#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Transvaginální hydrolaparoskopie a ultrazvukově asistovaná hydrolaparoskopie – dvě ambulantní metody vyšetření ženské pánve


Authors: A. Sobek jr.;  J. Vodička;  A. Sobek
Authors‘ workplace: Fertimed, centrum pro léčbu neplodnosti vedoucí doc. MUDr. A. Sobek, CSc.
Published in: Ceska Gynekol 2007; 72(1): 11-15
Category: Original Article

Overview

Cíl studie:
Popsat metodu transvaginální hydrolaparoskopie (THL) a metodu ultrazvukově asistované transvaginální hydrolaparoskopie (UTHL) při vyšetřování malé pánve u pacientek léčených pro neplodnost a porovnat jejich bezpečnost při průniku nástrojů do malé pánve.

Pracoviště:
Fertimed, centrum pro léčbu neplodnosti, Olomouc.

Metodika:
THL je ambulatní metoda vyšetření malé pánve. Optika se zavádí přes zadní klenbu poševní a tuboovariální komplex je pozorován ve vodném prostředí. U UTHL je metoda rozšířena o současné vyšetření ultrazvukem (UZ), což umožní kontrolu pozice nástrojů v průběhu jejich zavádění do malé pánve i během celého vyšetření.

Výsledky:
Metodou THL jsme v prvním období vyšetřili 9 pacientek. U 2 (22 %) byl přístup komplikován poraněním střeva. V následujícím období jsme vyvinuli metodu UTHL a jí jsme vyšetřili 460 pacientek. Přístup do dutiny břišní byl úspěšný ve 100 % případů. V 1,7 % případů nebyl výkon proveden z důvodu nepřítomnosti tekutiny v dutině břišní. Poranění střeva nebylo zaznamenáno. Vizualizace obou adnex byla srovnatelná u obou metod (94,5 %). Drobné asymptomatické periovariální adheze byly nalezeny v 16 %; u 5,2 % pacientek byla nalezena endometrióza I. st. V 15,7 % procentech byla doporučena laparoskopie pro podezření na tubární obstrukci nebo nedokonalou vizualizaci adnex. V 86,2 % následných laparoskopií byla provedena operační korekce.

Závěr:
THL i UTHL jsou nové metody umožňující vyšetření tuboovariálního komplexu. UTHL zajistí bezpečnější vstup do dutiny břišní s nižším rizikem komplikací.

Klíčová slova:
THL, UTHL, sterilita, neplodnost, tubární faktor, hydrolaparoskopie.


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 1

2007 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#