#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Srovnání účinnosti dvou fotosenzibilizátorů ve fotodynamické terapii kožních nádorů


Authors: D. Kacerovská 1;  K. Pizinger 1;  V. Resl 1;  P. Cetkovská 1;  Jirsa M.† 2;  F. Šmíd 2
Authors‘ workplace: Dermatovenerologická klinika LF UK a FN v Plzni přednosta prof. MUDr. Vladimír Resl, CSc. 1;  Ústav klinické biochemie a lékařské diagnostiky UK 1 . LF a VFN v Praze - hepatologická laboratoř vedoucí doc. MUDr. Libor Vítek, PhD. 2
Published in: Čes-slov Derm, 81, 2006, No. 3, p. 148-152
Category: Clinical and laboratory Research

Overview

Cíl:
Porovnání účinnosti dvou fotosenzibilizátorů ve fotodynamické terapii (PDT) kožních nádorů, a to 20% hydrochloridu 5-aminolevulové kyseliny a potenciálního senzibilizátoru hypericinu.

Metodika:
Celkem bylo do souboru zařazeno 41 nemocných s aktinickými keratózami, bazocelulárním karcinomem a morbus Bowen. Tito pacienti byli rozděleni do dvou skupin podle použitého fotosenzibilizátorů. Dávka záření při PDT byla 75 J/cm2. Počet terapií byl v průměru 6. V případě bazaliomů a morbus Bowen byla před zahájením a po ukončení PDT provedena kontrolní biopsie. Získané výsledky byly zpracovány standardní univariační analýzou.

Výsledky:
Relativní četnost, tj. % zastoupení zhojených a nezhojených pacientů se sledovanými diagnózami, se nelišila při použití 5-aminolevulové kyseliny nebo hypericinu jako fotosenzibilizátorů.

Závěr:
Ve zkoumaných skupinách a podskupinách nebyly prokázány statisticky signifikantní rozdíly v účinnosti hydrochloridu 5-aminolevulové kyseliny a hypericinu. Lze předpokládat, že výsledky jsou ovlivněny malým počtem dosud zařazených pacientů, ale ve studii se nadále pokračuje.

Klíčová slova:
fotodynamická terapie - kožní nádory - 5-aminolevulová kyselina - hypericin


Labels
Dermatology & STDs Paediatric dermatology & STDs
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#