 2010; 65 (6): 367-368.
Category: Editorial

V oblasti péče o děti a dorost se dnes pediatři starají v rámci prevence i léčby o jedince do ukončeného 19. roku života. A statistiky ukazují, že jen malá část této věkové skupiny od 15 do 19 let se registruje u praktického lékaře pro dospělé. Pediatři se tedy setkávají běžně s adolescenty, kteří dosáhli již plnoletosti, mají své partnery a začínají i sexuálně žít. Nežádoucí gravidita představuje samozřejmě v naprosté většině případů značné komplikace pro samotné adolescenty i jejich rodiny. Hormonální antikoncepce (HAK) u děvčat po 15. roce života se ve vyspělém světě značně rozšířila a riziko nežádoucího otěhotnění významně snižuje. Práce profesora Hyánka otisknutá v tomto čísle ale ukazuje, že jde o metodu, která v řadě případů může být spojena s menšími či většími komplikacemi a vést dokonce i k fatálním příhodám. Primáři dětských oddělení, kteří jsou členy výboru České pediatrické společnosti (ČPS), opakovaně referují o závažných komplikacích HAK – o tromboflebitidách, tromboembolických příhodách – plicních emboliích či dokonce o náhlých mozkových příhodách. To vedlo výbor ČPS k rozhodnutí zorganizovat dotazníkovou akci, která byla oznámena v Bulletinu ČPS a je vyvěšena na www.cpsjep.cz. Zatím nás potěšilo, že se již řada kolegů ozvala a poslala svá data, včetně několika gynekologů. V Lékařských listech (LL) bylo nedávno publikováno sdělení Dr. Hadačové, se souhlasem redakce LL je v tomto čísle po menší úpravě rovněž otiskujeme.

Problematice vedlejších účinků kontraceptiv u děvčat byla také věnována panelová diskuse v rámci výroční konference dětských gynekologů v lázních Bělohrad v dubnu 2010, které se účastnili i pediatři a hematologové – referovali o situaci ve světě i o vlastních zkušenostech s komplikacemi HAK. Vznikl návrh, co by bylo třeba při doporučení této metody respektovat a jak postupovat. Předpokládáme, že výsledek dotazníkové akce dále přiblíží rozsah problému a povede k určitému konsenzu, tedy jak postupovat při preskripci HAK, aby se snížila pravděpodobnost, že některé dívky dopadnou tak špatně, jako ve sdělení Hyánka a Hadačové.

V každém případě by pediatři měli být o problematice informováni, aby mohli sami poradit a nakonec i upozornit dorostenky/jejich rodiče ještě před návštěvou u gynekologa na rizikové faktory, které se vyplatí před předpisem HAK respektovat.

Problematice hormonálních kontraceptiv (HAK) byl také věnován přednáškový blok v rámci 9. sjezdu České pediatrické společnosti, který se konal v květnu 2010 v Olomouci. Jednotliví referenti upozornili na určitá rizika v tomto věku spojená s HAK a z následující diskuse bylo zřejmé, že tématu je třeba systematicky se věnovat. Z vystoupení gynekologa pro dospělé v diskusi po ukončení bloku vyplynulo naprosté neporozumění, o co vlastně pediatrům jde – samozřejmě jsme si plně vědomi všech dopadů nechtěné gravidity a v tomto smyslu je indikované nasazení HAK naprosto v pořádku. Přesto z diskuse v plénu vyplynulo, že HAK se stává mezi dorostenkami určitou módou. Děvčata chtějí být mezi svými vrstevnicemi jak se říká “in“ a ona samotná i jejich rodiče jsou gynekology jen málokdy informováni o možných vedlejších účincích, o tom konečně svědčí i data ve sděleních publikovaných v tomto čísle. A proto pediatři apelují na gynekology, aby při preskripci kontraceptiv ve věku, kdy dorostenky patří do péče pediatra, měli na mysli možná rizika a věnovali příslušnou pozornost anamnéze. Pediatr, u kterého je dorostenka registrována, by měl být o nasazení HAK gynekologem obratem informován!

Samozřejmě bychom uvítali, kdyby dotazník strukturované anamnézy před zahájením HAK, který otiskujeme na straně 368, sloužil nejen pediatrům, ale hlavně gynekologům.

Jan Janda

Dotazník
Trombóza a hormonální antikoncepce



Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#