#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv substituční terapie na porodní hmotnost novorozence, poporodní adaptaci, trofiku a průběh abstinenčního syndromu novorozence


Authors: B. Vavřinková;  T. Binder
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha, přednosta doc. MUDr. L. Rob, CSc.
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(4): 247-253
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Zhodnotit vliv substituční terapie na porodní hmotnost novorozence, jeho poporodní adaptaci a průběh abstinenčního syndromu.

Typ studie:
Tříletá prospektivní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha.

Metodika:
Prospektivní studie probíhající v letech 2005–2007. Do studie byly zařazeny těhotné ženy závislé na heroinu a těhotné ženy na substituční terapii methadonem nebo buprenorphinem. Za 3 roky jsme sledovali 47 žen závislých na heroinu a 60 žen na substituční terapii. Z toho 36 těhotných bylo substituováno methadonem a 24 těhotných buprenorphinem. Jednotlivé skupiny byly srovnávány pomocí Kruskalova-Wallisova testu ANOVA. Vzájemný vztah mezi dichotomickými proměnnými byl hodnocen pomocí longlineárních modelů. K výpočtům bylo užito softwaru NCSS 2002 z Numer Cruncher Statistical systems (Kaysville, UT, USA).

Výsledky:
Porodní hmotnost novorozenců byla statisticky významně nejnižší ve skupině žen závislých na heroinu, ve srovnání se skupinou substituovanou buprenorphinem p<0,01 a ve srovnání se skupinou substituovanou methadonem p<0,05. Při sledování změn na placentě bylo statisticky významně více změn prokázáno na placentách žen substituovaných methadonem (p<0,001). Statisticky významně nejvíce novorozenců s příznaky IUGR se narodilo ženám závislým na heroinu. Nejnižší Apgarové skóre bylo při všech třech hodnoceních ve skupině žen užívajících buprenorphin, nejvyšší u žen substituovaných methadonem. Nejdelší léčbu vyžadoval abstinenční syndrom novorozence u žen substituovaných methadonem ve srovnání se skupinou substituovanou buprenorphinem i se skupinou žen závislých na heroinu (p<0,001).

Závěr:
Substituce umožňuje těhotným ženám sociální stabilizaci. Čím je vyšší substituční dávka u matky, tím výraznější jsou abstinenční příznaky novorozence. Vzhledem k tomu, že abstinenční syndrom novorozence je při substituci methadonem protrahovaný, obrací se pozornost k substituci buprenorphinem, který se zdá být z tohoto hlediska šetrnější variantou.

Klíčová slova:
drogová závislost, substituce, těhotenství, methadon, buprenorphin


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 4

2007 Issue 4

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#