#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení funkčního postižení u pacientů s gonartrózou – validizace české verze dotazníku WOMAC


Authors: M. Olejárová;  O. Šléglová;  L. Dušek 1;  J. Vencovský;  K. Pavelka
Authors‘ workplace: Revmatologický ústav, Praha, 1Centrum biomedicínské statistiky LF MU
Published in: Čes. Revmatol., 13, 2005, No. 2, p. 47-53.
Category: Original Papers

Overview

Cíle studie.
Vytvořit český překlad dotazníku West Ontario and MacMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), zjistit jeho spolehlivost, vnitřní integritu a citlivost na změny vyvolané chirurgickou léčbou gonartrózy.

Metodika.
Dotazník byl přeložen nezávisle třemi revmatology a po vzájemné diskusi byla navržena finální verze překladu. Tato verze byla testována u skupiny 50 pacientů s gonartrózou (medián věku 75,5 roku) indikovaných k totální kloubní náhradě. Index byl vyšetřen dvakrát před operací – při vstupním vyšetření a kontrole s odstupem jednoho týdne a za 3 měsíce po operaci. Průměrné hodnoty WOMAC, dílčích indexů WOMAC-A, WOMAC-B a WOMAC-C i jednotlivé komponenty při opakování vyšetření byly porovnány a korelovány. Byla hodnocena vnitřní integrita dotazníku vnitřní asociační analýzou. Byl hodnocen vývoj indexu, dílčích indexů a jednotlivých komponent po chirurgické léčbě.

Výsledky.
Do sledování bylo zařazeno celkem 50 pacientů, z nichž 23 dokončilo sledování. Hodnoty WOMAC, dílčích indexů a jednotlivých komponent s výjimkou jedné otázky se statisticky významně nelišily a významně spolu korelovaly. Vnitřní asociační analýza prokázala statisticky významné korelace jednotlivých komponent i dílčích indexů. Po chirurgické léčbě došlo k vysoce významnému snížení indexu WOMAC, dílčích indexů WOMAC-A, WOMAC-B a WOMAC-C i jednotlivých komponent.

Závěr.
Česká jazykově validizovaná verze prokázala v této studii vysokou spolehlivost, vnitřní integritu i vysokou citlivost na terapeutickou intervenci v podobě chirurgické léčby.

Klíčová slova:
gonartróza, funkční postižení, WOMAC


Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#