#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Detekce pooperačního lymfedému u pacientek s karcinomem prsu


Authors: M. Halaška 1;  P. Strnad 1;  J. Chod 1;  I. Malá 1;  M. Nováčková 1;  H. Stankušová 2;  D. Kolařík 3;  P. Feldmár 1;  L. Rob 1
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha přednosta kliniky doc. MUDr. L. Rob, CSc. 1;  Vysoká škola ekonomická, Praha, vedoucí katedry doc. RNDr. L. Marek, CSc. 2;  Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a FN Bulovka, Praha přednosta kliniky prof. MUDr. M. Halaška, DrSc. 3;  Radioterapeuticko-onkologické oddělení FN Motol, Praha, primářka oddělení MUDr. J. Prausová, CSc. 3
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(4): 299-304
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Lymfedém je závažnou pooperační komplikací u mnoha malignit. Jedná se o patologické nahromadění extracelulární tekutiny. Zvláště důležitá je u tohoto onemocnění časná diagnostika. V současné době existuje několik metod, které ale většinou měří jen celkový objem končetiny a ne objem extracelulární tekutiny (ECT). Multifrekvenční bioelektrická impedanční analýza (MFBIA) je metoda, která dokáže přesně detekovat změny v ECT.

Typ studie:
Prospektivní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Motol. Praha.

Metodika:
Změřili jsme kontrolní skupinu 72 žen a skupinu 74 pacientek podstupující operaci pro karcinom prsu pomocí MFBIA a pomocí měření obvodů končetiny před operací a v tříměsíčních intervalech po dobu 18 měsíců. Zaznamenali jsme charakteristiky týkající se pacientky, operace a nádoru. Detekce lymfedému byla stanovovaná pomocí MFBIA, měření obvodů končetin a podle symptomů pacientky.

Výsledky:
Průměrný věk v kontrolní a testované skupině byl 40,1 a 58,9 let. Průměrná velikost nádoru, grade a pozitivita estrogenních receptorů byla 15,1 mm, 2,04 a 43 %. U 23 pacientek (21 %) byla provedena kompletní axilární lymfadenektomie, u 51 pacientek (79 %) byla provedena pouze detekce sentinelové uzliny. Lymfedém byl detekován u 8 žen (11 %). MFBIA detekovala u těchto pacientek lymfedém celkem o 9 měsíců dříve.

Závěr:
MFBIA je levná a přesná metoda k detekci časných stadií pooperačního lymfedému. Doporučujeme ji zařadit do standardního plánu dispenzarizace pacientek spolu s klasickými metodami měření obvodu končetiny.

Klíčová slova:
lymfedém, karcinom prsu, MFBIA, detekce


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 4

2007 Issue 4

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#