#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cefalosporiny 4. generace v léčbě febrilní neutropenie u rizikových dětských pacientů s nádorovým onemocněním. Prospektivní randomizovaná studie Kliniky dětské onkologie FN Motol


Authors: P. Kavan 1;  O. Nyč 2;  E. Drahokoupilová 1;  S. Stejskalová 1
Authors‘ workplace: Klinika dětské onkologie 2. LF UK a NFM, Praha, 1 přednosta prof. MUDr. J. Koutecký, DrSc. Ústav klinické mikrobiologie 2. LF UK a FNM, Praha, 2 přednostka doc. MUDr. A. Součková, CSc.
Published in: Čes-slov Pediat 2001; (2): 100-103.
Category:

Overview

Přes rozvoj a zavedení moderních širokospektrých antibiotik jsou infekce i nadále nejzávažnější komplikací intenzivní protinádorové léčby u dětí. Spektrum infekce vyvolávajících mikroorganismů se u neutropických pacientů v období posledních dvou desetiletí mění. Na většině pracovišť převažují grampozitivní kokové nákazy. Péče o tyto kriticky nemocné pacienty se tak stává největším současným problémem. Ve svém sdělení informujeme o výsledku prospektivní randomizované studie testující cefalosporiny 4. generace v kombinaci s glykopeptidy jako empirickou léčbu febrilní neutropenie první volby u dětí s nádorovým onemocněním. Devatenáct dětí jsme náhodným výběrem zařadili do skupiny A a 17 do skupiny B. Obě skupiny byly srovnatelné věkem, pohlavím, typem a pokročilostí onemocnění a intenzitou léčby. Výsledek léčby byl výborný, když více než v 60 % (68 % u skupiny A a 64 % u skupiny B) jsme dosáhli kontroly infekce a nebylo zapotřebí měnit léčbu na linii 2. či 3. volby. Tři pacienti zemřeli pod obrazem sepse. Nezaznamenali jsme žádné významné vedlejší reakce spojené s aplikací cefalosporinů. Při statistickém srovnání cefepimu a cefpiromu nebyl zjištěn rozdíl. Závěrem lze říci, že kombinaci cefalosporinů 4. generace s glykopeptidy považujeme za vysoce účinnou a nadějnou.

Klíčová slova:
febrilní neutropenie, děti, antibiotika, cefalosporiny

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#