#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růstové grafy pro kojené děti a posuzování růstu kojenců a dětí do 2 let věku v České republice


Authors: J. Vignerová 1;  L. Lhotská 2
Authors‘ workplace: Státní zdravotní ústav, Praha ředitel MUDr. J. Volf, PhD. 1;  International Baby Food Action Network, Geneva, Switzerland Regional coordinator for Europe Lida Lhotska 2
Published in: Čes-slov Pediat 2005; 60 (11): 612-616.
Category: Current Information

Overview

Růstové grafy základních tělesných rozměrů jsou důležitou pomůckou v každodenní pediatrické praxi. Grafy tělesné délky a hmotnostně-výškového poměru dětí od narození do 2 let jsou specifickou součástí grafů věkového spektra do 18 let. Interpretace růstové křivky kojených dětí, obecně používané pro posouzení přiměřené výživy mateřským mlékem a k případnému doporučení zavedení doplňkové výživy, je vysoce závislá na adekvátnosti používaných referenčních údajů. Rozhodnutí o tom, že kojení již neposkytuje dostatečný přísun živin, může být chybné, jestliže používané růstové grafy nesprávně reprezentují fyziologický růstový vzor kojeného dítěte.

V České republice se provádí aktualizace růstových grafů od roku 1951 pravidelně každých 10 let na základě výsledků Celostátních antropologických výzkumů dětí a mládeže ČR. Světová zdravotnická organizace (SZO) spolu s National Center for Health Statistics (NCHS), USA, doporučila v roce 1977 referenční růstové grafy tělesné výšky, hmotnosti a hmotnostně-výškového poměru, které byly pro děti do 3 let konstruovány na základě longitudinální studie severoamerické populace, živené převážně umělou výživou.

Analýza dat týkající se růstu dětí výlučně nebo dominantně kojených do 4 měsíců a dále kojených nejméně do 12 měsíců potvrdila, že tyto děti jsou drobnější a jejich růstový vzor pravděpodobně lépe odráží „fyziologický růst“ než dosavadní doporučované referenční údaje NCHS/SZO. Vědecky podložená znalost širokého dopadu výhod kojení argumentovala pro to, aby se růst kojeného dítěte stal standardem fyziologického růstu.

V roce 1994 začala Světová zdravotnická organizace plánovat vytvoření nových mezinárodních růstových standardů, které by byly postaveny na vzorku zdravých kojených dětí z několika zemí světa. Projekt SZO (Multicentre Growth Reference Study – MGRS), který probíhal v letech 1997–2003, byl zaměřený na longitudinální sběr dat o růstu a vývoji 8440 dětí různých etnických a kulturních skupin. Projekt vychází z předpokladu, že za příznivých socio-ekonomických podmínek, nekuřáctví matky a při doporučeném způsobu výživy kojenců děti rostou a vyvíjejí se stejně, bez ohledu na jejich etnický původ.

Článek upozorňuje na případnou možnost špatného modelu růstových křivek pro české děti do 2 let, pokud jsou dlouhodobě kojeny. Přesto, že nejsou dosud k dispozici nové standardy SZO, je možné vyslovit hypotézu, že v současnosti používané referenční percentilové grafy pro české kojence a děti do 2 let mají jiný průběh, než se očekává od aktualizovaných růstových standardů SZO pro kojené děti.

Klíčová slova:
růstové grafy, růstové standardy, kojení, výživa dítěte, antropometrie, zdraví dítěte


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#