#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intravenózní glukózový toleranční test v diferenciální diagnostice náhodně zjištěné hyperglykémie u dětí a dospívajících


Authors: E. Feigerlová 1;  Š. Průhová 1;  D. Pintérová 2;  K. Kološtová 2;  M. Černá 2;  J. Lebl 1
Authors‘ workplace: Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, Praha přednosta prof. MUDr. J. Lebl, CSc. 1;  Oddělení buněčné a molekulární biologie 3. LF UK, Praha vedoucí doc. RNDr. J. Kovář, DrSc. 2
Published in: Čes-slov Pediat 2005; 60 (3): 119-125.
Category: Original Papers

Overview

Cíl:
Při náhodném záchytu hyperglykémie u dítěte či dospívajícího s normálním BMI je zapotřebí odlišit pacienty s časnou fází diabetes mellitus 1. typu (T1DM), s některým podtypem diabetu MODY a jedince bez prokazatelné poruchy metabolismu glukózy. Cílem studie bylo posoudit validitu intravenózního glukózového tolerančního testu (IVGTT) jako jediného vyšetření při iniciálním posouzení příčiny náhodně zjištěné zvýšené glykémie.

Soubor a metodika:
Pro náhodný záchyt hyperglykémie (definované jako plazmatická hladina glukózy nalačno vyšší než 5,4 mmol/l) bylo vyšetřeno 43 dětí a dospívajících (24 chlapců) ve věku 2,7–18,5 let (medián 13,1) s normálním BMI pro daný věk a pohlaví. U všech byl proveden IVGTT (glukóza 0,5 g/kg tělesné hmotnosti). Byla vyhodnocena glykémie v čase 0 a 60 minut a hladiny inzulinu a C-peptidu v čase 0 (lačná hodnota), 1+3 minut (první fáze inzulinové sekrece; FPIR) a 60 minut (druhá fáze inzulinové sekrece; SPIR). Podle dalšího průběhu a výsledku molekulárně- genetického vyšetření byli pacienti rozděleni do tří diagnostických skupin: 1. časná fáze T1DM; 2. MODY2; 3. normální glukózová tolerance (NGT).

Výsledky:
FPIR 26 mlU/l a nižší je příznačná pro presymptomatickou fázi T1DM (senzitivita 100 %, specificita 98 %), a to v celé sledované věkové skupině (věk 2,7 roků a vyšší) bez ohledu na stáří a stupeň pubertálního vývoje. FPIR se mezi NGT a MODY2 neliší. Při FPIR 26 mlU/l a vyšší je nejspolehlivější hodnotou pro odlišení MODY2 a NGT glykémie nalačno (v čase 0). Hladiny nad 5,3 mmol/l svědčí pro MODY2 (senzitivita 97 %, specificita 100 %). Diagnózu MODY2 následně potvrdí molekulárně-genetické vyšetření. Ostatní hodnoty z průběhu IVGTT mají pouze doplňkový význam.

Závěr:
IVGTT je velmi spolehlivou metodou pro odlišení nejčastějších příčin náhodně zjištěné hyperglykémie u dětí a adolescentů s normálním BMI pro daný věk a pohlaví.

Klíčová slova:
FPIR (první fáze inzulinové sekrece), IVGTT (intravenózní glukózový toleranční test), MODY (maturity onset diabetes of the young), T1DM (diabetes mellitus 1. typu)


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#