#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Protilátky proti Chlamydia trachomatis a Chlamydophilla pneumoniae v revmatologické populaci


Authors: H. Dejmková 1;  M. Dražďáková 2;  Z. Mareš 1;  J. Johanedisová 3;  P. Vítek 4;  D. Galatíková 5;  S. Petrová 6;  V. Lád 7;  M. Bačkovská 8
Authors‘ workplace: Revmatologický ústav Praha 1;  Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN ILF 2;  Revmatologická ambulance Děčín 3;  Centrum rehabilitace Zlín 4;  Nemocnice–revmatologická ambulance Bruntál 5;  Revmatologická ambulance Znojmo 6;  Fakultní nemocnice, Dětská klinika Plzeň 7;  Revmatologická ambulance Nové Město na Moravě 8
Published in: Čes. Revmatol., 13, 2005, No. 1, p. 3-7.
Category: Original Papers

Overview

Cíle:
1. vyhodnotit prevalenci protilátek proti Chlamydophilla pneumoniae, Chlamydia trachomatis a proti proteinu tepelného šoku 60 chlamydií v revmatologické populaci. 2. vyhodnotit senzitivitu a specifitu nálezů druhově specifických protilátek proti Chlamydia trachomatis a protilátek proti proteinu tepelného šoku 60 chlamydií u nemocných s uroartritidou z Národního registru revmatických chorob.

Metody:
První soubor představovala séra nemocných s reaktivní artritidou z Národního registru revmatických chorob. Celkem bylo vyšetřeno 87 sér. 36 sér bylo získáno od nemocných s uroartritidou a 51 od nemocných s enteroartritidou. Druhý soubor představovalo 99 sér pacientů s jinými revmatologickými diagnózami. U všech pacientů byla hodnocena přítomnost protilátek proti druhově specifickým antigenům Chlamydia trachomatis, Chlamydophilla pneumoniae a proti antigenům tepelného šoku 60 chlamydií. Na základě výsledků byla hodnocena prevalence chlamydiových infekcí v revmatologické populaci. Dále byla hodnocena senzitivita nálezů sérologické reaktivity proti Chlamydia trachomatis a proti proteinu tepelného šoku chlamydií u nemocných s uroartritidou. Specifita těchto nálezů pro diagnózu uroartritidy byla hodnocena porovnáním nálezů ve skupině nemocných s uroartritidou a nálezů ve skupině nemocných s enteroartritidou a v souboru nemocných s jinými revmatickými chorobami s použitím statistického zpracování.

Výsledky:
Výskyt protilátek proti Chlamydophilla pneumoniae se pohyboval v revmatické populaci mezi 25-32,32 %. Výskyt protilátek proti Chlamydia trachomatis se pohyboval v revmatické populaci mezi 13,73-52,78 %. Výskyt protilátek proti proteinu tepelného šoku 60 chlamydií se pohyboval mezi 11,11-44,44 %. Senzitivita nálezu séroreaktivity proti druhově specifickým antigenům Chlamydia trachomatis u nemocných s uroartritidou byla 52,78 %. Senzitivita reaktivity proti proteinu tepelného šoku 60 chlamydií byla 44,44 %. V souboru pacientů s uroartritidou byl výskyt protilátek proti Chlamydia trachomatis a proti proteinu tepelného šoku cca čtyřnásobný než u nemocných s enteroartritidou a u nemocných s jinými revmatickými chorobami. Specifita nálezů pro diagnózu uroartritidy byla u druhově specifických protilátek 73,47 % a u protilátek proti tepelnému šoku 60 chlamydií 74,99 %.

Závěr:
vyšetření druhově specifických protilátek proti Chlamydia trachomatis a vyšetření protilátek proti tepelnému šoku 60 chlamydií má podpůrný význam pro stanovení diagnózy uroartritidy.

Klíčová slova:
reaktivní artritida, Chlamydophilla pneumoniae, Chlamydia trachomatis, protein tepelného šoku 60 chlamydií


Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#