#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Protilátky proti cyklickému citrulinovanému peptidu (anti-CCP) v séru a synoviální tekutině pacientů s revmatoidní artritidou a osteoartrózou


Authors: L. Šedová;  L. Šenolt;  P. Parkmanová;  M. Olejárová;  J. Vencovský
Authors‘ workplace: Revmatologický ústav, Praha
Published in: Čes. Revmatol., 13, 2005, No. 3, p. 79-83.
Category: Original Papers

Overview

Úvod:
Anti-CCP protilátky byly nedávno navrženy jako nové diagnostické kritérium pro revmatoidní artritidu díky jejich vysoké specificitě a silné asociaci s erozivním průběhem choroby. Přítomnost těchto protilátek ještě před prvními klinickými příznaky nemoci svědčí pro jejich úlohu v patogenezi této choroby.

Cíl:
zhodnotit specificitu anti-CCP protilátek v synoviální tekutině u pacientů s revmatoidní artritidou, ve srovnání s nálezy při iritované gonartróze a zjistit možnou korelaci mezi hladinami anti-CCP protilátek v synoviální tekutině a séru, aktivitou a funkčním postižením při revmatoidní artritidě.

Pacienti a metody:
Anti-CCP protilátky byly stanoveny v séru a synoviální tekutině 46 pacientů s revmatoidní artritidou a 41 pacientů s gonartrózou pomocí komerčního kitu ELISA.

Výsledky:
Průměrné hladiny anti-CCP protilátek v séru a synoviální tekutině ukázaly dobrou korelaci (ρ=0,87, p<0,01) u pacientů s revmatoidní artritidou. Neprokázali jsme signifikantní korelaci mezi hladinou anti-CCP, trváním nemoci, funkčním poškozením a aktivitou revmatoidní artritidy. Frekvence pozitivity anti-CCP protilátek byla signifikantně vyšší u pacientů s revmatoidní artritidou ve srovnání s pacienty s gonartrózou (34,8 % vs. 0%, p<0,001).

Závěry:
Prokázali jsme vysokou specificitu pozitivity anti-CCP protilátek v séru a synoviální tekutině u pacientů s revmatoidní artritidou ve srovnání s nemocnými s osteoartrózou. Hodnoty anti-CCP protilátek v séru korelovaly s hodnotami nalezenými v synoviální tekutině. Přestože role citrulinovaných peptidů v patogenezi revmatoidní artritidy není dosud známá, přítomnost protilátek proti těmto molekulám se jeví jako slibný diagnostický test. Současné výsledky dalších autorů rovněž svědčí pro prognostický potenciál tohoto vyšetření.

Klíčová slova:
revmatoidní artritida, gonartróza, anti-CCP protilátky, synoviální tekutina


Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#